Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 24., csütörtök 19:36

Hódmezővásárhely és az EDF-Démász Zrt. kapcsolata
A mai napon több sajtóorgánumban is említést kapott Hódmezővásárhely és az EDF-Démász Zrt. viszonya, Lázár János egy a napokban benyújtott törvénymódosító javaslata kapcsán. A cikkekben vázolt megromlott együttműködés megértéséhez fontos figyelembe venni a következőket.  
Hódmezővásárhely önkormányzata és a DÉMÁSZ kapcsolata 2009-ben romlott meg, amikor – a város többszáz milliós villamosenergia fogyasztása mellett – a szolgáltató egy 23.479.- forint összegű elmaradás miatt egyszerűen kikapcsolta az áramot az egyik hódmezővásárhelyi óvodában. Sokan nem tudják, de ezt követően kért az EDF Démász vezére Thierry Le Boucher találkozót Lázár Jánostól, amit a polgármester visszautasított.
A Démász ezidőtájt megszűntette ügyfélszolgálati kirendeltségét is Hódmezővásárhelyen, így egy megyei jogú város lakosságának és a térségben élő, mintegy 60 ezer polgárnak kellett minimum 25-30 kilométert utazgatnia, ha bármit el akart intézni a szolgáltatójánál.
Az önkormányzat ezt követően a szabad piaci villamosenergia beszerzés mellett döntött és 2011 áprilistól már teljes egészében a szabad piacról szerzi be energiát, amelyre a közbeszerzési eljárás után az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt.-vel kötött szerződést.
A kapcsolat az EDF-Démász Zrt.-vel azonban nem érhetett véget, hiszen bár az áramot mástól veszi a város, a közvilágítási hálózat az EDF-Démász Zrt. tulajdonában áll. Az együttműködés pedig újabb súrlódásokhoz vezetett.
2011 nyarán Hódmezővásárhely Európa legnagyobb méretű közvilágítás korszerűsítésébe kezdett. A város valamennyi, - összesen mintegy  6830 darab - közvilágításba kapcsolt hagyományos fényforrását december közepére korszerű, LED technológiát alkalmazó fényforrásokra cseréli. A korszerűsítés a jelenlegi számítások szerint 35 százaléknyi energiamegtakarítást eredményez, továbbá harmadával csökken az energia előállítása során kibocsátott CO2 mértéke, míg a közvilágítás fényerőssége 30-50 százalékkal, a fényegyenletesség 30 százalékkal emelkedik Hódmezővásárhely utcáin. Éves szinten a város költségei várhatóan mintegy 50 millió forinttal csökkennek (Bencsik János korábban úgy nyilatkozott: a projekt eredményei alapján dönt a kormány, hogy más hazai városokban támogat-e hasonló beruházást. Hasonló teljes városra kiterjedő korszerűsítést Európában Berlinben terveznek)
A felerészben pályázati forrásból finanszírozott, 750 millió forintos beruházás során az EDF-Démász Zrt.-vel nehézségek támadtak. Többhónapos egyeztetés szükségeltetett, hogy a város módosítani tudja a közvilágítás üzemltetési szerződését a Démásszal, ugyanis a korszerűsítést követően a város csupán a közvilágítás passzív és hálózati elemeinek karbantartására, és üzemeltetésére akart szerződni, mivel az aktív elemekre, azaz az új LED-es fényforrásokra 5 éves garanciát vállalt a kivitelező. Az elhúzódó egyeztetések miatt a kivitelezés hónapokat csúszott, ami már-már a pályázatban foglalt határidőket, így a 350 milliós uniós támogatás felhasználását fenyegette.
A fentiekből talán érthetővé válik, miért van szükség a szolgáltatók jogainak bizonyos mértékű korlátozására. Ott, ahol többszáz milliós kifizetett villanyszámla mellett 23.479 forintos elmaradásért óvodások felett kapcsolhatják ki az áramot, ahol a szolgáltató saját érdekeinek megfelelően okozhat jelentős kellemetlenséget egy város és egy térség teljes lakosságának, vagy egy hazai – és európai – viszonylatban egyedülálló, mintaprojekt kivitelezését akadályozhatja nem túlzás elgondolkodni azon, hogy a jogszabályoknak a fogyasztók érdekeit is védeni kell. A szolgáltatók ugyanis szabadon és igen jól védik a sajátjaikat!
A Lázár János által beterjesztett módosító indítvány nem a fizetést elmulasztó, megtagadó fogyasztókat kívánja védeni, nem a tartozások felhalmozására nyújt lehetőséget, hiszen azok polgári peres eljárás keretében továbbra is behajthatóak, csakúgy mint bármely más közszolgáltatás esetében. A módosító javaslat annak a lehetőségét kívánja korlátozni, hogy a hálózati elosztó szabadon megszakíthassa a kapcsolatot a fogyasztó és a szolgáltató között, még akkor is, ha a fogyasztónak nincs fennálló tartozása a szolgáltató felé.  
A félreértések elkerülése végett: a városnak nincs lejárt esedékességű elmaradása az MVM Zrt. felé, és az EDF-Démász Zrt.-nek is a meghatározott fizetési ütemezésben teljesít.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.