Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

GÖNCRUSZKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. augusztus 16., kedd 07:00

A nagyapa tárogatójától… a templomi koncertig
2011. augusztus 12-én pénteken este 6-kor Czentnár Ferenc,  Czentnár Dezső  és családtagjaik jótékonysági és emlékkoncertet adtak a göncruszkai római  katolikus templomban (zongora, hegedű, gitár, kürt, furulya, trombita, tárogató),
CSALÁDI HANGVERSENYT ISTEN DICSŐSÉGÉRE,
SZÜLEIK EMLÉKÉRE,
GÖNCRUSZKA  ÉS  KÖRNYÉKE  ZENÉT SZERETŐ LAKOSAINAK, VENDÉGEINEK ÖRÖMÉRE.
Jótékonysági hangversenyt, mert a résztvevők pénzbeli felajánlásait a templom felújítására adományozták.

Nem sokkal a II. világháború után ebben a templomban fogadott egymásnak örök hűséget néhai  Czentnár István és Kronovitter Erzsébet. A jó Isten három csodálatos gyermekkel áldotta meg őket. Ferencet, Dezsőt és Katalint ebben a templomban keresztelték meg.
A közelmúltban sajnos rövid időn belül mindkét szülő megtért teremtőjéhez. Hamvaik a göncruszkai temetőkertben találtak végső nyughelyet.
Emlékükre csendültek fel több zenei korszakot is felölelő dallamok, fúvós, pengetős, billentyűs, vonós és ütős hangszereken.
A tárogatónak ebben a családban története van. Nagyszüleik, néhai Czentnár András és Rádeczki Mária szegény pásztoremberek voltak, a környékbeli uradalmakban szolgáltak. Nyolc gyermekük született: János, András, Balázs, József, Mária, György, Anna és István.
A napi munka után esténként maguk köré ültették gyermekeiket, énekeltek, zenéltek. Ha nagyapa tárogatózott, a gyerekek csendben hallgatták és gyönyörködtek a muzsika hangjában, mely messze elhallatszott a zsujtai dombok között.
Jószívű emberek lévén, egyszer befogadtak egy vándor koldust. Este együtt ettek, ittak, majd nyugovóra tértek. Reggelre a koldusnak is és a tárogatónak is nyoma veszett. A hangszer örökre eltűnt, de a zene iránti vonzalom, érdeklődés mindvégig megmaradt a gyermekekben.
A fiú gyermekek mindegyike tudott játszani valamilyen hangszeren, bár a kottát nem ismerték. Mindegyik  családjában volt citera, szájharmónika.
A zenéhez való kötődés, a legkisebb gyermek, István családjában teljesedett ki. Faluhelyen nehéz zenei pályát elindítani. A hatvanas években a Göncruszkai Református Gyülekezet lelkipásztora, Bojtor István (aki zenei végzettséggel is rendelkezett) felismervén a fiúk zenei tehetségét, felajánlotta a segítségét. Zongora és szolfézs leckéket adott a gyerekeknek. Sikeres vizsgák után egyenes út vezetett a zenei szakközép- és Zeneművészeti Főiskoláig, Egyetemig. Igaz, mindkét fiú kürt szakon végzett, de nem idegen tőlük egyetlen hangszer sem.
Czentnár Ferenc Miskolcra került, ott  a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja volt, nyugdíjazásáig. Azóta is aktív, zenetanárként több iskolában is tanított, rendhagyó zenei és hangszeres bemutatókat tartott. Szabad idejében alkalmi társulásban zenetanár kollégáival fellépéseket vállal a környéken.
A tárogató zenéje őt is megérintette. Ezzel is kibővítette fúvós hangszereinek kollekcióját. Azóta beleszeretett, gyakran vállal egyéni fellépéseket koszorúzásokon, emlékünnepségeken. (http://tarogato.try.hu/)
Nemrégiben teljesült régi álma, művésztanár és zenekedvelő barátaiból összekovácsolt egy csengettyűs zenekart, akikkel már több jeles állami és egyházi ünnepségen is részt vettek. (http://animuscsengettyu.try.hu/)
Öröm számára, hogy kisebbik fia Máté is intenzíven érdeklődik a zene iránt, ügyesen játszik klasszikus gitáron, lehet, hogy ő is zenész lesz?
Czentnár Dezsőt messzebbre sodorta az élet. Budapesten végezte a Zeneakadémiát kürt szakon. Kürtművészként harminc évig volt tagja a Magyar Állami Operaház zenekarának. Ma is aktívan dolgozik, zenetanítással, kottakiadással és kottagrafika készítésével foglalkozik. (http://www.trioartmusic.hu) Feleségével Judittal a Zeneakadémián ismerkedtek meg, ő zongoraművész.
Négy gyermekük mindegyike magas szinten műveli a zenét.
Zsuzsanna a Zeneművészeti Egyetemen végzett hegedűművész, most Kölnben folytatja tanulmányait barokk zene szakon.
István, András és Simon nem zenei pályát választottak, de családi zenélésnél, alkalmi koncerteknél mindig lehet számítani rájuk, több hangszeren is játszanak.
Nehéz út vezetett idáig. A göncruszkai szülők féltése, aggodalma, szeretete mindvégig ott volt a háttérben. Mindig együtt örültek a gyerekek, unokák iskolai és zenei sikereinek, segítettek, ha arra volt szükség. A sors azonban úgy hozta, hogy két éve Erzsi nagymama távozott előbb ebből a családból. István bácsi ez év márciusáig, utolsó erejéig dolgozott. Nevelgette  kecskéit, készítgette a finom kecskegomolya sajtot, amit a Göncruszkára betelepült felvidékiek, sőt, a kassai tháliás színészek is gyakran megízleltek.

Visszakanyarodva a templomi hangversenyhez.

Czentnár Ferenc a templomtoronyból tárogatószóval hívogatta, várta a betérőket. A templomban felcsendülő hálamuzsikát reméljük odafent is hallgatták és velünk együtt örültek a szülők, a nagyszülők, akiktől a zene szeretetét örökölték, tanulták.

Czentnár Ilona

Kapcsolódó linkek:
www.goncruszka.net
http://tarogato.try.hu
http://animuscsengettyu.try.hu/
http://trioartmusic.hu/



1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.