Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. szeptember 28. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2011. november 10., csütörtök 15:24

A főváros első közösségi kertje lesz
A főváros első közösségi kertjét alakítja ki az önkormányzat Kispesten. A 27 parcellás mintakert a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületen, az Irányi utca és a Bem utca sarkán lesz. A szerda esti lakossági fórumon a környék lakói közül tizenketten jelentkeztek a programba, 15 ágyás még gazdára vár. A zöldségtermesztésre alkalmas közösségi kertet a Közpark Kft. alakítja ki, várhatóan még idén megkezdődik a munka.

A szerdai fórumot azért szervezte az önkormányzat, hogy az emberek minél többet megtudhassanak az önellátásra fókuszáló közösségi kert mibenlétéről, működéséről, megismerjék a kispesti mintakert terveit, és jelentkezhessenek a programba. Részt vett az eseményen a városi kertek magyarországi népszerűsítője, Rosta Gábor, az önkormányzat képviseletében Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Vidra Zoltán, a bizottság alelnöke, Gerháth Csaba környezetvédelmi tanácsnok, valamint a Zöldprogram Iroda és a terveket készítő Kalapos Egyesület munkatársai.

A közösségi kertek történetét és funkcióját ismertető Rosta Gábor úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat pozitív hozzáállása miatt jól áll a kispesti program. Elmondta, hogy a Nyugat- Európában és a tengerentúlon évszázados hagyományokra visszatekintő kertek közösségépítő kezdeményezések. Egyéb előnyei mellett beszélt még a zöldterület megnyugtató látványáról, az öngondoskodásról és önellátásról, a környezetre gyakorolt pozitív hatásról, egészségügyi, nevelési hasznáról, és arról is, hogy megvédi az embereket az elmagányosodástól. Azt is mondta, hogy a kert különösen fontos panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, és lényeges az is, hogy pár percre lesz a lakástól, és akár az ablakból is rá lehet majd látni.

Bogó Józsefné a kerületi zöldpályázatokról és beruházásokról beszélt, és elmondta, hogy a kispesti Zöldprogram is segít a környezettudatosság erősítésében. Gerháth Csaba a jószomszédi viszonyt, a közbiztonság erősödését és az egészséget emelte ki a közösségi kert kapcsán. Mindketten hangsúlyozták, remélik, hogy sok jelentkező lesz a programra.

Az érdeklődőket a Kalapos Egyesület munkatársai ismertették meg a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületre, az Irányi utca és a Bem utca sarkra tervezett közösségi kert működésével. A huszonhét mintegy 5 m2-es ágyás között lesznek hagyományos dombágyások, kiemelt, valamint mobil ágyások, terveznek pihenőhelyet, lesz kerti csap, a szomszédos családi ház ereszrendszere két esővízgyűjtő ciszternába vezeti a vizet.

A fórum végén a környék lakói közül tizenketten jelentkeztek a programba. A közösségi kert kialakítását koordináló Zöldprogram Iroda munkatársa a kispest.hu-nak elmondta, az igények figyelembevételével készülnek a kiviteli tervek, várhatóan még az idén megkezdődik a kerítés építése, és tavaszra elkészülhet a végleges állapot: indulhat a magvetés, palántázás. Brázainé B. Ágnes Táciától megtudtuk, amint mindegyik parcellára lesz jelentkező – 15 még gazdára vár – újabb találkozóra várják a kertek gondozóit, akkor lesz szó a szabályokról, az elnevezésről, a használat rendjéről. Elmondta azt is, hogy tájékoztató előadásokat is terveznek többek között a biokertészkedésről, a fűszernövények termesztéséről, a növénytársulásokról és a komposztálásról. A program iránt érdeklődni és a még gazdátlan 15 ágyásra jelentkezni a zoldprogram[kukac]kispest.hu, valamint a varosi kert 19[kukac]googlegroups.hu  e-mail címeken lehet.


7 csatolt kép 3217654
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.