Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 7., hétfő 08:35

Senior szépírók
Immár harmadik alkalommal hirdetett Senior elbeszélés-pályázatot a Somogyi-könyvtár és az Idősügyi Tanács. A legjobbakat október 9-én, a Könyves Vasárnapon díjazták.  A novellaíró-pályázat témája idén „Az első szerelem“ volt.
Azok a 60 éven felüli, szegedi érdeklődők nevezhettek, akik tehetséget éreztek magukban az elbeszéléshez, és olyan mondanivalójuk volt a megadott témában, amit szerettek volna másokkal is megosztani. Simai Mihály, József Attila-díjas költő, a Szegedért Alapítvány fődíjasa (2009) elmondta, a megmérettetésre rengeteg pályamű érkezett. A zsűri elnöke hozzátette, meglepetten tapasztalta, hogy jobbnál-jobb írásokkal pályáztak a résztvevők, és azt is érdekes dolognak tartotta Simai Mihály, hogy többségében férfiak ragadtak „tollat“.

"Nem lehetett megrendülés nélkül olvasni egy-egy művet. Egyrészt azért, mert némelyik hangvétele igencsak szomorúra sikeredett, másrészt pedig azért az érzelmi mélységért, gazdagságért, ami ezekben megnyilvánult. Azt hiszem, hogy ez a korosztály - a mi korosztályunk - még nagyon mélyen érzett, és ezt a mély érzést megtartotta a mai napig.  A szerzőknek és a szervezőknek is egyaránt gratulálni kell. A több mint 40 műből gyakorlatilag minden másodikat díjaztunk is. Habár volt pár korosabb, idősebb, szépkorúnak tekinthető pályázó, akiknek a korát szánt szándékkal nem szeretném elárulni - de még róluk is elmondható, hogy szellemileg friss, érdekes írásokkal rukkoltak elő."
Ebből is jól látszik, hogy ennek a korosztálynak is rengeteg mondanivalója van, ráadásul mindezt a nyugdíjasok szívesen papírra is vetik.
„Bizony. Úgy gondolom, hogy valamiféle hiányt is pótolnak a pályázatok. Ezeknek az embereknek - akik sajnos már életük utolsó harmadában járnak - annyi élettapasztalatuk és annyi megélt élményük, történelmi emlékük van, hogy ezeket kár lenne veszni hagyni. Azt hiszem, hogy ezekből a dolgozatokból, írásokból még sok mindent ki lehetne a szociográfusoknak deríteni.„
Id. Boross Gyula, Szeged Megyei Jogú Város idősügyi referense évről-évre nagy örömmel érkezik a díjkiosztóra. Azt mondja, jó látni, hogy mennyi aktív nyugdíjasa van Szegednek.
„Azt gondolom, hogy ezek a nehéz idők különösen megterhelők a nyugdíjasoknak, és a szép gondolatok, amelyek a szép történetekkel kapcsolatosan előjönnek ilyenkor, rendkívül szórakoztató mindannyiunknak.„
Nem ez az első alkalom, és úgy tűnik folytatása is lesz, hogy az időseket írásra sarkallják!
„Így van, ez a harmadik alkalom, és a negyedik pályázatot is közösen szeretnénk meghirdetni a Somogyi-könyvtárral.  Úgy gondolom, hogy a jövőben csak akkor lehet sikeres a projekt, ha minél szélesebb tömegeket mozgat meg, hiszen minél több idős embernek szüksége van gondolkodásra.„
Ön, mint a Senior Center vezetője talán egyetért azzal, hogy van egy olyan mag Szegeden, amely szinte minden kulturális eseményen részt vesz. Azonban abban már nem vagyok biztos, hogy általánosságban is elmondható, hogy aktívak a helyi nyugdíjasok.

Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy aktívak, sőt nem túlzás azt állítani, hogy rendkívül aktívak a 70 éven felüliek. 2003-ban alakult az Idősügyi Tanács, akkor 17 szervezettel. Ma jelenleg 78 egyesületről tudunk, amelyből 76 bírósági bejegyzéssel is rendelkezik. Erre a jogi procedúrára anyagi okokból van szükség, hiszen ezek a szervezetek csak akkor fogadhatnak közösségi pénzt, ha jogilag is bejegyezett a társulás. Pályázni is csak ebben az esetben lehet. Nem árulok el nagy titkot, hogy ha azt mondom, ma a pénz az úr, a nyugdíjasoknak pedig a programjaikhoz az anyagi javakat elő kell teremteni. Önerőből, egyesületi pénzből és pályázati forrásból könnyebb megszervezni egy-egy rendezvényt, mint csupán saját pénztárcából.

A Könyves Vasárnapon, összesen 23 elismerést és díjat osztottak ki. A Somogyi-könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából húsz jutalmat nyújtott át a pályamunkák alkotóinak, míg az Idősügyi Tanácsa három különdíjjal ismerte el az írásokat.                                    

A Somogyi-könyvtár díjazottjai:            
Balogh Erzsébet, Vörös Pál, Bálint Jánosné Ágoston Ilona, Sáráné Lukátsy  Sarolta,  Tánczos Istvánné, Laskai Anna, Pusztai János, Oláh Ernő,  Dózsáné Gábor Erzsébet,  Paku Sándor, Gyurcsik Józsefné, Maróti Imre,  Csányiné Szaszkó Klára, Csonka Miklós, Vitéz Nyilas Péter, Soproni  Lajos, Hajdrik József, Tompa Pál, Fraknóyné Benkő Irma, Mekler Ferenc
           
Az Idősügyi Tanács különdíjai: Dr. Körtvélyessiné Szántó Juli, Patik István
           
Polgármesteri különdíj: Gimesiné Dudás Irén


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.