Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

NAGYKÁLLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. július 8., péntek 11:59

Kerékpárral jött a Tisza nagykövete Nagykállóba
Hidvégi-Üstös Pál a Tisza Nagykövete, II. Rákóczi Ferenc emléktúrája egyik kiemelt állomásaként érkezett kísérőivel városunkba. A sportember a város vezetőivel közösen koszorúzta meg a szabadságharcos szobrát. Ezzel a határokon is átnyúló túrájával a népek összefogását megvalósító II. Rákóczi Ferencnek és a békekötés 300. évfordulójának állít emléket.

Hidvégi-Üstös Pál 2004 óta szervez kalandversenyeket, valamint visz véghez világra szóló egyéni programokat (Tisza végigúszására 852 km, Tisza futás forrástól torkolatig 1006 km-en, Tisza körbefutására 2100 km, Együtt az Élő Tiszáért! környezetvédelmi projekt), melyeknek mindig kiemelt területe a Felső Tisza vidék, az ukrán- magyar határtérség.
Környezetvédelmi programjainak célja a fenntartható és élő Tisza-völgy fejlesztése, népszerűsítése, a regionális összefogás segítése 5 tiszai országban. Védelmébe vette a Tiszát és egyúttal a II. Rákóczi Ferenccel kapcsolatos hagyományok őrzését is felvállalta. Ez egy olyan akciójuk, melynek keretében Rodostóból indultak el kerékpáron a fejedelem nyomába. Egyik legfontosabb állomásuk Nagykálló volt, ahova elhozták stafétabotjukat, amelyre a nagykállói polgármester is szalagot kötött fel. Juhász Zoltán jelen volt a főtéri II. Rákóczi Ferenc szobornál egy koszorú elhelyezésen, ahol Oroszné dr. Nagy Matild alpolgármester asszonnyal, valamint Harsányi Gézáné helytörténésszel együtt képviselték Nagykállót, Rákóczi tisztelő lakosságát.
A sportoló elmondta, hogy az emléktúrájuk célja, hogy bejárják II. Rákóczi Ferenc fontosabb csatahelyszíneit, országgyűlési helyszíneit. A túra kezdete Rodostóból indult 2011. június 29.-én. A kerékpározást Mikes Kelemen szülőfalujában kezdték el Zágonban, majd Sepsiszentgyörgy, Hídvég, Erdővidék, Kuruc, Regruták származási helyszíneit, illetve csatahelyszíneit járták be, utána következtek a holdvilági csatahelyszínek, Marosvásárhely, Zsibó, Szatmári-sík, a békekötés helyszíne és most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken emlékeznek, ahol ugyancsak a Rákóczi csata helyszínein, emlékparkjain, illetve koszorúzásain vesznek részt. Az emléktúra 2011. július 23.-án Tarpán fog befejeződni, a Kuruc fesztivál keretei között, de ezelőtt még Nyugat-Magyarországot is bejárják, illetve Budapesten, a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál lesz egy nagyobb megemlékezés. Ezen kívül még lesz egy kiemelt főrendezvényük, amihez fognak csatlakozni, ez a Tiszaújlaki megemlékezés, ahol megkoszorúzzák a Turul emlékművet, mely 2011. július 17.-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében zajlik.
Az emléktúra 3100 km hosszú, 60 helyszínen fognak koszorúzni és céljuk, hogy a Rákóczi hagyományokat eljuttassák a széles társadalomhoz. A rendezvény fő üzenete az összefogás segítése és minél több hagyományőrzőt, fiatalt bevonni ebbe a munkába.
Borsy Adrienn


5 csatolt kép kép 2kép 1kép 5kép 4kép 3
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.