Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. augusztus 16. kedd
Hírek témák szerint

SZARVAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. július 20., hétfő 15:22

Szarvas polgármestere a nyelvtörvény értelmezésére kéri a szlovák nagykövetet és a békéscsabai konzult
Szlovák Köztársaság
Magyarországi Nagykövete részére


Budapest


Tárgy:             A Szlovák Köztársaság Parlamentje által hozott nyelvtörvény értelmezéséhez adandó segítség kérése


Igen Tisztelt Nagykövet Úr!


Megdöbbenéssel és értetlenséggel állunk azon értesülések előtt, amelyek szerint a Szlovák Köztársaság legfelsőbb törvényhozási szerve a magyar nyelv használatát gyakorlatilag kizárta hazájuk területén.


Mi ezt a törvényt kizárólag a híradásokból ismerjük, annak autentikus szövege nem áll rendelkezésünkre. Ebből következően mindaz, amit arról hallunk, számunkra riasztó, és mert a magyar jogrend szerint igen nehezen is értelmezhető, Önhöz fordulunk segítségért.


Kérjük, tegye hozzáférhetővé és érthetővé számunkra a szlovák parlament döntésének a mindennapokban értelmezhető rendelkezéseit, küldje meg részünkre e törvény magyar fordítás szerinti szövegét.


Tiszteletben tartva hazai törvényalkotójának autoritását, engedjen meg néhány elmélkedő gondolatot.


Jómagam Babák Mihály, szarvasi polgármester vagyok, felmenőim között több szlovák őssel.


Számát nem tudjuk, hogy munkatársaimmal hány szarvasi vagy környékbeli településen tartott rendezvényen vettünk részt Önnel együtt. Természetes számunkra, hogy a jelenlévők a betelepülő elődök nyelvén szólalnak meg, az ünnepi beszédek magyarul és szlovák nyelven


ugyanolyan szépek nekünk, ugyanúgy megérintik lelkünket. A szlovák himnusz sok-sok szarvasi ember számára hitvallás, szabadon és korlátozás nélkül csatlakozhat annak énekléséhez, mert így diktálja lelke, az ősi hagyományok által beleivódott identitás-tudat.


Törvényeink a hivatalos eljárásokban az anyanyelv használatát deklarálják és mi ezt Szarvason naponta alkalmazzuk. Ha kell, jegyzőnk és a hivatal több dolgozója szlovák nyelven tárgyal ügyfeleinkkel, amennyiben pedig az otthon megtanult nyelv már nem lenne elegendő, hivatalos tolmácsot veszünk igénybe, tisztelve hazánk alkotmányát és egyéb jogszabályait. Ismereteink szerint nincs precedens arra, hogy valakit szlovák anyanyelve miatt bármely hatósági vagy bírósági eljárás során hátrány ért volna. A közügyekkel való foglalkozást érintő alkalmazás során előnyt élvezhet az, aki beszéli az államalkotó nemzetiség nyelvét, így a szlovák nyelvet is.


Békés megye e szempontból sajátos helyzetben van: Békéscsaba, Szarvas és környékbeli falvaik, valamint Tótkomlós és egyéb –a felsorolás csak hiányos lehetne!- települések nem rezervátumként működnek, hanem élő nyelvi kapcsolataikat is felhasználva illeszkednek Európába. Soha nem szégyellték az itteni szlovákok a saját nyelvüket, hanem sokkal inkább büszkén vállalták: mi ezzel is többet adhatunk a „közösbe”, fiaink-lányaink értik a szlovák nyelvet és megélik őseik hagyományait, ám ugyanakkor egyenrangú magyar állampolgárok, akik elődeik között ugyanolyan becsben tartják a honfoglalók leszármazottait, mint szlovák telepes ősapáikat.


Végképpen nem érthető számunkra, hogy miért kell bűnhődnie egy más nemzetiséget valló embernek, jelesül egy magyarnak azért, mert ősei ott születtek, mert anyanyelve a magyar?


Az lenne hát a megoldás, hogy mi itt, a Kárpát-medence délkeleti részén valami dac-reakcióval éljünk? Dacolva egy intelligens válaszokat adó Európával, országos szabályokkal vagy helyi rendeletekkel korlátozzuk mi is a szlovák nyelv használatát?


Kérem, segítsen nekünk. Segítsen megértetni otthoni elöljáróival és végeredményben szlovák nemzetével: mi, magyarok (többen közülük szlovák származásúak) nem tilalmakban, nem a származás tagadásában hiszünk. Sokkal inkább érdekünk az, hogy identitásunkat, hagyományainkat a jövőben is megőrizzük hazánk javára, utódaink okulására.


Ne kelljen az ostoba és rövidlátó politika áldozataiként kérészéletű helyi rendeletekkel viaskodva szembe szállnunk egymással, mialatt mások megoldást találnak, de legalábbis nem egymás földbe döngölésével akarnak előnyhöz jutni.


Tisztelt Nagykövet Úr!


Kérem, tanulmányozza indítványomat, kérésünket.


Nem szándékunk és tisztünk reagálni Szarvason egy szlovák országos politikai döntésre, de azt minden józan embernek látnia kell, hogy ha a mindennapokban megjelenik egy érthetetlen szubjektív elem, úgy a másik oldalon is nehéz a toleranciára hagyatkozni, jelesül: minden jogszabály annyit ér, amennyit abból betartanak. Az itteni szlovákság tiszte értékelni, hogy anyanemzete őt mennyire becsüli, és pillanatnyi érdekből hogyan hagyja magára, mégis bízva a Magyar Köztársaság közismerten toleráns nemzetiségi politikájában. Amikor nem is bízhat másban egy szarvasi szlovák nemzetiségű ember, mint az ősei és maga által megteremtett évszázados tisztességében.


Mi itt, Szarvason, nem érdektelen szemlélői, hanem potens szereplői lehetünk a politikai játékoknak. Ugyanakkor bizton kijelenthetjük: nem akarunk azok lenni! Közel háromszáz éve él itt magyar és szlovák békességben, egymás mély tiszteletében. Mi ezt nem fogjuk megrontani akkor sem, ha rövidlátó politikai érdekek ma arra is sarkallják a  fogékonyakat.


Bízva bölcsességében


Tisztelettel köszönti Önt


                                                                                  Babák Mihály
                                                                                  Szarvas Város Polgármestere


Szarvason, 2009. július 17.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.