Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 3., hétfő 15:35

Érdi természettudományos közoktatás-fejlesztési projekt - az első mérföldkő
Az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, hosszú évtizedek óta kiemelt természettudományos oktatást folytató érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium lényegében több mint 30 éve változatlan formában működő laboratóriumi épületszárnya az Európai Unió által támogatott pályázat keretében újulhatott meg az idei nyár során.
Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010-ben nyújtott be sikeres pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében. „A természettudományos közoktatás megújítása, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium koordinálásával” címet viselő, TÁMOP-3.1.3-10/1-2010-0005 azonosítószámú pályázat megvalósítására 280.815.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.
E pályázat keretében került sor a Gimnázium második emeleti laboratóriumi épületszárnyában, közel 300 m2 alapterületen az új, 21. századi oktatási követelményeknek megfelelő természettudományos laboratórium kialakítására. A laboratórium egyszerre 2x20 fő fogadására alkalmas, két egymástól tolófallal leválasztható helyiségből, az azokhoz tartozó előkészítőkből, valamint egyéb helyiségekből (vegyszerraktár, veszélyes hulladék tároló, laboráns dolgozó, tanári dolgozó) áll. A partneriskolákból érkező tanulók részére egy 40 fő fogadására alkalmas várakozó helyiség, fogadótér is létesült.
A laboratórium kialakításához szorosan kapcsolódva modern, korszerű labortechnológiai bútorok, valamint hagyományos demonstrációs és új interaktív szemléltetőeszközök beszerzése is megvalósul. Az ugyancsak a projekt részét képező széles körű, hálózatos együttműködésen alapuló szakmai program keretében laboránsok és szaktanárok képzése, tananyagok kidolgozása laborgyakorlatok szervezése valósul meg 8 érdi, 1 sóskúti és 1 diósdi közoktatási intézmény bevonásával. A projekt megvalósítását széles körű disszeminációs tevékenység kíséri. A projekt befejezésének várható időpontja: 2013. április 1.

 
Nyilvánvaló, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló mértékű fejlesztés elképzelhetetlen külön-külön mindegyik oktatási intézmény esetében, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a megújuló laboratórium tizenegy oktatási intézmény oktató-nevelő munkáját segíti majd.  A projekt megvalósulása nagymértékben hozzájárulhat az érdi és Érd környéki gyermekek természettudományos érdeklődésének és a tanárok szakmódszertani felkészülésének erősítéséhez, továbbá közép- illetve hosszú távon a természettudományos képzéseket indító felsőoktatási intézményekbe sikeresen felvett tanulók számának, és így a versenyképes természettudományos szaktudással rendelkezők számának növeléséhez.
A már labortechnológiai bútorokkal és laboratóriumi eszközökkel is felszerelt laboratóriumot – reményeink szerint – a jövő év elején vehetik birtokba a Gimnázium és a partneriskolák projektbe bevont tanulói.

***

A műszaki átadás-átvételi eljárás sikeres lezárását és a használatbavételi engedélyezési eljárás eredményes lefolytatását követően, 2011. szeptember 27-én kapta meg Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a Társadalmi Megújulás Operatív Programban megvalósuló, „A természettudományos közoktatás megújítása, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium koordinálásával” címet viselő TÁMOP-3.1.3-10/1-2010-0005 azonosítószámú  nyertes pályázat egyik központi elemét képező természettudományos laboratórium jogerős használatbavételi engedélyét. 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.