Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2009. szeptember 3., csütörtök 11:36

Molnár Gyula sajtóbejelentése a Lágymányosi-öböl üzemeltetése kapcsán
Közparkból színvonalas közösségi tér Újbudán minden budapestinek!

A XI. kerületi önkormányzat szeptember 3-i ülésén javaslatot terjeszt be, amely szerint a testület felhatalmazza a polgármestert, hogy tárgyaljon a Lágymányosi-öböl partjára épült közpark üzemeltetéséről. Az önkormányzat akkor látja lehetségesnek egy nívós közösségi tér kialakítását, ha a továbbiakban közvetlenül felügyelheti a terület működtetését. Az év végéig a Lágymányosi-öbölben illetve a Kopaszi gáton minden építési tevékenységet befejez a beruházó, így semmi akadálya nem lesz annak, hogy megkezdődjék a terület felvirágoztatása. Az elmúlt években a parkban négy és fél milliárdos beruházást hajtott végre az a befektetői csoport, amelytől az önkormányzat átvenné az üzemeltetést, s a területen épült vendéglátóipari létesítmények bérleti díja fedezné a terület működtetéssel kapcsolatos költségeit.

 A portugál tulajdonban lévő ingatlancég most 20 hektárt adna vissza a XI. kerület által öt évvel ezelőtt eladott 36 hektárból. A fennmaradó részen folytatják a korábban megkezdett ingatlanfejlesztést. Az Öböl Budapest egyik legnagyobb, komplett infrastruktúrával rendelkező családi szabadidős és kulturális központja. Az ideális természeti adottságokkal rendelkező új közösségi térben gyönyörűen kialakított sétányok, éttermek, csónakházak, futópálya, víziszínpad és homokos strand várja Újbuda és Budapest kikapcsolódásra, felfrissülésre vágyó polgárait. Meggyőződésünk, hogy ezek a fejlesztések méltóak a főváros egyik legszebb partszakaszához, melyre ezáltal remélhetőleg hamarosan visszatér az Újbuda többi részére is jellemző pezsgés. Ez érdemben hozzájárul a kerület vonzerejéhez, mind az újbudaiak, mind az idelátogatók számára.

Molnár Gyula polgármester abban bízik, hogy a kerületi önkormányzat Fidesz frakciója felismerve, hogy Újbuda a közpark birtokbavételével egész Budapest lakosságának új, eddig még kihasználatlan területet bocsáthat majd rendelkezésére, a többi frakcióval együtt szavaz ma délután, és így az újbudaiak, a budapestiek minél előbb élvezhetik Budapest új ékkövét a Lágymányosi-öböl partján.


A Lágymányosi-öböl beruházás háttere 2004-2009.

 
Újbuda Önkormányzata 2003-ban hozta létre az Öböl XI. Kft.-t, melynek feladata a Lágymányosi öblöt körülvevő elhanyagolt telek hasznosítása volt. Az Öböl XI-ben tulajdonrészt vásárolt a Leisztinger Tamás érdekeltségében lévő Eravis Rt, amely a magyar államtól már megvásárolt két szomszédos területet is. A három telek 2004-ben lepusztult, külön-külön alig fejleszthető volt, együtt azonban Budapest új ékkövévé válhat a kulturális és szórakoztató központ, ami a Kopaszi gáton már létrejött. A fejlesztő elképzelései szerint emellé majd egy iroda és lakóházakból álló komplexum is épül a fennmaradó területen.
A gát korábban illegális hulladéklerakó, hajléktalanszállás volt. A beruházás nélkül talán a mai napig gaz és parlagfű nőne, világháborús aknák, építési törmelék vagy betonelemgyár működne a mostani park helyén, néhány méterre a pakuratartályoktól, és tisztítatlanul ömlene az egykori gát épületeinek szennyvize a Dunába. 2007 tavaszára azonban a területet az Eravis Rt.-től megvásároló portugál befektető cég 4,5 milliárdos befektetésének köszönhetően a gát és az öböl partja teljesen megújult.

 
A képviselőtestület most azzal bízza meg a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalást a park működtetésének átvételéről a portugál befektetővel. Az önkormányzat üzemeltetné és működtetné a közpark területén lévő valamennyi felépítményt, karbantartaná a parkot, ellátná az őrzés-védelmi feladatokat, és ezzel párhuzamosan megkapná a működtetés forrásait biztosító bevételeket (épületek, kikötő bérbeadása, rendezvények, parkoló stb.). A kerület számításai szerint a vendéglátóhelyek bérleti díjából és a parkolási díjból, helyszíni rendezvények bevételeiből, illetve a kikötő díjaiból befolyó összegek fedezik a szükséges ráfordításokat.

 
A testület reményei szerint egy jól előkészítet megállapodás több évtizedre megnyugtató módon biztosíthatja a Kopaszi gát és a Lágymányosi öböl környezetének közpark jellegű kerületi érdekeknek megfelelő hasznosítását. Már a beruházás elindításakor is az volt a cél, hogy az önkormányzat tulajdonosként felügyelje a közösségi beruházások megvalósulását, majd az üzemeltetésből részt vállalva hasznosítsa a megszépült közparkot.
Az évek során nyilvánvalóvá vált, hogy az alapvetően építési beruházásokra és azok értékesítésére szakosodott vállalkozástól nem várható el a vendéglátóhelyek fenntartása nagyszabású sport- és kulturális rendezvények szervezése, amelyek tudatosan bekapcsolják a kerület és a főváros vérkeringésébe a területet. A XI. kerületi önkormányzat érdeke az öböl térségében rejlő hatalmas kulturális és közösségi lehetőségek kiaknázása, amelyre a megállapodással a legmesszebbmenőkig lehetőség nyílik.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.