Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. május 27., péntek 20:29

Új sportcsarnokot kaptak az Istvánosok
Péntek délután ünnepélyesen felavatták a IX. kerületi Szent István Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium új tornacsarnokát. Az épületrészt az intézmény legendás tanáráról, Patonyi Lászlóról nevezték el.
 
1994 óta várt nagy pillanat jött el május 27-én a komoly sporthagyományokkal bíró iskola életében azzal, hogy végre sportcsarnokot avathatott. S bár a tervek felvázolása óta 17 év telt el, az alapkőletételtől számítva mindössze 10 hónapot követően sor kerülhetett az átadó ünnepségre. A középiskola mintegy 700 diákja 2400 m2 alapterületű, 480 főt befogadó csarnokot vehetett birtokba.
 
Az intézmény vezetői nem is nevezhették volna el méltóbb személyről az új létesítményt, mint Patonyi Lászlóról, aki 1967-től egészen 2004-ben bekövetkezett váratlan haláláig tanított a középiskola falai között. Amint méltatásában Nagyné Horváth Márta igazgató elmondta, az iskola tanárai között – az 1887-es alapítástól kezdve – mindig voltak olyan személyiségek, akik nem csupán az oktatási feladatokat látták el, de valamely szaktudomány vagy művészeti ág művelőiként a kor nagy alakjai közé is tartoztak. Fontosnak tartották például a diákok megismertetését a sporttal, annak személyiséget, egészségkultúrát fejlesztő hatásaival. Közéjük tartozott Patonyi László is, aki bölcsész végzettsége ellenére kiváló futballedző volt, és az 1970-es évektől kezdődően fokozatosan futtatta fel az iskola futballcsapatát. Kitűnő kapcsolatot épített ki az FTC-vel is, s olyan neves válogatott játékosok kerültek ki a kezei alól, mint Lisztes Krisztián, Vincze Ottó, Sebők Vilmos vagy Hrutka János.
 
Csomós Mikós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében méltatta az iskola filozófiáját, hiszen, mint hangsúlyozta: ha egy intézmény, mint a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola, amellett, hogy magas színvonalon oktat közgazdasági és pénzügyi ismereteket, még a sportban is kiváló eredményeket ér el, akkor megvalósítja az etalonnak tekinthető görög eszmeiséget. Ez pedig nem más, mint a kalokagathia, amelynek lényegét magyarul az „Ép testben ép lélek” mondással lehet leginkább visszaadni. Vagyis azt a gondolatot tartja követendőnek, amely a lélek és a test egyidejű képzését, ápolását, azok harmóniáját tekintette alapvetőnek.
 
A politikus szerint ezen elvet követve dolgozott Patonyi László is, aki épp annak köszönhette nagyszerű eredményeit, hogy nem csupán a labdarúgás szakmaiságát sajátította el, de kiválóan értett a lelki és mentális felkészítéshez is. Ez vezethetett oda – húzta alá Csomós Miklós -, hogy a Főnök (ahogy mindenki ismerte és szólította Patonyi Lászlót) csapatai nemcsak az országos tornákon bizonyultak számtalanszor verhetetlennek, de letették névjegyüket az Amerikai Egyesült Államoktól Brazílián át Ausztráliáig és Oroszországig számos országban világszerte.
 
Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken elért döntős helyezések matematikából, az Országos Diákolimpiai érmes pozíciók kézilabda, atlétika és teke sportágakban, vagy éppen a leány csapatnak a portugáliai Középiskolás Kézilabda Világbajnokságon – Magyarországot képviselve – elért 3. helyezése, immár az új épületrésszel kiegészülve pedig talán lehetőséget nyújtanak még merészebb álmok eléréséhez is. Ezt támasztják alá az igazgató szavai is, aki szerint „diákjaink ezzel a tornacsarnokkal a kor követelményeinek megfelelő környezetet biztosító létesítményhez jutottak. Az avatás reményeink szerint a kezdetét jelenti azoknak a változásoknak, amelyeknek eredményeként az iskolánkban végzett oktató-nevelő munka, valamint a futball- és kézilabdautánpótlás-nevelés méltó helyére kerül”. 
 
Fotók: Majtényi Mihály
Szöveg: Vass János

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.