Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 22., szombat 11:43

Rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés (1)
Csaknem nyolcvan előterjesztést tárgyalt meg október 21-i, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Támogatást szavaztak meg négy fővárosi tűzoltólaktanya felújításához, elfogadták a 2015-ig szóló közoktatási koncepciót, és az autistákat segítő koncepciót. A IX. kerületben az Aszódi úton létesülhet hajléktalanszálló, eladják a Hunnia mozi egykori épületét, új szemlélet alapján készítik elő a jövő évi útfelújításokat.
 
18 igen, 13 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá napirendjét a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester visszavonta a fővárosi közösségi televízió létrehozására vonatkozó előterjesztését, így az nem szerepelt a napirenden.
 

Fővárosi támogatás négy tűzoltólaktanya felújításához
 
Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés négy fővárosi tűzoltó laktanya, a Csepeli Tűzőrség, az Erzsébeti Tűzőrség, a Józsefvárosi Tűzőrség, illetve a Budavári őrs felújításának támogatási szerződését. Az őrsök az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pályázatán nyerték el a szükséges források 80 százalékát. A Józsefvárosi Tűzőrségnek 2012. augusztus 31-ig van lehetősége a feladatra szánt 30 millió forint felhasználására, míg a másik három szervezet 2012. március 31-ig használhatja fel a támogatást. A Budavári őrs fűtés- és melegvíz-ellátó rendszerének a korszerűsítésére összesen 13,750 millió forint jut, az Erzsébeti Tűzőrség külső nyílászáróinak a cseréjére 10 millió forintot fordíthatnak, míg a Csepeli Tűzőrség ugyanezen feladatának összköltsége 12,875 millió forint.
 
 
Hajléktalanszálló létesülhet az Aszódi úton

Módosították a Fűtött utca elnevezésű hajléktalanprogram helyszínét is, a VIII. kerületi Salgótarjáni út helyett a nagyobb alapterületű, lényegesen jobb műszaki állapotú IX. kerületi Aszódi utcai ingatlanban alakítanak ki hajléktalanellátó intézményt. Erről 21 igen, 3 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett döntött a közgyűlés.
 
A vitában Tarlós István főpolgármester azt mondta, a kerületek labdáznak a problémával, a hajléktalanokat pedig el kell helyezni, ha meg akarjuk előzni a kihűléses halálesetekhez hasonló tragédiákat. Somfai Ágnes (LMP) szerint az Aszódi útra tervezetthez hasonló "hajléktalankombinátok" nem illeszkednek a főváros hajléktalan-koncepciójához, és azzal sem értett egyet, hogy a rendőrök kényszerrel vihessék be oda az otthontalanokat. Az MSZP több képviselője is bírálta a javaslatot, Móricz Eszter szerint az csak a hajléktalanok állapotát konzerválja, szerinte a főváros tulajdonában lévő nyolcvan üres lakást kellene e célra hasznosítani. Párttársa Bánsági Tamás úgy vélte, a hajléktalanoknak hajlékot kell biztosítani, nem egy helyet, ahová "bezsuppolhatják" őket.
 
Németh Zoltán Fidesz-frakcióvezető bírálta a szocialistákat, mondván, az előző 15-20 évben semmilyen koncepciót nem alakítottak ki. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP-SZDSZ városvezetés utolsó ciklusa alatt 131-en fagytak meg az utcán. A frakcióvezető szerint a főváros a hajléktalankérdést nem csak és kizárólag rendészeti kérdésként kezeli, az előterjesztés is arról szól, hogy lehetőséget kínáljanak az otthontalanoknak. Tarlós István zárszavában kitért arra, hogy az elmúlt húsz évben még azt sem tudták kideríteni, hogy a fővárosban összeszámolt mintegy ezer otthontalan közül kik a valódi hajléktalanok, akik nem rendelkeznek máshol bejelentett lakhellyel, bírálta az előző városvezetést, amiért olyan hajléktalanszállókat létesítettek, ahol "ősközösségi törvények" uralkodnak, ezért az otthontalanok nem mernek oda bemenni. "Nem fogjuk ezeket az embereket az utcán hagyni" - nyomatékosította.
 
Egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés, hogy a hajléktalanok társadalmi beilleszkedését, munkába állását szolgáló fővárosi pályázatot nyújtsák be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A Nyitás az utcára elnevezésű projektben a hajléktalanságból kivezető út megtalálásában segítenék az érintetteket. Sikeres pályázat esetén 120, közterületen élő ember kaphat segítséget egyebek mellett az önálló lakhatás biztosításához vagy személyre szabott képzést, fejlesztést ahhoz, hogy munkába állásuk esélyei javuljanak. A fővárosi projekt tervezett költségvetése 120 millió forint, a teljes összeget európai uniós forrásokból biztosítanák.
 
 
 Közútkezelői feladatokat vesz át a BKK
 
Kilenc közútkezelői feladatkört vesz át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárostól, az átszervezés 26 álláshelyet érint, a munkavállalókat a központ foglalkoztatja tovább - erről 18 igen, 1 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett döntött a közgyűlés. 2012. január elsejétől a BKK-hoz kerülnek a közúti közlekedéssel összefüggő feladatok, ezen belül a Budapest tulajdonában lévő országos közutak, hidak, alul- és felüljárók üzemeltetése, fenntartása és fejlesztése, valamint a kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő, a tömegközlekedés által használ utak üzemeltetése, fenntartása és fejlesztése. A BKK látja el jövő évtől a közútkezeléshez, a várakozási övezetek üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatok egy részét is, így az új övezetek kijelöléséhez, a fizetendő díj, illetve maximális várakozási idő meghatározásához szakmai javaslatot a BKK-nak kell készítenie.
 
Szintén a központ látja majd el valamennyi közúton folyó munkavégzéssel összefüggő forgalomtechnikai feladatot. A BKK végzi 2012-től az új utak építését, kezelését és fenntartását, az útellenőri szolgálat működtetését, a közúti közlekedés fejlesztését, az utak forgalmának szabályozási, a közúti jelzések elhelyezési és a tömegközlekedési feladatok egy részét is. Továbbra is a hivatalban marad a BKK által előkészített döntések meghozatala, a komp- és révközlekedés önkormányzati hatáskörbe tartozó működőképességének és fejlesztésének biztosítása, illetve a zöldfelületek kezelésével kapcsolatos feladatok. Az átadás-átvétellel kapcsolatban 26 álláshellyel csökken a városüzemeltetési főosztály létszáma, ezeket a köztisztviselőket a BKK foglalkoztatja tovább, és velük új munkaszerződést kötnek.

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.