Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2011. november 21., hétfő 10:45

Ülést tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése (1)
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése megtartotta novemberi ülését. A közgyűlés napirendi pontjai kiegészítésre kerültek három előterjesztéssel: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat pénzforgalmi számlavezetőjének megválasztásaaz ”Élményturizmus a vas útján” projekt című pályázat benyújtásához való utólagos hozzájárulás és az Abaúji Múzeum ingatlanának tulajdonba adása.


A közgyűlés első napirendi pontként tárgyalta a Tájékoztató a Magyar Köztársaság Kormánya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke által kötött megállapodásróla megyei önkormányzatok konszolidációjáról a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatrólvalamint a Kormány új típusú megye koncepciójáról szóló kormányhatározatról szóló előterjesztéstamely jelenleg végszavazás előtt áll a parlamentben.


A megyei közgyűlés elnöke ehhez a napirendi ponthoz előterjesztői kiegészítést tett a következők szerint: A Magyar Köztársaság Kormányával a megyei önkormányzatok által fenntartott intézmények állam általi étvételéről szóló megállapodás aláírása miatt büntetőfeljelentést tettekés a megállapodás törvényességi szempontú ellenőrzését kérték a Kormányhivataltól. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkára levelében tájékoztatott arrólhogy a megállapodás megkötésének jogi alapja tekintetében fontos megjegyeznihogy a Kormány nem jogi személytehát közjogipolgári értelemben szerződést nem is köthet. A megállapodás aláírása közjogipolgári értelemben sem a közgyűlés elnökéresem a megyei önkormányzatra kötelezettséget nem származtatjogot nem keletkeztet. A megállapodás a felek politikai természetű szándéknyilatkozataés nem minősül olyan szerződésnekamelyből a felek bármelyikére jogok vagy kötelezettségek származnánakezért a megállapodás aláírásához nem volt szükséges a megyei közgyűlések felhatalmazására. Mindebből következően a felhatalmazás hiányára a büntetőfeljelentést és törvényességi ellenőrzést alapozni nem lehet. 
A továbbiakban ismertette azon kormányhatározat tartalmátamely meghatározza az új típusú megyei önkormányzat koncepcióját. A határozat értelmében a jövőben a megyei önkormányzat feladatkörébe fog tartozniés a megye alapvető szerepet fog betölteni az egységes fejlesztéspolitika kialakításábanfeladata lesz többek között a foglalkoztathatóságot javító és a munkahelyteremtést ösztönző intézkedések területi alapjainak megteremtésea természeti környezet védelmea megyei ivóvíz minőség-javítási és szennyvízkezelési programok összehangolása. Az idegenforgalom fejlesztése érdekében ki kell alakítaniés el kell fogadni a megyei turisztikai koncepciót és programotfel kell tárni a megye idegenforgalmi értékeit. A civil ügyek tekintetében együtt kell működni a szervezetekkelkülönösen a fogyasztóvédelmiaz idősekaz ifjúság és a fogyatékosok érdekeit védővalamint az esélyegyenlőség megteremtését segítő civil szervezetekkel.


A képviselők döntettek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2011. évi költségvetésének I-III. negyedévi teljesítéséről. A rendelet tervezetet és a napirendhez kapcsolódó határozati javaslatot a közgyűlés elfogadta.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.