Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

MÁTRAVEREBÉLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 1., csütörtök 12:54

Mert minden ember egyenlőnek születik, és egyenlő joga van a méltósághoz
Az Opre Roma Civil Közösségi Hálózat Ide tartozunk! elnevezésű Facebook-csoportja által, a Tatárszentgyörgyön 2009. február 23-án meggyilkolt Csorba Róbert és ötéves kisfia Csorba Robika, továbbá a cigányok sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság valamennyi áldozatának emlékére kezdeményezett országos megmozdulás egyik településén, a kétezernél alig több lakosú Mátraverebélyen két helyen is emlékeztek-emlékeztettek a rasszizmus rettenetére.

A Szentkút felé vezető úton, a lepusztult egykori tűzoltószertárból tavaly – cigányok és nem cigányok közös munkájával – kialakított, ősszel felszentelt Ceferino Házban (a Váci Egyházmegye Romapasztorációs Központjában) Csemer Csaba önkormányzati képviselő, a helyi cigányság magát magyarnak valló vezetője nemcsak a sorozatgyilkosság áldozatainak, hanem Szögi Lajos tanár lelki üdvéért is imádkoztatott. A hívek meggyújtották a dr. Székely János romapasztorációval megbízott püspök által felszentelt gyertyát és Csermer Csaba ennek a lángjánál hívta fel az emlékezők figyelmét arra, hogy amiképpen Szögi Lajos gyilkosai nem azonosíthatók a cigánysággal, akként a cigányok sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei sem azonosíthatók a magyarsággal.

A másik emlékezés mátraverebélyi helyszíne a tavaly óta működő, cigány gyerekeket foglalkoztató tanoda volt (a képeken). Berki Judit projektvezető tájékoztatása szerint a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége 1996 óta közhasznú szervezetként működik, Bátonyterenye székhellyel, amely a leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérség központi települése is. A szervezet fő célja a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok iskolán kívüli oktatási és szabadidős lehetőségeinek a segítése.  Bátonyterenyén 12 éve, tavaly óta pedig a központi település mellett Kisterenyén, Lucfalván és Mátraverebélyben működtet tanodát. A tanodahálózatban tíz mentor segíti, hogy a szülői ház, az iskola, a tanoda együttműködjön a gyermekek társadalmi mobilizációja érdekében. A szervezet arra törekszik, hogy a gyermekek minél magasabb arányban kerüljenek érettségit adó középiskolába, vagy sajátítsanak el hiányszakmát, amivel könnyebben találnak állást a munkaerőpiacon. Jelenleg 203 gyermekkel dolgoznak, e gyerekek háromnegyede halmozottan hátrányos helyzetű (ami azt jelenti, hogy szüleik iskolai végzettsége nem magasabb, mint 8 általános), negyedük hátrányos helyzetű (a családjuk jogosult a gyermekvédelmi kedvezmény igénybevételére). A gyermekek családjai nagyon sok problémával küzdenek, legnagyobb, és mélyen sújtó hátrányuk a tartós munkanélküliség, és az abból származó összes lemaradás. Ki nem fizetett közműüzemi tartozások terhét viselik, sok családban nincsen áram, gáz, a vízszolgáltatás is korlátozott.  Tartósan mélyszegénységben élnek. A gyermekek számára a tanoda nemcsak a tanulás, és a szabadidő eltöltésének a helye, hanem a melegedésé, az étkezésé is.
A szervezet sok esetben szervez családi programokat, ahol „együtt a család”. A közös vetélkedők, a kulturális rendezvények segítenek abban, hogy a szülők pár órára megszabaduljanak gondjaiktól, s gyermekeikkel együtt felszabadultnak érezhessék magukat.
A tanoda módszertana az egyéni személyiségfejlesztés, a tanulásban megmutatkozó differenciálási lehetőségek felhasználása, és a kooperatív tanulás technikája. Fő szempont az is, hogy a gyermekek identitástudata erősödjön. Ismerjék saját kisebbségi kultúrájukat, és váljanak érzékennyé a kirekesztés, a hátrányos megkülönböztetés, a rasszista megnyilvánulások ellen.  A tatárszentgyörgyi áldozatokról mind a négy tanodában megemlékeztek. Gyertyákat, mécseseket gyújtottak, kifejezték együttérzésüket minden olyan ember iránt, akik a bőrük színe miatt rasszista gyilkos indulat áldozataivá váltak. Arról beszélgettek a fiatalokkal, hogy miért kell tiltakozni minden olyan cselekmény ellen, ami megkülönbözteti, elkülöníti, megalázza, és sok esetben halállal sújtja az ártatlan embereket. A megemlékezések mind a négy helyszínén a gyerekek, a fiatalok megrendülten – és értetlenül – ismerték meg a történteket.
„ Mert minden ember egyenlőnek születik, és egyenlő joga van a méltósághoz.”




5 csatolt kép 32154
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.