Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ)
2012. február 16., csütörtök 12:07

Kiemelt figyelmet kap a roma stratégia
Elkészült az Európai Régiók Gyűlése (AER) idei munkaterve, amelyben prioritást élvez az Összeurópai Roma Stratégia.


Az AER Európa egyik legnagyobb és legbefolyásosabb szervezete, amely régiókat és középszintű önkormányzatokat tömörít. Nem tagja, nem szerve, és nem intézménye az Európai Uniónak, de független összeurópai szervezetként rendkívül szoros kapcsolatokat ápol az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európa Tanács és az OECD szervezeteivel, hogy tagjai és általában a középszintű önkormányzatok érdekeit érvényesítse a nemzetközi intézmények helyenként igen bonyolult döntéshozatali folyamataiban. Erejét és befolyását több évtizedes fejlődéséből, illetve igen jelentős számú – 34 országból 276 önkormányzat, illetve 16 nemzetközi szervezet alkotta – tagságából meríti. Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz éppen ezért nem változtatott az AER jelentőségén. A szervezet által elindított kezdeményezések olyan társadalmi, gazdasági és kulturális kihívásokra adnak választ, amelyek a magyarországi megyék számára is kézzelfogható feladatot jelentettek, s jelentenek a mai napig.

Mivel az idei évtől a megyék elsőszámú felelőssége a területfejlesztés összefogása és összehangolása, nagyon komoly érvek szólnak amellett, hogy a megyei önkormányzatok továbbra is tagok maradjanak az Európai Régiók Gyűlésében. E tekintetben érdemes kiemelni néhány gondolatot az AER 2011. november 24-25-én megtartott évi rendes közgyűlésén elfogadott deklarációból, amely figyelemreméltó állásfoglalást tartalmaz a gazdasági válságról, valamint a középszintű önkormányzatok, régiók jelentőségéről a válság leküzdésében:   

A dokumentum megállapítja, hogy a globalizáció folyamata visszafordíthatatlan, így Európa régióinak szükségszerűen alkalmazkodniuk kell, ha társadalmi és gazdasági céljai érdekében élni kívánnak a globalizáció nyújtotta lehetőségekkel és ellensúlyozni szeretnék annak hátrányos következményeit. Ugyanakkor új politikára van szükség – új megoldásokra és szolgáltatásokra –, hogy válaszolni lehessen a kihívásokra és enyhíteni a közösségekre nehezedő nyomáson.

Jelentőségteljes megállapításnak tekinthető, hogy a résztvevők elkötelezték magukat a kis- és közepes méretű vállalkozások (KKV) nemzetközi jelenlétének és növekedésének támogatása mellett – „A régiók, kapcsolatrendszerük és együttműködéseik révén, képesek arra, hogy megtalálják az ígéretes vállalkozásokat, hogy segítsék őket a változásban, az alkalmazkodásban, az új piacokon történő megjelenésben, a továbbfejlődésben”. A deklaráció emlékeztet arra, hogy a közgyűlésen felszólalók egybehangzó véleménye szerint Európa régiói csak megkülönböztető erővel bíró jellemzőik erősítésével, azaz specializációval lehetnek sikeresek, találhatják meg helyüket a globális gazdaságban; a közös stratégia iránti széleskörű bizalmat, illetve az emberek elkötelezettségét pedig csak a regionális identitás megerősítése révén teremthetik meg.


Magyarország számára különösen fontos, hogy a deklarációval az Európai Régiók Gyűlése egyértelműen állást foglalt amellett, hogy valóságos gazdasági növekedés csak a társadalmi kohézió erősítésén keresztül érhető el, mert a kohézió nem más, mint a versenyképesség egyik legfontosabb tényezője. A gazdasági növekedés feltétele, hogy egy régió képes legyen garantálni polgárai számára az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést, a vállalkozás lehetőségét; megadni számukra az esélyt arra, hogy éljenek a globalizáció által kínált lehetőségekkel. Michele Sabban, az Európai Régiók Gyűlése elnöke így fogalmazott: „Európa régiói le kell, hogy küzdjék a válságot, és képesek is rá. A mi válaszunk a válságra: a kohézió. Szorosabb együttműködés, mélyebb integráció, a közös problémákra született megoldások megosztása, amelyek révén egyensúlyt tarthatunk a régiók közötti versenyben, és hozzájárulunk a válság befejezéséhez. Kölcsönösen függünk egymástól, erre emlékeztetett minket ez a válság, amely most katalizátorként szolgál: valóságos szolidaritásra szólít fel bennünket.”


Az AER állásfoglalása szerint tehát a gazdaság fejlődése, illetve az európai régiók versenyképessége nem képzelhető el másként, csak a kohézió erősítésével, a társadalmi/közösségi innovációk fejlesztésével, valamint a kulturális diverzitás megtartásával. Ez az állásfoglalás tehát bizonyítja, hogy a dr. Mengyi Roland, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke által beterjesztett Összeurópai Roma Stratégia közgyűlés általi támogatása valódi eredménynek tekinthető, ugyanis szorosan kapcsolódik a szervezet alapvető célkitűzéseihez. Ezért tartott a stratégia elfogadásának előkészítése hónapokig; az Európa Tanács Roma Fóruma bevonásával, az AER vezető testülete, illetékes szakbizottságai aktív részvételével – amint arról dr. Mengyi Roland mellett Mathieu Mori, az AER Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Nemzetközi Együttműködés Bizottsága vezetője is beszámolt.
Magyarország nem tartozik a gazdag országok közé. Ezért minden olyan nemzetközi együttműködés kiemelten fontos a számunkra, amely a gazdasági integrációt és a társadalmi kohéziót egységben szemléli; és amely ezen felül képes a cselekvésre is, méghozzá konkrét és számunkra fontos területen. Az AER képes rá, a roma közösségek, nemzetiségek felzárkóztatása ügyében, és egy sor további, számunkra is fontos témában; legyen szó demográfiai kihívásokról – az időskorú népesség növekedéséről, a fiatalkori munkanélküliségről –, a K+F és innováció ösztönzéséről, a zöldenergetika támogatásáról, a klímaváltozás kockázatainak kezeléséről, az egészségügyi ellátás fejlesztéséről, a közoktatásról vagy éppen kultúráról. A közös politika kialakítása és az együttműködések koordinálása mellett az AER, igény szerint, szakmai segítséget is biztosít tagjainak, így például a magyarországi megyéknek a területfejlesztés feladatára való felkészüléshez, illetve vállalja, hogy a nemzetközi fórumokon képviseli tagjainak egyedi érdekeit, így Magyarország esetében a régiós rendszer újjászervezésének elfogadását.




1 csatolt dokumentum Összeurópai Roma Stratégia
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.