Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. július 5. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. április 2., hétfő 07:14

Versekkel telik meg a város
Április 3-14. között „verssel átitatott” programok sokaságával várják az érdeklődőket Szeged kulturális intézményei és szervezetei. A Versünnep aktualitását Juhász Gyula április 4-re és József Attila április 11-re eső születésnapja adja.

A Versünnep célja, hogy úgy klasszikus poétáink, mint kortárs költőink versei, mondva, írva, vagy énekelve jelen legyenek életünk valamely színterén. Ezekben a napokban számtalan verses program közül választhatunk. A költészet „szembe jöhet velünk” az utcákon, a tereken, vagy a facebookon. Megoszthatjuk másokkal kedvenc versünket, avagy megtudhatjuk, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészei számára melyek a legkedvesebbek.

Az eseménysorozathoz a – Somogyi-könyvtár kiadásában megjelenő – Szeged folyóirat kérésére csatlakoztak a Szegedi Nemzeti Színház művészei, kortárs szegedi költők és írók, a Grand Café, a SZTE-JGYPK Felnőttképzési Intézete, a Szegedi Egyetemi Színház, az Impro Művészeti és Oktatási egyesület, a Bálint Sándor Művelődési Ház, az EDF DÉMÁSZ-székház, a Százszorszép Gyermekház színjátszó csoportja, valamint a Somogyi-könyvtár.

Szarvasfiak unokái a Démásznál
A Versünnep április 3-án, kedden este 7 órától a Bálint Sándor Művelődési Házban kezdődik, ahol a szegedi önkormányzat, Szegedi Írók Társasága, a Szeged folyóirat, a Bába Kiadó, a Dugonics Társaság emlékeznek meg a szegedi versről.
Április 4-én, szerdán – Juhász Gyula születésnapján – délután 5 órától az EDF DÉMÁSZ-székház aulájában vers-performance zajlik majd felolvasásokkal, kéziratok árverésével, muzsikával és az erre az alkalomra megjelenő Szarvasfiak unokái című rapid-antológia bemutatásával, amely 18 fiatal szegedi és Szegedhez kötődő költő mintegy száz versét mutatja be. Az eseményre április 4-én szerdán délután fél öttől a Király König Péter Zeneiskola rézfúvós együttese toborozza a versszeretőket, akik magyar költők nagyméretű arcképei és versről szóló transzparensek alatt sétálnak az EDF DÉMÁSZ-székházhoz.

Költemények non-stop
Április 11-én, a Dugonics téren, 13-tól 18 óráig folyamatos versfelolvasás lesz az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület szervezésében. Közreműködik a Szegedi Egyetemi Színház, a Lábjegyzet Színház, a Szegedi Kikötő, a Százszorszép Gyermekház színjátszó csoportja, a Kelemen László Színitanoda növendékei valamint az Azték Színjátszó és Tánccsoport. Ezen a napon flash-mobot is szerveznek a Kárász utcán.
A Grand Caféban április 12-én délután fél 6 órakor Vincze Fruzsina tart zenés előadást, melyet kerekasztal-beszélgetés követ, irodalmárok, kortárs költők és írók részvételével. Este 7 órától folytatódik a program Nagyon Romantikus Szabad Ötletek címmel a Grand Caféban. Az esten a Szegedi Egyetemi Színház és az Impro Stúdió közös előadásában versek hangzanak el zenére, többek között József Attila, Károlyi Amy, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, Kányádi Sándor és Paudits Zoltán műveiből.

Lábra kapnak a versek
Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, azoknak 11 órakor csoportos indítást szerveznek. A túrázók nem csupán elsétálnak a szegedi irodalmárok emlékhelyeihez, de furfangos és elgondolkodtató kérdésekre is válaszolni kell. A játék eredményhirdetése 14 órakor lesz.                                    

Kedvencek a facebookon            
A kettős évforduló tiszteletére a Szeged folyóirat facebook oldalán mindenki lehetőséget kap arra, hogy április 11-ig, a Költészet Napjáig megossza kedvenc József Attila, illetve Juhász Gyula versének címét. A Szeged Napjáig – május 21-ig – tartó szavazás alapján kiderül, hogy a szegediek számára melyek a legkedvesebb költemények.             


2 csatolt kép 43
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.