Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2018. április 25. szerda
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. július 15., péntek 16:21

Folytatódik a zöld fesztiválszezon az ÖKO-Pannon nyári roadshow-jával
Hét nyári fesztivál csatlakozik idén az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez. A látogatószámmal együtt várhatóan a hulladék mennyisége is nő, amelynek kezelése egyre gondosabb tervezést igényel, de a szervezők az infrastruktúra tökéletesítése mellett a fiatalok szemléletformálásra is odafigyelnek. Az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ja a hétvégén érkezik a Hegyalja Fesztiválra.

A nyári fesztiválok évről-évre egyre több vendéget vonzanak, és ez a rendezvényeken keletkező hulladék mennyiségében is megmutatkozik. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató fesztiválon nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon a Zöldövezet Társulással együttműködve 6 éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára.  Tavaly összesen 11,4 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, ez a  mennyiség, az eddigi tendenciának megfelelően, várhatóan emelkedni fog.

A Gyereksziget, a VOLT, a Balaton Sound, a Hegyalja Fesztivál, a Sziget és a Szegedi Ifjúsági Napok közönsége idén is hozzájárulhat az EU célkitűzésének teljesüléséhez, mely 2012-re 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt ír elő. A szervezők az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva állásbörzéken és közösségi oldalakon toboroztak jelentkezőket a szelektív gyűjtésre. Minden fesztiválon 25 képzett szelektálót állítanak csatasorba: ők felelnek a szelektív gyűjtőzsákok cseréjéért, üzemeltetik a hulladékcsere pontot, és a földön eldobott hulladékból kiválogatják a hasznosítható fajtákat.

A rendezvény területén 12 gyűjtőszigeten lehet megszabadulni, a fém-, papír- és műanyaghulladéktól, a vendéglátóhelyek közelében 6 üveggyűjtő  működik.

A szervezők persze nemcsak az önkéntesekre, hanem a fesztivál minden látogatójára számítanak. Erőfeszítéseiket jelképes jutalommal honorálják: a Hulladékcsere pontokon beváltott műanyagpohárért, PET palackért és aludobozokért apró ajándék jár.  A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld fesztivál rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon a Hegyalja Fesztiválra is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a játékos lelkű fesztiválozók a Tudás kereke, a Sajtfal, a Rend(m)ező és az Öko-Totó állomásokon tesztelhessék tudásukat, ügyességüket. A programokkal július 15-én és 16-án, 11.00 és 19.00 óra között, a Civil utcában várják a közönséget. Az ÖKO-Pannon roadshow-ja az elmúlt 11 évben 530 helyszínen járt, és csaknem 200 ezer érdeklődőt ért el. Nyári turnéját a zöld fesztiválok érintésével folytatja tovább.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és annak Polgármesteri Tago...
2016. május 27., péntek 21:49
Alapvető érték az önkormányzatiság, a helyi társadalom, a közösségek önrendelkezési joga.
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.