Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. április 6., péntek 11:47

Októberre megszépül a Rudas és a Lukács Gyógyfürdő
Megkezdődtek a Rudas és a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda felújítási munkálatai. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2011-ben írt ki pályázatot a fürdők rekonstrukciójára, mely során megszépül a fürdők homlokzata, új szolgáltatások kerülnek kialakításra, és gazdaságosabbá válik az üzemeltetés. A felújítás teljes időtartama alatt a fürdők zavartalanul üzemelnek.   A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. célja a Budapest szimbólumaként is megjelenő, európai örökségünk részét képező gyógyfürdőink szolgáltatásainak fejlesztése rekonstrukció megvalósítása által, melyen keresztül a főváros visszanyerheti fürdővárosi rangját. Budapest az éleződő versenyhelyzetre csak egyféleképpen reagálhat: a város gyógy- és egészségturizmusát meghatározó fürdők szolgáltatásainak fejlesztésével, műemléki gyógyfürdőink modernizálását célzó rekonstrukció megvalósításával.   Rudas Gyógyfürdő és Uszoda
Az épületegyüttes a Duna part világörökségi helyszínné nyilvánított részén áll, Budapest arculatának egyik meghatározó eleme. A Rudas Fürdő, mely Budapest négy, eredeti török fürdőjének egyike, jelen állapotában elhanyagolt, városképi szerepét nem tölti be, ezen kíván változtatni a jelenlegi rekonstrukció. Az épületegyüttes felújítása során, ahol ez lehetséges, az 1800-as évek végi állapotot kívánjuk visszaállítani, mely korabeli tervrajzok és fotók felhasználásával nagyrészt rekonstruálható.
Tervezési program legfontosabb célkitűzése a homlokzat és a tetőszerkezet felújítása, valamint a két épületrész közti szabad átjárás biztosítása úgy, hogy a fürdővendégek a fürdő összes szolgáltatását igénybe vehessék. Sajnálatos módon a volt palackozó épület nem része a jelenlegi felújításnak.
A homlokzat felújítása:
- A Duna parti homlokzat rekonstrukciója műemléki fotódokumentáció alapján készül. Az uszodát és a gyógyfürdőt összekapcsoló előcsarnok homlokzata a lábazattal egyező kőburkolatot kap.
- A főbejárat feletti felirat eredeti formájában kerül vissza a tervezett kőburkolatra.
- Az akadálymentesítési munkákat tovább fejlesztik, a bejáratnál lejtő kialakítására kerül sor. Az épületen belül lift kerül beépítésre.
- A homlokzati nyílások a műemléki kívánalmaknak megfelelő, de korszerű hőszigetelő üvegek befogadására is alkalmas ablakszerkezetekkel fognak megújulni.
- Sor kerül a tetőszerkezet állapotának és szerkezetének átvizsgálására, a szükséges cseréket végrehajtják. A tetőhéjalás új cserépfedéssel fog elkészülni.
Az előcsarnok eredeti funkciója, egybefüggő tere nem változik. Területe az alábbi funkciókkal bővül:
- Új, vendég átjáró kapu a gőzfürdő irányába, fürdőző vendégek átjárásának biztosítása a két fürdőrész, az uszoda és a gőzfürdő között
- Új büfé és ahhoz kapcsolódó konyha kialakítása oly módon, hogy az mind fürdés utáni (előtti) felöltözött, mind a fürdés közbeni, fürdőruhás vendégek számára elérhető lesz
- A világítás megoldása a rekonstrukció kiemelt célja, hiszen ez a belső megjelenés egyik legfontosabb eleme. A meglévő felülvilágítók helyére korszerű világítás-technikai berendezések kerülnek, visszaállítva az eredeti világítási pontokat.
- Új fűtési és szellőztetési rendszer kiépítése
- Vendég vizesblokk kialakítása a be- és kijárati zónában   Lukács Gyógyfürdő és Uszoda Az Ispotályos Rend már a keresztes háborúk idején üzemeltetett fürdőt a Lukács Gyógyfürdő területén, melynek hazai és nemzetközi elismertsége kétségtelen, a turizmusra gyakorolt közvetlen és közvetett hatása megkérdőjelezhetetlen. E gyógyfürdő fontos szerepe vitathatatlan a főváros turizmusa szempontjából, ezért rekonstrukciója, fejlesztése megvalósításával a projekt átfogó céljai elérhetővé válnak. A projekt megvalósításának, az új szolgáltatásoknak és a minőségi fejlesztésnek köszönhetően az üzemeltetés gazdaságosabbá válik, és hosszútávon biztosítható a fürdő fenntarthatósága. A műemléki rekonstrukció fejlesztési területei:
- Homlokzati felújítások
- Az iszapépületet és a termálfürdő épületét nyugaton összekötő épületszárny felújítása, részben funkcióváltása, így a fürdővendégek minél gazdagabb, változatosabb kiszolgálása érdekében új wellness részleg, szauna világ, fitness és kondicionáló terem, valamint játszóház kialakítására kerülhet sor a fürdőben.
- Az iszapcsarnokhoz tartozó jegypénztár, beteg-, és vendégirányítási rendszerek megújulnak, a büfé, és bemutatótér kialakítása, a vendégek előtt eddig elzárt alagsori helyiségek bevonása az iszapépület előcsarnokából megközelíthetően, a több mint száz éves csempefal bemutatása az épület létrehozóinak magyar és német nyelvű felsorolásával.
- Északi és Déli Kádosztály felújítása, gyógy és kádszolgáltatások, valamint új, független alternatív gyógyászati és szépészeti kezelőhelyiségek, sókamra kialakítása a kádhelyiségekben. Az alternatív, természetgyógyászati és a szépészeti kezelők diszponibilis helyiségek lesznek és kiadásra kerülnek az irodaépület melletti kád osztályon.
- Földszinti kabinsor és a gyógyudvari háromszintes öltözőépület felújítása (keleti szárny)
- A gyógyudvar és a "Római kút" rekonstrukciója, kávézó kialakítása
- A napozóterasz felújításának befejezése.   A felújítás mindkét fürdőben várhatóan 2012. október végén fejeződik be. A felújítás teljes időtartama alatt a fürdők zavartalanul üzemelnek. Vendégeinket honlapunkon keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a felújítási munkálatok aktuális állásáról, az időszakosan lezárásra kerülő részlegekről. Sok szeretettel várjuk vendégeinket!   További információ:
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
Czinege Szilvia
Telefon: +36-1/452-4550
Email: czinege.szilvia@spabudapest.hu
Web:  www.budapestgyogyfurdoi.hu
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.