Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 2., csütörtök 08:38

Betűvetés - Könyvaratás
Betűvetés - Könyvaratás címmel nyílt kiállítás szerdán a 2011-es Ünnepi Könyvhét előestéjén; a Bába és Társa Kiadó gondozásában eddig megjelent kiadványokból mintegy félezer tekinthető meg a Bálint Sándor Művelődési Házban június 11-ig.
Majzik István, a kiadó ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a teljes kiadványrepertoár mintegy 50-60 százaléka lapozható fel a tárlat keretében. Tematikája szerint láthatók gyermekkönyvek, Szeged-ismeretet feldolgozó munkák, helyi művészekről szóló kiadványok, de megjelennek a szegedi próza- és esszéírók is.
A 82. Szegedi Könyvhét több mint száz programmal várja az érdeklődőket csütörtöktől. Mint Andóczi Balogh Éva, a főszervező Somogyi-könyvtár sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: idén a könyvek mellett a folyóiratok is megjelennek a belváros szívében levő fesztiválon.
A központi helyszín a korábbi évekhez hasonlóan a Dugonics tér lesz, de kávéházak, művelődési intézmények, a múzeum és egyetemi épületek is otthont adnak a rendezvényeknek. Sok kiadó lesz jelen június 8-ig elsősorban Szegedről, de rajtuk kívül néhány országos is megjelenik, mint például az Év kiadója, a Magvető, vagy a Móra, a Scolar, illetve a Garbó Könyvkiadó.
A programokkal a X. Gyermekkönyvhetet is ünnepelni akarták a szervezők, így számtalan, kicsiknek szánt esemény is lesz. Új kezdeményezésként a téren olvasó- és játszóligetet alakítanak ki. Könyvszerzők, illusztrátorok, nyugdíjas iskolaigazgatók beszélgetnek majd a könyvekről a fiatalokkal, s lesz papírszínház és játszóház is.
A 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönynapok június 2-án nyitja meg kapuit, amelynek szegedi programjait a Somogyi Könyvtár szervezi. A Dugonics téren 16.30- kor Solymos László alpolgármestere köszöntője után Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő mondja el beszédét. Az ünnepségen adják át a könyvkiadási támogatásokat és „Az év könyve” díjat is.
A megnyitó után, 17 órától Grecsó Krisztián és Szilasi László iró, irodalomtörténész dedikálják műveiket a Líra Könyv Zrt. Fókusz könyváruházának sátránál.
A határon túli magyar irodalomra irányítja a figyelmet a szabadkai Életjel Kiadó bemutatkozása. Vendégek: Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, az Életjel-kötetek szerkesztője, Dömötör Gábor (a Holdleány álma – Építészet és műemlékvédelem című kötet szerzője) és Dudás Károly (a Ketrecbál című könyv írója). Beszélgetőtársuk Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társasága elnöke. Ismertetik még Krekity Olga Interjúlázban, valamint Sirbik Attila Szajkó István portréja című kötetét is.
A Dugonics téri program 17.45 órakor kezdődik. Mellettem elférsz – így szól Grecsó Krisztián 2011-ben megjelent kötetének címe. A szegvári születésű író új könyvét a Somogyi-könyvtárban mutatják be, ugyancsak csütörtökön, délután 6 órai kezdettel. Köszöntőt mond: Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója. A szerzővel „hazáról, helytörténetről és a nagymama főztjéről” Szilasi László író, irodalomtörténész beszélget.
Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, költő, dalszövegíró, a Ghymes együttes alapítótagja Bor és a lányka című lemezén a magyar irodalom legszebb borverseit zenésítette meg. Az összeállításból a szerző ad elő válogatást a Dugonics téren. Közreműködik Jász András (szaxofon) és Kun Csaba (billentyűs hangszerek). A koncert csütörtökön este 7 órakor kezdődik.
Az ünnepi könyvhéten számos neves alkotó jelenik meg. A százkilenc alkotó között az első napon Grecsó Krisztián lesz a vendég, és szintén csütörtökön mondja el gondolatait Böjte Csaba is. Mellettük a hét beszélgetőpartnere lesz mások mellett Ungvári Tamás, Tóth Krisztina, Podmanicky Szilárd vagy Tarnai László.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.