Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 17. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2011. november 25., péntek 21:58

Megállapodás Szigetszentmiklóssal, tilos a koldulás
Csepel önkormányzata együttműködési megállapodást kötött Szigetszentmiklós önkormányzatával, amelynek értelmében Csepel saját intézményeiben fogadja a szigetszentmiklósi gyerekeket, s az ezzel járó többletköltséget Szigetszentmiklós fizeti. A megálllapodást Németh Szilárd polgármester és Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere írta alá a csepeli képviselő-testület csütörtöki ülésén.
Németh Szilárd példaértékűnek nevezte a megállapodást, és dicsérte Szigetszentmiklóst, mert a szomszéd település jelentős fejlődést ért el az utóbbi jó néhány évben. Csepel és Szigetszenmiklós között korábban is létezett egyezség, de az csak azokra a szigetszentmiklósi gyerekekre vonatkozott, akik az M0-ás autópálya Csepel felé eső részén laktak. Ezután Szigetszentmiklós egész területéről érkezhetnek gyerekek a csepeli óvodákba és iskolákba; számuk valószínűleg több százra tehető. Csepelen így javul az intézmények helykihasználása, Szigetszentmiklósnak pedig jól jön, hogy Csepelen van szabad kapacitás. Szigetszentmiklós önkormányzata minden gyerek után kifizeti a normatíván felüli összeget.

Éjszakára bezárnak a kocsmák
Élénk vita kísérte az üzletek éjszakai nyitva tartásáról és a közterületek rendjéről szóló előterjesztéseket. Borbély Lénárd alpolgármester amellett érvelt, hogy a közterületeken rendet kell teremteni. Ebbe beletartozik az is, hogy az italboltok éjszaka nem maradhatnak nyitva. Számos lakó panaszkodik arra, hogy a kocsmák környékén hangoskodás, rendzavarás történik. Borka-Szász Tamás (Demokratikus Koalíció) utalt rá, hogy maga nem szokott kocsmába járni (noha az angol pubokat nem veti meg, ha éppen arra jár), de ellenzi a merev tiltásokat. Szerinte inkább ösztönözni kéne az italboltok tulajdonosait, hogy tartsanak rendet üzletükben. A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy a szeszesital kimérését is végző üzletek este 23 és hajnal 5 óra között nem tarthatnak nyitva. A korlátozás nem vonatkozik azokra a vendéglátó egységekre, amelyeknek 50 méteres körzetében nem található lakóház.
A közterületek rendjéről szóló vitában főként a hajléktalanokról esett szó. Borka-Szász Tamás szerint az önkormányzat a „furkósbot” szigorát akarja alkalmazni. Tenk András (LMP) úgy vélte, nem szabad csupán rendészeti kérdésként kezelni a hajléktalanok ügyét. Szenteczky János (MSZP) indítványozta, hogy ne legyen tilos a közterület életvitelszerű használata. Németh Szilárd polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a közterületek egy részén tapasztalható rendetlenség és piszok elfogadhatatlan. Az sem tolerálható, hogy bárki bármit megtehessen a közterületeken. Azt sem árt tudni, hogy a Csepelen lakó hajléktalanok túlnyomó része nem csepeli, hanem vidékről költözött a kerületbe. Az önkormányzat vezetése nem a hajléktalanok ellen van, hanem éppen azon fáradozik, hogy segítsék őket visszaszoktatni a normális életre. Terv született arról, hogy a csepeli önkormányzat épületében nappali melegedőt nyitnak meg januárban. A megvalósításban a rászorulók tevékeny részvételét is várják.
A képviselő-testület többsége elfogadta a javaslatot, hogy tilos a közterületeket életvitelszerű lakhatás céljára használni és tiltják a koldulást is.

Nem lesz kilakoltatás
Az ellenzék részéről is kedvező fogadtatásra talált a jogcím nélküli lakáshasználók jogviszonyának rendezését célzó javaslat, amelyet a képviselő-testület elfogadott. Szenteczky János önkritikusan jegyezte meg, hogy ebben az ügyben az előző önkormányzat nem tette meg, amit megtehetett volna. Ábel Attila alpolgármester közölte, hogy jelenleg mintegy 36 olyan önkormányzati lakásról tudnak, amelyet jogcím nélkül használnak. A javaslat szerint bizonyos feltételek mellett a lakókkal bérleti szerződést kötnének, amely megfelel a szociális bérlakáshoz jutás előírásainak. A feltételek között szerepel, hogy az ingatlant legalább öt éve rendeltetésszerűen használják, megfelelő állapotban tartják, és eleget tesznek az együttélés alapvető szabályainak. A lakónak nincsen közüzemi tartozása, amit igazolnia kell; lakbérhátraléka pedig nem haladja meg az 50 ezer forintot. A lakóknak vállalniuk kell vagyoni és jövedelmi helyzetük igazolását, valamint azt is, hogy az önkormányzat munkatársai környezettanulmányt végezzenek a megállapodás megszegőinek kiszűrésére.
Ábel Attila felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat most is tövényesen jár el, hiszen betartja a téli kilakoltatási moratóriumot.
Csarnai Attila
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.