Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 24., szombat 08:06

Swingre szállt Szegeden a lengyel államfő
Az új Swing Szeged típusú villamosokat is megtekintette Bronislaw Komorowski lengyel államfő pénteken Szegeden, a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett egész napos találkozó keretében.

Lengyelország államfője csütörtökön érkezett hazánkba. Budapesten megbeszélést folytatott magyar kollégájával, és megemlékezéseken vett részt. Pénteken Ópusztaszeren és Szegeden folytatta magyarországi látogatását, az útra elkísérte vendéglátója, Schmitt Pál köztársasági elnök.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a két köztársasági elnök megtekintette a Feszty-körképet. Feszty Árpád festőművész honfoglalásról készített panorámaképét 1991 és 1995 között lengyel szakemberek segítségével restaurálták. A magyar állam megalakulásának helyszínén ünnepséget rendeztek a lengyel vendégek tiszteletétre, majd a köztársasági elnökök kitüntetéseket adtak át, és két tölgyfát ültettek el az emlékparkban, amelyet a helyi általános iskolások gondoznak majd.

Az államfők programja délután Szegeden folytatódott, ahol magyar és lengyel diákokkal találkoztak a Szegedi Tudományegyetemen. Az universitas Dugonics téri központi épületében rendezett ünnepi szenátusülésen a magyar és a lengyel történelem közös állomásait, valamint a szegedi universitas alapításának Lengyelországhoz kapcsolódó gyökereit is felidézték a szónokok, majd Senator Honoris Causa címmel tüntették ki a Lengyel Köztársaság elnökét. A rendezvényen többek között részt vett Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Botka László szegedi polgármester is. A két államfő ezt követően megtekintette a Swing Szeged villamosflotta egyik járművét. A darabonként 500 millió forintba kerülő korszerű, alacsonypadlós járműveket a lengyel PESA Bydgoszcz SA cégtől rendelte a szegedi önkormányzat. Május végéig az unió által támogatott elektromos tömegközlekedési nagyprojekt keretében összesen kilenc járművet szállít a lengyel cég Szegedre.

A vendégek délután koszorút helyeztek el a katyni áldozatok emlékére emelt keresztnél a Dóm téren. 1940. március 5-én a szovjet csapatok lengyel katonatiszteket, rendőröket és civil hadifoglyokat végeztek ki a Szmolenszk melletti katyni erdőben. Az áldozatok száma megközelítette a 22 ezret.
Programja további részében Schmitt Pál és Bronislaw Komorowski magyar-lengyel szentmisén vett részt a szegedi dómban, a látogatás programja ünnepi koncerttel ért véget.                                    
Öt éves a közös ünnep            A magyar-lengyel barátság napját 2006. március 24-én kezdeményezték, azon a napon, amikor Győrben felavatták a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét. Az ünnepségen jelen volt Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő. A magyar és a lengyel parlament 2007-ben március 23-át kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két orszá

14 csatolt kép 5143267891011121314
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.