Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. április 6., szerda 14:11

Megkezdte mai ülését a Fővárosi Közgyűlés
Több mint hatvan napirendi pontot tárgyalhat meg mai, április 6-i rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Dönthetnek a városatyák többek között arról, hogy a Roosevelt teret átkereszteljék Széchenyi István térré, megválaszthatják a közterületek hasznosításáról döntő bizottság tagjait, határozhatnak az új, közösségi közlekedési tarifarendszer előkészítéséről, a Sziget Kulturális Menedzser Irodával kötendő megállapodásról, valamint a CET beruházásról.

9.50
Elfogadta a napirendet a közgyűlés, 25 igen és 8 ellenszavazattal. Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester-helyettes visszavonta a fővárosi egészségügyi intézmények szerkezetátalakítására vonatkozó koncepcióról szóló előterjesztését. Czeglédy János (Jobbik) pedig azt a két javaslatot, hogy Wass Albertről Zuglóban nevezzenek el közterületet, a Pongrácz fivérek nevét pedig a Ferenc körút-Üllői út kereszteződése viselje (a Jobbik javaslatait április végén tárgyalhatja a közgyűlés). A várhatóan délután fél 2-kor kezdődő ebédszünet utáni első napirend lesz a Roosevelt tér átnevezése Széchenyi István térré.

A napirend előtti vitában szó esett a Roosevelt tér átnevezéséről, az MSZP a magyar és az amerikai külügyminisztérium állásfoglalását hiányolta, az LMP pedig az átnevezés költségeit firtatta, valamint azt, hogy ez mibe kerülne az ott lakóknak. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, egyeztettek az amerikai nagykövet asszonnyal, a lakosságnak pedig nem fog többletköltséget jelenteni az átnevezés, hiszen a téren a Magyar Tudományos Akadémia és a Fővárosi Közterület-felügyelet székhelye található, illetve szállodák. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a tudományos akadémia elnöke kérte, hogy a tér Széchenyi nevét viselje, a kérést pedig a főváros méltányolandónak tartja. A többi, tervezett utcanév-átnevezésről további egyeztetéseket folytatnak, ezért azok csak később kerülnek a közgyűlés elé.

11.10
Öttagú bizottságot hozott létre a közgyűlés a közterület-használati kérelmek elbírálására, a testület elnöke Ughy Attila (Fidesz), tagjai Németh Zoltán, Szentkirályi Alexandra (Fidesz), Hanzély Ákos (LMP) és Losonczy Pál (Jobbik), a szocialisták nem delegáltak tagot a testületbe. Döntöttek a városatyák a főváros szervezeti és működési szabályzatának módosításáról is, e szerint két nappal változik a közgyűlési napirendek kézbesítési határideje az ülések előtt. Hatról négy munkanapra csökken a meghívók és az írásos előterjesztések legkésőbbi kézhezvételi idejét.

Kaltenbach Jenő, LMP-s frakcióvezető korábban bejelentette: ha a közgyűlés elfogadja ezt a módosítását, akkor pártja az Alkotmánybírósághoz fordul. Az MSZP kifogásolta a bizottság létrehozását és az szmsz-módosítást, szerintük azok az átláthatóságot csökkentik. Ennek kapcsán hosszas vita alakult ki a Fidesz és a szocialisták között, Wintermantel Zsolt és Németh Szilárd (Fidesz) hiteltelennek nevezte a szocialisták bírálatát. Tarlós István pedig arra emlékeztetett, hogy a szocialisták idején működtek a városházán titokszobák, az új városvezetés pedig jelentős szerepet biztosít az ellenzéknek az ellenőrzés terén, a közműcégek igazgatóságaiban, felügyelőbizottságaiban és a városháza bizottságaiban. Közölte, a határidő módosításával a hivatal kérését teljesítették, és mivelm a jövőben is általában szerdánként fog ülésezni a közgyűlés, a négy munkanap a hétvégével együtt valójában hat napot jelent.

11.31
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti Integrált Városfejlesztési Stratégia (korábbi nevén a Podmaniczky Program) előrehaladásának értékeléséről szóló tanulmányt - 20 igen szavazattal, 3 tartózkodással (Jobbik) és 9 ellenszavazattal (MSZP). A tanulmány szerint új városfejlesztési koncepciót kell készíteni, mert a 2008-ban készült stratégia olyan feltételezéseket és célokat tartalmaz, amelyeket a gazdasági válság alapjaiban írt felül. A tanulmány megállapítja, hogy a közös tervezés-előkészítés sem a kerületekkel, sem a kormánnyal nem volt hatékony, egyetlen kiemelt fejlesztési térség kulcsprojekt megvalósításáról sem sikerült megegyezni a kormánnyal.

11.51
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az idei munkatervét, 20 igen szavazattal, 12 tartózkodással (MSZP és Jobbik).

12.57
18 igen szavazattal, a három ellenzéki frakció ellenszavazata mellett döntött a közgyűlés a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályáválasztási Tabnácsadó Intézet feladatainak racionalizálásáról és alapító okiratának módosításáról. Csomós Miklós oktatási főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a félmilliárd forintos költségvetéssel működött intézménynek jutó forrásokat 157 millió forinttal csökkentik, és kevesebb feladatot is kell ellátnia az intézetnek, de - hangsúlyozta - a pedagógusképzés továbbra is ezek közé fog tartozni.

13.20
Egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy az év végéig készítsen megvalósíthatósági tanulmányt az új, elektronikus alapú közösségi közlekedési tarifarendszer bevezethetőségéről a Budapesti Közlekedési Központ. Vitézy Dávid, a központ vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a buszpark állapotához hasonlóan itt is évtizedes Budapest lemaradása, nemcsak Nyugat-, hanem Közép-Kelet-Európa nagyvárosaihoz képest is. Közölte, hogy a BKV-nak jelenleg évente 10 milliárd forint veszteséget okoznak a bliccelők, a bérlethamisítók pedig további 2-3 milliárdot. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint az új tarifarendszernek mindenképpen meg kell térülnie.

A közgyűlés az ebészünetet követően, délután fél 4-kor folytatja tovább a munkát.

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.