Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2011. december 16., péntek 18:18

Jövőre megújul a Szent Imre tér
Csepel újjáépítésének 300. évfordulója alkalmából jövőre felújítják a Szent Imre teret. A régi helyére kerül az országzászló és új pavilonsort is építenek. Az önkormányzat megemeli a Tesco kerületben található két üzletének a bérleti díját, mivel eddig - még a korábbi önkormányzat jóvoltából - feltűnően alacsony bérleti díjat fizettek.
A képviselő-testület döntése alapján a csepeli önkormányzat 3,2 millió forinttal támogatja a Jedlik Ányos Gimnázium fizikai eszköztárának fejlesztését a Vermes Miklós Program keretében. A Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskolában sportosztály indulhat, csepeli rendőrök és tűzoltók kaphatnak olcsó, önkormányzati bérleményt. 2012-ben is folytatódik a kedvezményes HPV-védőoltás program, amely idén lett bevezetve, és a méhnyakrák megelőzésében nyújt óriási segítséget – egyebek mellett erről döntött a képviselő-testület csütörtöki ülésén.
A testület elfogadta az építményadó mértékének változásáról és a telekadó bevezetéséről szóló javaslatot. Borbély Lénárd alpolgármester közölte, hogy a javaslat alapján a kisvállalkozók építményadója csökkenni, a közepeseké pedig csak az infláció arányában fog változni jövőre. A nagyobb vállalkozások esetében - ide sorolható például a Tesco - az infláció mértékének a kétszeresével növekszik az építményadó. Az alpolgármester ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy más kerületekben jóval nagyobb az építményadó. A telekadót a fővárosban már 19 kerületben bevezették, Csepelen most szánta rá magát az önkormányzat az alkalmazására. A telekadó viszont a lakosságot nem érinti.
A képviselő-testület döntése alapján jövőre megemelik a Tesco két üzletének bérleti díját. Az egyik a Kossuth Lajos, a másik a Szent László utcában található. A javaslat vitájában Borbély Lénárd utalt rá, hogy még a korábbi önkormányzat idején feltűnően alacsony, bérleti díjnak alig nevezhető áron és a szokásos eljárástól eltérve adták bérbe az ingatlanokat. Szenteczky János (MSZP), aki annak idején a bérlésért felelős Csevak vezérigazgatója volt, úgy vélekedett, hogy a bérleti díj megállapítása rendben történt, ezért nincs kivetni való a feltűnően alacsony bérleti díjon, és a szerződések megkötése hosszú folyamat eredményeként született meg. Bár Werner Péter, a Csevak jelenlegi vezérigazgatója elmondta, hogy a Tesco-val egyeztetve alakították ki az új bérleti díjat, az MSZP tartózkodással szavazott a bevételek növekedésével járó javaslatnál.
A képviselők támogatták Pákozdi József (Jobbik) javaslatát, hogy a szociális ellátásban részesülő rászorultak felelősséggel tartoznak azokért a rongálásokért, amelyeket maguk okoznak a közvagyonban. Ilyen esetekben elesnének a további szociális támogatásoktól.
Az MSZP-t kivéve a testület többsége elfogadta a javaslatot is, hogy az önkormányzat felmondja azt a vállalkozói szerződést, amelyet a korábbi önkormányzat vezetése kötött a Csillagtelep központi parkjának felújításáról. Az új kerületi vezetés szerint rendkívül pazarló, összesen százmillió forintra tervezett kiadásokban aránytalanul drága köztéri bútorok, köztük 50 ezer forintos hamutartók és 130 ezer forintos kukák szerepeltek. Miután a meghökkentően drága köztéri bútorokból kisebb bemutatót tartottak a testületi ülésen, Pákozdi József (Jobbik) megjegyezte, érdemes volna anyagi felelősségre vonni azokat, akik aláírták ezt a szerződést és elherdálták a közpénzt.
Csepel jövőre ünnepli újjáépítésének 300. évfordulóját, s ebből az alkalomból felújítják a Szent Imre teret. A régi országzászló a II. világháborúban elpusztult, a jelenlegit pedig felújítják és az eredeti helyén állítják fel. Új pavilonsort is építenek az ideiglenes létesítésű mostaniak helyébe. Dobák István (MSZP) szerint a csepeli országzászló áthelyezésének "revíziós áthallása" van, magát a beruházást pedig feleslegesnek véli. Hasonlóan vélekedett Gergely István (MSZP) is. Borbély Lénárd a felújítás összegét firtató vitában emlékeztetett rá, hogy az MSZP-s vezetés 182 millió forintot költött úgy a Szent Imre tér felújítási terveire, hogy minden papíron maradt, abból semmi nem valósult meg. A testület többsége - az MSZP kivételével - a tér rekonstrukciója mellett döntött, amely a tervek szerint 23 millió forintba fog kerülni, és jövő év júniusára készül el.
A testület döntése alapján január elsejétől Csepeli Városkép Kft.-ként folytatja működését a Csepp TV Kft. A cég a televíziós műsorsugárzása megszűnése után internetes videók készítésével, lapkiadással, rendezvényszervezéssel, művelődési intézmények üzemeltetésével foglalkozik majd.
Csarnai Attila
fotó: Kitzinger Adrienn

5 csatolt kép 32154
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.