Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. november 22. péntek
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 8., kedd 08:54

A kicsiknek társulniuk kell
Elfogadta a kormány az önkormányzati törvény tervezetét, mely szerint továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer fő alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal. Ezeknek a községeknek, falvaknak társulniuk kell majd egy másik helyhatósággal. Az új törvény komoly változásokat hozhat megyénk közigazgatási rendszerében, hiszen 330 azon települések száma, ahol kevesebben élnek 2000 főnél.

„Bővíteni kellene”
Különleges helyzetben kerülhet Pálháza, mivel a sátoraljaújhelyi kistérséghez tartozó településen alig valamivel több mint ezren élnek, viszont 2005-ben városi rangra emelték. Szuetta József alpolgármester nehezen tudja elképzelni, hogy ne legyen a településnek önkormányzati hivatala. Mint fogalmazott, az emberek már így is nehezen tudják elintézni hivatalos ügyeiket, mert mindenért Sátoraljaújhelyre kell utazniuk.

– Nem hogy elvenni, de bővíteni kellene a város hivatalait, hogy a térségben 20 kilométeres körzetben mindenki el tudja intézni ügyeit – jelezte az alpolgármester.

Szerinte így 14-15 kisebb település központjává tudnának válni. Tapasztalatai szerint a fiatalok már így is elhagyják a térséget, és máshol keresik a boldogulásukat, de ha még önkormányzati hivatal sem lesz a falvakban, az végképp a pusztuláshoz vezet. Hozzátette: az utóbbi években rengeteg pénzt költöttek a környező települések polgármesteri hivataluk felújítására, az infrastruktúra fejlesztésére. Pocséklás lenne ezeket az épületeket átadni az enyészetnek.


Már társultak
Cserépfalun az új jogszabályok nem hoznának jelentős változást, mivel a település másik két községgel már most is körjegyzőségben van, tudtuk meg Kósik István polgármestertől. És mivel a három település lakóinak száma közel 2500 fő, ezen a jövőben sem kellene változtatniuk. A polgármester véleménye egyébként az, hogy az igazi megtakarítást a bürokrácia drasztikus csökkentése jelentené. Hiszen jelenleg annyi felesleges papírmunkát kell végezniük a polgármesteri hivataloknak, hogy további létszámleépítést már nem tudnak tervezni. A polgármester egyébként abban egyetért az új törvénytervezettel, hogy néhány száz fős településeken felesleges hivatalt működtetni, meglátása szerint ott épp elég egy-két ügyintéző.


Bajban lesznek
Valószínűleg Gönc is önállóan működtetheti majd tovább önkormányzati hivatalát, bár az abaúji település is a kisebb városok közé tartozik, alig több mint 2000 fős lakójával. Sivák János polgármester jelezte: a környező települések azonban bajban lesznek, hiszen 7-8-nak is társulnia kell majd, hogy elérjék a 2000 főt. Mivel a törvény sok részletét egyelőre nem tudni, tervezni sem tudnak a települések, jegyezte meg a polgármester.

ÉM
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.