Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. kerület - Rákosmente Önkormányzata
2011. augusztus 17., szerda 10:58

A budapesti kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése – új kerékpárútszakaszok Budapest négy kerületében
Budapest Főváros Önkormányzata, mint kedvezményezett a Közép-magyarországi Operatív Program „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” c. pályázat keretében hat európai uniós támogatással megvalósuló projekt kivitelezését kezdi meg 2011 augusztusában és szeptemberében. A fejlesztés során Budapest négy kerületében, összesen hat kerékpárút szakasz épül a XVII. kerületi Pesti úton, a XXI. kerületben a Szabadkikötő úton és az Ady Endre úton, a X. kerületben úton, valamint a III. kerületi Bécsi úton. A projektek megvalósítását a Budapesti Közlekedési Központ irányítja.


A budapesti sajtótájékoztatón Garancsi István miniszterelnöki megbízott, Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes, Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, valamint Riz Levente XVII. kerületi polgármester ismertette a projektekkel kapcsolatos legfontosabb információkat. A projektek összköltsége 694,4 millió forint, amelyhez az Európai Unió közel 439,6 millió forint támogatást nyújt.


XVII. Pesti út (501. utca - Ferihegyi út között) - KMOP-2.1.2-09-2009-0028, és
XVII. Pesti út (Ferihegyi út – Hegyalatti u. között) - KMOP-2.1.2-09-2009-0029
A beruházás keretében a XVII. kerület Pesti út 501. utca és a Ferihegyi út közötti (I. szakasz), valamint a Ferihegyi út - Hegyalatti utca közötti szakaszon (II. szakasz) összesen hosszú kerékpárút épül. A munkaterület átadása 2011. augusztus 10-én kezdődött meg, a kivitelezés befejezése várhatóan 2011. október 31.
A Pesti út I. szakaszának (501. utca és Ferihegyi út közötti szakasz) fejlesztése nyomán hosszú kerékpáros nyomvonal jön létre, amelyből épített, pedig kijelölt kerékpáros útvonal. A projekt megteremti a belső Pesti út menti intézmények, létesítmények és a Rákoskeresztúri városközpont kerékpáros elérhetőségét. A fejlesztési szakasz mentén jelenleg nincs elhelyezett kerékpártároló, így a projekt kapcsán, 6 helyen kerül telepítésre kerékpártároló, összesen 46 férőhellyel. A szakasz fejlesztését az Európai Unió és Állam 51 480 780 forinttal támogatja.
A Pesti út Ferihegyi út és Hegyalatti utca közötti szakaszának fejlesztésével a főútvonal közvetlen összeköttetést teremt a térségben Rákoskeresztúr városközpont és Rákoscsaba, Rákoskert területekkel. A projekt keretében mintegy kerékpáros nyomvonal jön létre, ebből épített, míg kis forgalmú utcákon kijelölt nyomvonal. A projekt keretében a szakaszon 20 férőhelyes biztonságos kerékpártároló is létesül. A beruházást az Európai Unió, valamint Állam 85 308 564 forinttal támogatja.
„A városvezetés szándéka, hogy összefüggő kerékpárút-hálózat jöjjön létre a kerületben és ezzel párhuzamosan megteremtődjék az összeköttetés a belvárossal, ami a kerékpározást új dimenzióba helyezheti városrészünkben. Szeretnénk bringaváros lenni, amely minden lehetőséget megad a kerékpárosoknak, hogy otthonosan, jól érezzék magukat Rákosmentén. Távlati célunk, hogy a Rákos-patak mellett egy ökofolyosó jöhessen létre a környező települések között. Így erősödhet kertvárosi jellegünk, ami egyben vonzerőnk és egyik legfontosabb értékünk.” - hangsúlyozta Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő.


A Rákos-patak menti és az épülő Pesti úti kerékpárút összekapcsolódik, így 2011. októberétől hosszúságú egybefüggő kerékpárút-hálózat jön létre Rákosmentén. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a Dunától Gödöllőig kiépítendő Rákos-patak menti kerékpárút előkészítő munkálatai a miniszterelnöki megbízott, Közlekedési Központ, a kezdeményező Rákosmente Önkormányzata és az érintett települések között.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.