Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 30., szerda 20:50

Ülést tart(ott) a Fővárosi Közgyűlés (3) - 24 ingatlant vonnak ki az oktatási ágazati körből
Csaknem nyolcvan előterjesztésről döntött november 30-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Nem drágul jövőre a BKV, új jegytípusokat vezetnek be, és felülvizsgálják a cég kollektív szerződését. Jóváhagyták a városatyák a római-parti árvízvédelmi mű megépítéséről szóló támogatási szerződést. Több mint 300 milliós pluszforrást szavaztak meg a hajléktalanellátásra, a Városligetben kap szobrot a dél-koreai himnusz zeneszerzője.
 
Huszonnégy, az oktatásban használt ingatlan "ágazati körből való kivonásáról", azon belül tizenöt ingatlan forgalomképessé nyilvánításáról döntött a közgyűlés 18 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett.  Csomós Miklós oktatási főpolgármester-helyettes indítványa szerint olyan ingatlanokról van szó, amelyek az oktatási ágazat vagyongazdai körébe tartoznak, korlátozottan forgalomképesek, és jelenleg használaton kívül állnak. Ezeket december 1-től vonják ki az ágazati körből. A forgalomképessé nyilvánított ingatlanok közül a legnagyobb egy VI. kerületi, 4358 négyzetméteres telephely, amelynek bruttó nyilvántartási értéke több mint 508 millió forint. Ha az ingatlanok értékesítéséből, bérbeadásából, egyéb hasznosításából a fővárosi önkormányzatnak bevétele lesz, annak 25 százalékát halaszthatatlan oktatási feladatok fedezetéül különítik el.
 
Két XX. kerületi szakiskola szűnhet meg a tanév végén, oktatási feladataikat a fővárosi önkormányzat veszi át 2012. július 1-jétől, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán vita nélkül, 30 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta az erről szóló előterjesztést. A pesterzsébeti önkormányzat eddig önként vállalt feladatként működtette a Baross Gábor Szakiskolát, valamint a Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnáziumot, nemrég azonban arról tájékoztatta a fővárosi önkormányzatot, hogy átadja feladatait. Ezt a fővárosnak törvényben előírt kötelessége átvenni. Az idei tanévindító adatok szerint az 534 férőhelyes Baross Gábor Szakiskolának 266 tanulója van, míg az 500 diákot fogadni képes Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnáziumba 348-an járnak. A főváros, szándéka szerint, a két intézményt nem veszi át, ugyanis a tanulókat el tudja helyezni saját intézményhálózatában és megfelelő színvonalon tudja biztosítani a tanulók oktatását, nevelését. Pesterzsébeten a főváros hét középfokú oktatási intézményt működtet, ezekben, illetve a szomszédos kerületekben működő szakiskolákban be tudják fogadni a diákokat.
 

A Városligetben állítják fel a dél-koreai himnusz zeneszerzőjének szobrát
 
A Városligetben kap bronzszobrot An Ik Tai komponista, aki Dél-Korea himnuszának zenéjét szerezte – erről egyhangúlag döntöttek a városatyák. A mellszobor elhelyezését a Magyar-Koreai Társaság kezdeményezte, a szobor elkészítését Szöul finanszírozza, a megmunkálásra Zsin Judit szobrászművész kapott megbízást. A zeneszerző emlékére két éve avattak emléktáblát a budai Eötvös Kollégium előkertjében, emlékeztetve arra, hogy An Ik Tai a budapesti Zeneakadémián és a kollégiumban tanult 1938 és 1941 között. Az eredeti elképzelések szerint a mellszobrot is az Eötvös Kollégiumnál állították volna föl. A várható koreai turistaforgalomra tekintettel választották végül a városligeti helyszínt, a mellszobor a Dél-Koreai Nagykövetség közelében, a földalatti vasút Széchenyi fürdő megállója kijáratától nyugatra állítják fel.
 
An Ik Tai a Zeneakadémia zeneszerzés szakán Kodály Zoltán tanítványa volt. Hatására kezdte el a népzenei motívumokat felhasználni, mely sajátos ázsiai hangzású műveiben felfedezhető. Kérte Kodály Zoltán véleményét az Aegukgáról is, így jött létre a végleges változat, amely ma Dél-Korea nemzeti himnusza.
 

Több százmilliós pluszforrás hajléktalanellátásra
 
A Budapesti Módszertani Szociális Központ 120 millió forint többletforrást kap működőképességének fenntartásához, és további csaknem 193 millió forintot ahhoz, hogy a hajléktalanokat ellátó két új telephelyét 2012 végéig működtethesse – döntött 30 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett a közgyűlés.
 
A Fűtött utca nevű program részeként két új telephely nyílik jövő év elején; a IV. kerületi Váci úti telephelyen a 93 ember befogadására alkalmas éjjeli menedék és a 84 férőhelyes nappali melegedő működtetéséhez 59,355 millió forintot kell elkülöníteni, a IX. kerületi Aszódi utca alatti telephely működtetéséhez pedig további 133,578 millió forint szükséges. Utóbbi helyen 192 férőhelyes éjjeli menedék, illetve 162 férőhelyes nappali melegedő működik majd. A hajléktalanok egészségügyi ellátásával kapcsolatban döntés született arról is, hogy kilenc fővárosi kórház többletkapacitást biztosít a téli időszakban. Erről 23 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett határoztak a képviselők. A téli időszakban 67 krónikus ágyat, illetve annak finanszírozását biztosítják többletként a kórházak az érintetteknek, és további 75 ágyat vállalnak az intézmények a meglévő kapacitásaik terhére.
 

Új főigazgatója lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak
 
Dippold Péter lesz jövő évtől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának igazgatója a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében. A közgyűlés egyhangú döntése alapján az új igazgató 2012. január 1-jétől öt évig, 2016. december 31-ig vezetheti a könyvtárat.


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.