Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. október 1. vasárnap
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. február 29., szerda 21:17

Gémesi: „Nem akadályok, hanem partnerek szeretnénk lenni az átalakításban"
Az önkormányzatok a területi államigazgatás átalakításában a kormányzat partnerei szeretnének lenni – mondta el a Rádió Orient műsorában Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a társadalmi kontroll és a járási hivatalvezetők szakmai hozzáértésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A polgármester a BKV Zrt. problémáinak megoldását a nagyobb fővárosi szerepvállalásban látja.


A területi államigazgatás átalakításának következő lépéseként, 2013. január 1-jén felállnak a járások. A Rádió Orient műsorában Gémesi György elmondta, az alapvető állami szándék, az államigazgatási feladatok ellátásának centralizálása – elfogadható törekvés. Gödöllő polgármestere azonban kiemelte, a rendelkezésre álló idő túlságosan kevés az összes szempont megvizsgálásához. „A kormányzati szándék nincsen szakmailag elegendően átgondolva ahhoz, hogy jó megoldásokat alakítson ki. Nincs tudomásunk a járások feladathatáskörének pontos részleteiről, továbbá az infrastruktúráról és a járási hivatalvezetők jogállásáról sem” – emelte ki a rádió vendége.
Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kifejezetten szakembereket rendelne a járási hivatalok élére. „A profi feladatellátáshoz felkészült szakemberekre van szükség” – hangsúlyozta, majd a társadalmi kontroll fontosságára tért ki. „Igény van a munka helyi kontrolljára. Jó lenne, ha a polgármesterek többségi szavazata döntene a hivatalvezetők kinevezéséről. Így a munka hatékonysága nagymértékben megemelkedne, emellett az erősebb egyéni érdekérvényesítés lehetősége kikerülne a rendszerből” – foglalta össze az önkormányzatok véleményét Gémesi.
A polgármester az önkormányzatok érdekérvényesítő szervének további állásfoglalásairól is szót ejtett. Gémesi kiemelte, fontos, hogy minden kerületben megmaradjon a már kiépített hatósági szolgáltatás. „Szerencsére ebben a kérdésben megállapodás született” – mondta, majd hozzátette: „Az önkormányzatok nem akadályai, hanem partnerei szeretnének lenni az átalakítás megvalósításának.”
„Az új struktúrában kevesebb mint 1 milliárd forint megtakarítás rejlik” – emelte ki. Gémesi hozzátette, a jövőbeni létszámleépítések az állampolgárok egzisztenciáját és megélhetését veszélyeztetik. „Az átalakítás szülte problémák most körvonalazódnak” – mondta.
Gödöllő polgármestere a kistérségi társulást követendő példának értékelte. „Fontos, hogy az új rendszerben is megmaradjon a települések közötti együttműködés. A térségi problémák közös megoldása a költséghatékonyság mellett az állampolgárok kellemesebb és biztonságosabb életét teszi lehetővé” – mondta a Rádió Orient vendége.
Gémesi György a BKV Zrt. finanszírozási gondjairól is beszélt. A polgármester a problémát többszintű vitaként határozta meg, melyben az államnak és a fővárosnak kell megállapodást kötnie. „Az agglomeráció önkormányzatai a véges költségvetési mozgástér ellenére is részt vállalnak a helyi közlekedés finanszírozásában. A fővárosnak is nagyobb arányban kellene szerepet vállalnia a helyi közlekedés alakításában” – emelte ki.
Gémesi elmondta, az önkormányzatok még nem tudják, hogy az állami feladatátvétel milyen forráskiemeléssel fog együtt járni. „Az új rendszerben nem kerül kevesebbe a feladatellátás, mindössze az önkormányzati kontroll szűnik meg. A vagyon, a létesítmény és a fenntartói jogosítvány elkerülésével sok probléma vetődik fel” – emelte ki.
Az önkormányzatok finanszírozásából kiesett források pótlására lehet, hogy új adókat kell kivetni – emelte ki a polgármester. Gémesi elmondta, az adóemelés sem kizárt. „Rizikós tovább terhelni a már amúgy is megélhetési gondokkal küzdő lakosságot” – tette hozzá.
A teljes műsor meghallgatható az alábbiakban:Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.