Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. január 3., kedd 11:21

Dévai diákok vendégeskedtek Szegeden
Másodszor vett részt a Határtalanul elnevezésű programban a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola. A kezdeményezés anyaországi és határon túli magyar diákok ismerkedését, egymás lakóhelyének, iskolájának, szokásainak fölfedezését segíti. Az idén 20 esztendős Hanságiban egyébként - Szegedet nem számítva - 71 kistérségi diák tanul.
Novemberben 30 diák és 3 tanár érkezett Szegedre a romániai Déváról. Közel negyven hanságis áprilisban viszonozza a látogatást a Határtalanul programnak köszönhetően. Az utazások célja, hogy a diákok közösen ismerjék meg a két régió nevezetességeit, jellegzetes ételeit, italait, és hosszabb távra szóló kapcsolatokat alakítsanak ki egymással.
A dévai diákok egy nyomdaipari középiskolából érkeztek. Sokan közülük először lépték át Magyarország határát, ahogyan a szegediek között is sokan vannak, akik először járnak majd Romániában. Határon túli társaikat egyebek között szegedi idegenvezetéssel várták a hanságisok. Közös főzésre is lehetőség nyílt az iskola tankonyháján, és a dévai diákok a tanórákra is beülhettek. Emellett kutatómunkát végeztek a Somogyi-könyvtárban, meglátogatták a Móra Ferenc Múzeumot, egy csárdát, egy éttermet, sőt egy deszki cukrászdát is, találkoztak vendéglátós szakemberekkel. Az élményeket alaposan dokumentálták, és ugyanezt teszik majd a Dévára utazó szegediek is. A közös munka eredménye végül egy nyomtatott kiadvány, CD és internetes oldal lesz.
A hanságisok számára láthatóan nagy élmény a Határtalanul program. A tavalyi, szabadkai utazást még most is emlegetik, az akkor készült összefoglalókat használják a tanórákon, a Facebookon pedig máig tartják a kapcsolatot a szerbiai magyar társakkal. A dévaiakkal történt találkozásról a 11.G-be járó szőregi Gavra Kristóf azt mondja, barátságos, érdeklődő, fegyelmezett fiatalokat ismert meg. Őszintén élvezték például a borkóstolást, a vetélkedőt, a városnézést. A program szerinte azért jó, mert másfajta kultúrát, szokásokat, és a magyar nyelv másfajta használatát ismerhetik meg. Kristóf úgy emlékszik, a dévaiak csak egy dolog miatt panaszkodtak: hogy nem maradhattak tovább Szegeden. Az interneten viszont azóta is beszélgetnek.
- Tisztább világból érkeztek, mint a miénk, több értéket őriznek, és az apró örömöket is értékelik – sorolja a szintén 11.G-s, ugyancsak szőregi Móra Vanda. Neki is föltűnt a vendégek rendkívüli érdeklődése, fegyelmezettsége, egyszerűsége, őszintesége. – Meglepett, hogy sokat kérdeztek, amikor a várost mutattuk meg nekik. Számomra öröm volt, nem feladat, és nagyon várom a dévai kirándulást – teszi még hozzá.
A Határtalanul program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jöhetett létre. A szervezet 1.258.836.- forinttal segítette a hanságisok terveinek megvalósítást.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.