Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 14., szerda 18:25

Összefoglaló a Fővárosi Közgyűlés üléséről (2)
Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ülésén megköszönte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak (FTP) az elmúlt 16 év munkáját. A parancsnokság január elsejétől állami tűzoltóság lesz.  A főpolgármester azt mondta, 1995. július 1. óta működött az FTP a főváros önálló intézményeként, ez alatt az idő alatt elkészült a tűzvédelmi koncepció, átalakult a riasztási rendszer, új laktanyák épültek, a vonulási idő pedig átlagosan tíz percre rövidült. A tűzoltók feladatukat a budapestiek legnagyobb megelégedésére végzik, és élvezik a budapestiek bizalmát.
 

 A közterület-fenntartó is a BVK része lett
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) részvényeinek apportálásával 15,439 milliárd forintos alaptőke-emelést hajtott végre a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Holding Zrt.-nél a Fővárosi Közgyűlés. A testület júniusban döntött arról, hogy hat, százszázalékos fővárosi tulajdonú céget (annak üzletrészeit, részvényeit) - Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., Főkert Nonprofit Zrt.,  Főkétüsz Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft., Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. - apportálnak a Budapesti Városüzemeltetési Központba. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes már akkor jelezte, hogy az FKF Zrt. is a BVK része lesz, a társaság szétválása után. A közterület-fenntartó ügyében október végén döntöttek a képviselők, így megkezdődött a közútfenntartási ágazat leválasztása. A koncepció szerint a BVK által ellenőrzött társaságok közé tartozik majd a később létrehozandó Fővárosi Energiagazdálkodási Kft. is. Emellett arról is döntöttek, hogy a Budapesti Közlekedési Központba apportálják a közútkezelési feladatokat ellátó BKK Közút Zrt.-t, itt az alaptőke-emelés 1,5 milliárd forintnak felel meg.
 
Támogatás az ebrendészet fejlesztésére
23 millió forintot kap Budapest Főváros Közterület-felügyelete az állat-egészségügyi (ebrendészeti) szolgálatának megújításához - döntött egyhangúlag a közgyűlés. Az állat-egészségügyi szolgálathoz évente több mint háromezer kutya kerül be, túlnyomó többségük keverék. Az idén 3220-at fogadtak be, közülük 340 visszakerült a gazdájához, az állatvédő egyesületeknek pedig hétszázat adtak át. A szolgálat működése és fenntartása a főváros és az agglomeráció járványügyi és közegészségügyi helyzetének szempontjából kiemelt jelentőségű. A vonatkozó javaslat szerint középtávon a feladatellátás színvonalának emelése mellett szükséges a funkciók, vagyis egyebek mellett a járványügy és a befogott állatok örökbeadásának szétválasztása, és nem lehet halasztani a férőhelyek bővítését sem. A határozat alapján a közterület-felügyelet 23 millió forintot fordíthat egyebek mellett ebbefogó gépkocsik, mikrocsip-leolvasók vásárlására, macskaketrecekre, a műtőhelyiség átalakítására, valamint épületfelújításra.
 
Önálló lesz a Szent Margit Kórház
Az önállóan működő és gazdálkodó Szent Margit Kórház létrehozását kezdeményezi a fővárosi önkormányzat a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál (Nefmi), erről 20 igen és 10 nem szavazattal döntött a Fővárosi Közgyűlés. A kórházat 2008 januárjában a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai elnevezésű  összevont intézménybe integrálták. A megállapodás-tervezet szerint az önálló intézményt 2012. május 1-jétől kellene létrehoznia a minisztériumnak, az ezzel kapcsolatos folyamatok koordinálásába pedig bevonja a főváros szakértőit. A minisztérium háttérintézményének felül kellene vizsgálnia a Szent Margit Kórház kapacitásait, és 2012. június 30-ig olyan szakmai portfóliót, valamint ellátási területet meghatároznia, amely illeszkedik a betegellátási igényekhez, emellett biztonságos és stabil gazdasági működést biztosít a kórháznak. A javaslat szerint a tárcának egyeztetnie kellene a fővárossal a kórház főigazgatói, illetve gazdasági igazgatói pályázatának kiírásáról.
 
Megszűnik a Pro Cultura Urbis Közalapítvány
Megszűnik a Pro Cultura Urbis Közalapítvány, melynek feladatait a jövőben a főváros saját intézmény- és támogatási rendszerén keresztül valósítja meg, az erről szóló javaslatot 18 igen szavazattal, 11 nem ellenében fogadta el a közgyűlés. A közalapítvány fenntartását és finanszírozását az önkormányzati költségvetés a továbbiakban nem teszi lehetővé, ugyanakkor az alapító okiratban célként meghatározott, önként vállalt közfeladat megvalósítása más módon, a meglévő fővárosi intézmény- és támogatási rendszer keretében is megvalósítható - áll a Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben. Az alapító okirat szerint a Pro Cultura Urbis Közalapítvány feladata a kulturális értékek védelme és új értékek létrejöttének elősegítése volt a Pro Cultura Urbis díj odaítélése, egyedi támogatás, illetve ösztöndíj-adományozás által. Az előterjesztés szerint a Pro Cultura Urbis Közalapítvány bankszámláján jelenleg 3,9 millió forint van, a közalapítvány ingó és ingatlanvagyonnal nem rendelkezik.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.