Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2011. október 28., péntek 09:44

Minden kisgyermekre vigyáz a kerület - testületi ülés Óbudán
A csütörtöki képviselőtestületi ülésen több mint 40 napirendi pontot tárgyaltak meg a városrész irányítói és az ellenzék képviselői. A döntések túlnyomó többségét széles konszenzus övezte.

A kerület tulajdonában lévő Mókus utca 20. szám alatti-, korábban igen csak romos ingatlant az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) felújította, 1987 óta használóként a Magyar Építészeti Múzeum működik benne. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (az OMF jogutóda) és a kerületi önkormányzat között megkötött megállapodás értelmében 2013. december 31. napjáig tartó kizárólagos használati jogot alapítanak. Ezt követően az önkormányzat szabadon rendelkezhet az ingatlan hasznosításáról.

A csillaghegyi strand téli üzemeltetésére még 2001 októberében kötött 10 évre szóló együttműködési megállapodást a kerület a Fővárosi Önkormányzat fürdőket üzemeltető társaságával. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetője most ennek a megállapodásnak a meghosszabbítását kezdeményezte. A strand téli üzemeltetése fokozott forrásigényt jelent. Ennek ismeretében a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy 5 évre szóló megállapodást kössön a csillaghegyi strand északi medencéjének téli üzemeltetésére. A képviselőtestület az idei költségvetésében már el is különített 1,2 millió forintot a téli működés fedezetére.

A Textil és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum a Lajos utca 136-138. számú épületben, a legpatinásabb múltú családi vállalkozásának helyén, az egykori Goldberger cég törzsházában található. A múzeum saját alapítványa tartja fenn, ám most felmerült, hogy a kerületnek ajándékoznák a Múzeumot azon kikötéssel, hogy az átadandó épület továbbra is csak Textilmúzeumként használható. A képviselők elfogadták az ajánlatot, így a Textil Múzeum a jövőben az Óbudai Múzeum filiájaként működik tovább. Az intézmény megmentése révén a városrész ingatlanvagyona is gyarapodik. Részben ehhez kapcsolódik a 2008. április 1-je óta összekapcsoltan működő Óbudai Múzeum és a Platán Könyvtár szétválasztása. A döntést az indokolja, hogy a közgyűjtemények további szakmai fejlődését így jobban lehet biztosítani. Az önkormányzat legtöbb költségvetési szerve a közelmúltban részben önállóan gazdálkodó intézménnyé alakult, ebbe a sorba illeszkedik a mostani változás is.


A 2011. évi Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjra ebben az évben két indítvány érkezett. Az oklevelet és az 500.000,- Ft összegű pénzjutalmat a Magyar Hospice Alapítvány nyerte el. A díjról szóló önkormányzati rendelet szerint, a díj azoknak a kiemelkedő tevékenységet kifejtő természetes személyeknek, csoportoknak adományozható, akik Óbuda-Békásmegyer szociális ellátásainak, szolgáltatásainak fejlődéséhez, valamint a hátrányos helyzetűek életminőségének javításához kimagasló teljesítménnyel vagy életművükkel hozzájárultak.

A 2011.év II. félévében összesen 97 szervezet nyújtott be érvényes pályaművet a civil működési pályázatra. Az évi költségvetésében elkülönített 20 millió Ft-os civil alapból az Önkormányzat mindkét félévben 10-10 millió forintos keretösszeg erejéig járul hozzá a civilszervezetek működéséhez, mind eszköz és infrastruktúra, mind pedig humánerőforrás tekintetében, melyből az egyes pályázóknak 500.000 Ft támogatás nyújtható.  Ebben a félévben 391.000 Ft maradt a keretösszegből, ezért ennek az összegnek a szétosztásáról is döntöttek a képviselők a Kulturális, Civil és Kisebbségi Bizottság javaslata alapján.


Ebben az évben 23 millió Ft jut a kerületi költségvetésből a karácsonyi rendezvényekre és egyéni támogatásokra, segélyekre. A karácsonyi segélyben részesülők száma a 2010. év szintjén maradt -1970 fő -ezért, a rászorulók ebben az évben is 5.500,- Ft támogatásban részesülhetnek. Az elkülönített pénz másik részéből, ami 12 millió Ft az önkormányzat a fenntartásában működő kerületi oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményeket kívánja, az elmúlt évekhez hasonlóan támogatni a karácsonyi ünnepek alkalmából.

Óbuda-Békásmegyer képviselőtestülete úgy döntött, hogy a kerületi óvodások és általános iskolák alsó tagozatos tanulóit, illetve az intézményeket, a gyermekek védelme érdekében láthatósági mellényekkel látja el. Viselése az intézményen kívül, csoportos közlekedés (pl. óvodai kirándulás) során kötelező lesz, a pedagógus munkáját is segíti, mert könnyebben figyelemmel kísérhető a gyermek, elkerülhetők az esetleges balesetek. A mellény hátoldalán az ÓBUDA logó, az óvoda, iskola neve, valamint mellrészén Óbuda-Békásmegyer címere lesz feltüntetve. Az intézkedés összesen 8146 kerületi gyermeket érint.

A közterületek elnevezése során korábban Bibó István nevét javasolta a kerület a Fővárosi Önkormányzat számára az eddig még nevet nem viselő III. kerületi park névadójaként. Ezzel egy időben azonban a II. kerület is az ismert politikusról kívánt közterületet elnevezni, s a főváros azt támogatta, míg a III. kerületi kérelemről nem döntött. Mivel a kerület szomszédságában már van egy Bibó István utca, Óbuda-Békásmegyer képviselői ezúttal Kerényi Gráciát ajánlották a park névadójának. A költő, műfordító, ismert ellenzéki személyiség hosszú időt töltött Varsóban, magyarországi tartózkodása idején azonban Óbudán lakott.

A Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. vezetőjének eddigi munkáját megköszönve új ügyvezető igazgatót nevezett ki a képviselőtestület, az intézmény korábbi orvos-igazgatójának, dr. Thomka Györgynek személyében.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.