Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

HARSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. július 24., vasárnap 09:37

HÁLÓZAT A TISZTÁBB EURÓPÁÉRT - Tanulmányúton külföldön
A Hálózat a tisztább Európáért című pályázat fő szervezője  Harsány Község Önkormányzata, mely céljának tekinti a hulladékkezelés fejlett módját megismerni, illetve a megszerzett tudást, tapasztalatot a gyakorlatba átültetni és továbbadni. Ennek megvalósítására a település testvérvárosi kapcsolatait aktivizálja, illetve új összeköttetések kiépítésével hálózattá fejleszti.
A megvalósítás érdekében előadássorozat indult, amely nemcsak a gondolatébresztést, de az alkalmazásokat szolgáló ötletbörzék létrejöttét is támogatja a hálózatban részt vevők hulladékkezelésének korszerűsítésére, megújítására vonatkozóan. Továbbá fontosnak tartja a fenntartható fejlődés üzenetének beépítését a lakók gondolkodásába, miszerint a folyamat működésének ők is a szerves részét képezik. A pályázat első rendezvénye a 2010. augusztus 13-án Alsózsolcán rendezett konferencia volt, melyet testvérvárosi találkozók követtek.
A pályázat következő megállója idén július.15-17 között lezajló aldersbach-i  találkozó volt. Az utazáson 50 fő látogatott el Harsányból Aldersbach községébe. A szakmai kirándulás első napján az utazók részt vettek a wels-i AVE hulladékkezelő üzem látogatásán, amely a legnagyobb integrált hulladékgazdálkodási cég Ausztriában. A következő napon Alderscbach - ban egy bajor sör és virsli kóstoló után ellátogattak a község vízellátásának mélykutjaihoz és magasan fekvő víztározóihoz, majd megtekintették a község víztisztító berendezéseit. Az élmény és eseménydús napot egy közös baráti vacsora zárta, ahol a két község lakói jobban elmélyítették személyes kapcsolataikat, aminek következtében a program egyik fő célja, az európai polgárok kapcsolatteremtése, megőrzése, folyamatos párbeszéde valósult meg.
Az találkozón Szabó Gergely és Robert Bauer polgármesterek szombati megbeszélései folytán tovább erősödött és új alapokra helyeződött a két település kapcsolata.
A szakmai út alatt szerzett tudás és tapasztalatcsere a hulladékkezelés terén nem csak a Harsány község szemléletváltásához járult hozzá, hanem az aldersbach-i polgárok is tájékozódtak a magyar hulladékfeldolgozás sajátosságairól. A pályázat meghatározta a külföldre utazok életkorbeli arányát, számát és szakmai körét.

Tokár Dániel projektmenedzser


A Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvodából Ausztriába és Németországba szervezett háromnapos tanulmányúton vehetett részt 4 óvodapedagógus, 9 tanár és 7 diák. Utunk első állomása az AVE Ausztria Welsben található üzeme volt, ahol a hulladékok hasznosításába és ártalmatlanításába nyerhettünk betekintést. A második napon a Németországban található Aldersbach községbe látogattunk el, ahol a község vízellátását biztosító mélykutakat és település modern szennyvíztisztító berendezéseit tekinthettük meg. Nagyon fontosnak tartom, hogy mind a pedagógusok, mind pedig a diákok részt vehessenek ilyen programokon, hiszen a környezettudatos nevelést célszerű már óvodáskorban elkezdeni, és később az iskolában a tananyagba beépíteni. Utunk során megtapasztalhattuk, hogy nyugati szomszédaink már évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a természet védelmére és a környezettudatos gazdálkodásra. Az alternatív energiaforrások felhasználása már a mindennapok részévé vált, a szél és napenergia hasznosítására a kistelepüléseken is láthattunk példát. Az utunk során szerzett ismereteket a szeptembertől megvalósuló Ökoiskolánkban már hasznosítani szeretnénk, hiszen épül a mini naperőmű és a Méhészmadár Erdei Iskolával kialakított együttműködés alapján még közelebb kerülnek tanulóink a természethez.

Takácsné Oczela Csilla  intézményvezető

13 csatolt kép Megérkezés Aldersbach-baWels - Hulladékfeldolgozó - csoport kép a résztvevőkrőlAldersbach - vacsora a vendéglátókkalAldersbach - vacsora köszöntők és az ajándékok átadásaAldersbach - vacsora a vendéglátókkalAldersbach - látogatás a szennyvíz telepenAldersbach - látogatás a szennyvíz telepenAldersbach - Haidenburg - vízellátó rendszer megtekintéseAldersbach - vacsora köszöntők és az ajándékok átadásaAldersbach - Haidenburg - vízellátó rendszer megtekintéseAldersbach - bajor virslikóstolóWels - Hulladékfeldolgozó üzemlátogatásAldersbach - vacsora köszöntők és az ajándékok átadása
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.