Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 19. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 25., péntek 21:04

Visszavette a főváros a csepeli szennyvíztisztító üzemeltetését
Ünnepélyes keretek között, a sajtó nyilvánossága előtt írta alá Tarlós István főpolgármester a Csepel 2005 FH Konzorcium képviselőivel azt a megállapodást, amelynek alapján a fővárosi önkormányzat saját kézbe veszi a csepeli központi szennyvíztisztító telep üzemeltetését.
 
Határozott célunk minden olyan vagyonelem visszaszerzése, amely a korábbi városvezetés hibájából, így vagy úgy kicsúszott a főváros kezéből – mondta a főpolgármester, hangsúlyozva, hogy a jövőben is ezt az utat akarják járni, a városháza saját kézbe akarja venni stratégiai cégeinek menedzselését. „Nem vagyunk multi- vagy idegenellenesek, tiszteletben tartjuk az EU szabályait és ajánlásait, de azért választottak meg minket, hogy védjük a főváros vagyonát” – fogalmazott Tarlós István.
 
A főpolgármester a Csepel 2005 FH konzorciummal folytatott, mintegy négy hónapig tartó tárgyalásokat keménynek, de tisztességnek nevezte, amelynek során a felek – a megegyezés célját egy pillanatig sem szem elől tévesztve – próbáltak megállapodni egy mindenki számára elfogadható, kölcsönös előnyökkel bíró megoldásban. Köszönetet mondott a konzorcium képviselőinek, amiért megértették a főváros szándékát, és a tárgyalásokat mindvégig a jóindulatuk kísérte.
 
Tarlós István emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep üzemeltetésének az irányítása a főváros többségi tulajdona ellenére sem volt mindeddig biztosítva a számára. A telep üzemeltetési szerződéséből annak megkötésekor több, hatályba léptető feltétel hiányzott. A francia tulajdonosi hátterű konzorciummal az előző városvezetés ideiglenes üzemeltetési szerződést kötött, amelyet a jelenlegi vezetés kétszer hosszabbított meg.
 
Az ideiglenes megállapodás alapján az a helyzet állt elő, hogy bár a fővárosi önkormányzat részesedése a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep Kft-ben meghaladta az ötven százalékot, a cég operatív vezetése a kisebbségi tulajdonos Csepel 2005 FH Konzorcium kezében volt. Az üzletrész visszavásárlásával a főváros a mindennapokban teljes körűen ellenőrizheti az üzemszerű működést, aminek több szempontból is kiemelkedő jelentősége van.
 
A projekt az EU támogatásával jött létre, és 2012. december 31-én van a támogatás elszámolásának a véghatárideje. Az Európai Bizottság a támogatás kifizetésének feltételeként előírta, hogy a főváros – kiegészítő elemként – köteles megvalósítani az úgynevezett III. fokú tisztítást, amely az érzékeny vízbázisokra megadott kibocsátásai határérték elérését jelenti. Ezt a kiegészítő beruházást a fővárosnak közbeszerzési eljárás keretében kell megvalósítania, a kivitelezés pedig kizárólag a telep üzemeltetőjének az aktív együttműködésével képzelhető el – mondta a főpolgármester.
 
Látszatra tulajdonrész-átruházásról van szó, de nem pusztán egy üzletet kötöttünk, egy állapotot korrigáltunk – jegyezte meg Fodor István, a Budapesti Városüzemeltetési Központ igazgatósági elnöke, aki a főváros részéről a tárgyalásokat vezette. Fontosnak nevezte, hogy a szennyvíztisztító telep üzemeltetése biztonságosan történjen, hozzátéve, hogy a főváros továbbra is jelentős partnerének tekinti a francia konzorciumot.
 
Ralph Barthelmess, a Degrémont S. A. – a konzorcium egyik francia tagja – vezérigazgatója azt mondta, továbbra is fontos partnerei akarnak maradni az önkormányzatnak, és további projektekben is számíthat rájuk a magyar főváros.

A képen Tarlós István főpolgármester és Ralph Barthelmess, a Degrémont S. A. vezérigazgatója aláírja a megállapodást, a háttérben Fodor István, a BVK igazgatósági elnöke.


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.