Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. augusztus 17. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. szeptember 13., hétfő 16:04

Sakkolimpia előtt – interjú Lékó Péter szegedi nagymesterrel
Szeptember 20-án kezdődik Oroszországban a sakkolimpia. A magyar férfi válogatott első számú játékosa Lékó Péter szegedi nagymester lesz, aki az olimpiára a hagyományos miskolci nyolcjátszmás rapid páros meccsel hangolt, és 4,5 – 3,5 arányban kikapott.
- Nem mindennapi partikat hozott a Gelfand elleni találkozója, az izraeli sakkozó nagy csatában tudott nyerni. Csalódott?
- Azt gondolom, hogy egy fantasztikus meccset játszottunk Gelfanddal. Ez a páros mérkőzés most nem csak az eredményről szólt, hanem a játékról is. Szerettük volna kiszolgálni a közönséget, szerintem sikerült is. Majdnem mindegyik partink minimum hetven lépésből állt, ami kedvezett nézőknek, hiszen ahogy fogyott az időnk az egyes játszmákban, úgy vált egyre izgalmasabbá a játék. Mivel a fordulatra minden mérkőzésen volt esély, ezért biztos, hogy senki nem unatkozott. A hatodik játszmában lett volna esélyem nyerni Borisz ellen, a győzelem küszöbén álltam, de ellenfelemnek szerencséje volt és egy-két jó megoldással remire mentette a találkozót. Az parti maratoni hosszúságú volt, hiszen a 101. lépésben lett vége.
- A szakértők mellett Gelfand is csodálkozott rajta, hogy több újítást  bevetett. Ez egy ilyen páros mérkőzésen igen ritka.
- Gelfand remekül felkészült erre az összecsapásra, ezért gyakorlatilag ő kényszerített rá arra, hogy a fegyvertárból előhozzak egy-két újdonságot. Úgy éreztem, ha nem alkalmazom őket, akkor bizony nagy bajba kerülhetek. Egyéb esetben a sakkozók általában tartalékolnak és csak a szupertornákon használják az újításaikat, én viszont még az olimpia előtt szerettem volna ezeket alkalmazni. Utána ugyanis egy hosszabb szünetet tartok, ezért is vállaltam fel, hogy Miskolcon kijátszom az újításaimat.
- Mekkora előnyt jelentett Borisz Gelfandnak, hogy az utóbbi időben több rapid mérkőzést játszott?
- Sokat számít, hiszen aki sok partit játszik ebben a műfajban, annak úgymond a csuklójában vannak a lépések. Gelfand hozzászokott a kapkodáshoz, és így a kritikus helyzetekben sokkal jobban tudta, hogy mi a megfelelő döntés. Miskolcon szinte minden partit a végletekig játszottunk, elfogyott az idő, és ha már csak egy perc van hátra, akkor bizony gyors lépésekre van szükség. A tíz másodperces bónuszidőkből éltünk. Ilyenkor gondolkodás nélkül csak az intuíciókra hagyatkozva kell lépni, ez viszont gyakorlás nélkül nem megy. Na most, Gelfand ellenem szinte hiba nélkül oldotta meg ezeket a helyzeteket, megérdemelten nyert.
- A szervezők nem könnyítik meg a dolgát. Michael Adams, Anatolij Karpov, Vlagyimir Kramnyik, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand után most a Világkupa-győztes Gelfanddal mérkőzhetett meg.
- Ez egy fantasztikus sorozat, ilyen ellenfelekkel találkozni és játszani nem mindennapi dolog. Jó érzés, hogy idehaza is asztalhoz ülhetek egy világklasszis ellen. A sakk világban is egyre nagyobb a presztízse a miskolci páros mérkőzésnek. A riválisok közül már többen is jelezték, hogy szívesen visszajönnének. Óriási az érdeklődés is, hiszen a mostani mérkőzést is többmint négy millióan nézték az interneten.
- Ez hatalmas szám!
- Persze, de ez annak is köszönhető, hogy tényleg izgalmas és látványos csatákat vívtunk egymással. Ha a sakk kedvelők látják, hogy milyen partikat játszunk, akkor másnap is bekapcsolódnak és végignézik az élőközvetítéseket. Indiában is óriási népszerűsége a sportágnak, tavaly ráadásul éppen Ananddal játszottam, most is sokan érdeklődtek onnan.
- Egyszer már szóba került az oroszországi olimpia, mire lehet képes a magyar válogatott Hanti-Manszijszkban?
- Egyértelmű, hogy ez lesz minden idők legerősebb olimpiája. Az oroszok ráadásul rendezőként három csapatot is indíthatnak. Ez olyan, mintha a futball vb-t Brazíliában rendeznék, és a brazilok is több együttessel állnának ki. Az oroszoknak hihetetlenül sok jó játékosuk van, még a második és harmadik számú csapatuk is nagyon erős lesz. Igaz, hogy ennek a két gárdának az eredménye nem számít bele a végelszámolásba, de ha például az utolsó fordulóban éppen az orosz II-vel játszunk és kikapunk, a negyedik helyről akár a tizennegyedikre is visszazuhanhatunk. Szerencsére mi is a legerősebb válogatottal utazhatunk el, Polgár Judit, Almási Zoli, Berkes Feri és tartalékként Balogh Csaba is benne van a csapatban. Az első hatba kerülés már óriási eredménynek számítana.
- Drezdában, 2008-ban megnyerte az első táblások versenyét. Ennek a megismétlése még nagyobb bravúr lenne.
- A játékom még számomra is nagy kérdőjel. Már említettem, hogy az olimpia után szünetet tartok. A miskolci rapidmeccsen az volt a célom, hogy egy kicsit felpörgessem magam és ez sikerült. Oroszországban az a célom, hogy kihozzam magamból a maximumot. Az első táblán félelmetes ellenfeleim lesznek, ezért kőkemény partikra számítok. Két éve minden jól jött össze, és én lettem a legjobb, akkor éppen Gelfand végzett a második helyen, mindkettőnknek nagyon ment a játék. Ha elkapom a fonalat, akkor minden lehetséges, mindet megteszek, hogy vezéregyénisége legyek a válogatottnak.
Fotók:


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.