Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2012. május 8., kedd 13:20

Magyar Wolframlámpa-gyár emléktábla avatása
2012. május 9-én 10.00 órakor a Váci út    99-ben leplezik le a Magyar Wolframlámpa-gyár Kremenecky János Rt. emléktábláját. Az avatással a XIII. kerületi Önkormányzat tiszteleg az Orion termékeivel világhírűvé vált egykori gyár emléke előtt. Beszédet mond: dr. Antal Ildikó, az Elektrotechnikai Múzeum intézményvezetője.


Az Orion Rádió és Villamossági Vállalat jogelődjét, a Magyar Wolframlámpa-gyárat 1913-ban alapította Kremeneczky János bécsi gyártulajdonos. Az izzólámpagyártás megindítása érdekében vette bérbe a Fővárosi Elektromos Művek Váci út 74. sz. alatti székházának negyedik emeletét, és indította meg az új gyár működését. A Kremeneczky féle vállalat folyamatosan fejlődött és 1921-ben a Váci út 99-105 számú telkeken épült új gyárépületekbe költözött. 1924-ben nevét Orion Villamossági Rt-re változtatta, és 1925-től valamennyi gyártmányát Orion védjegy alatt hozta forgalomba, amely hamarosan világmárka rangjáig emelkedett.


Az 1920-as évek közepén a gazdasági recesszió rákényszerítette a gyárat a wolframszálas izzólámpák mellett a gyártási profil szélesítésére. Először rádióalkatrészeket, majd rádiókészülékeket kezdett el gyártani a német Telefunken Gyár szabadalmának felhasználásával. A rádióvételi lehetőségek javulása gyors fejlődésnek indította az egész magyar rádióipart. 1930 szeptemberében a Magyar Wolframlámpa-gyárban a rádiókészülékek napi termelése elérte az 50 darabot és megindult az Orion rádiókészülékek exportja is. Kremeneczky 1934 októberében bekövetkezett halálával vállalata irányítása kizárólagosan az Egyesült Izzó kezébe került.


A magyar rádióiparban új versenytársként jelentkeztek a Standrad, a Philips és a Telefunken magyarországi gyárai. A gyárak kartellt kötöttek az árra, a gyártandó készülékmennyiségekre és a kereskedelmi hálózat felosztására. A Magyar Wolframlámpa-gyár, illetve Orion így a belföldi fogyasztásból csak a kartell-megállapodás arányában részesedhetett, ezért minden erejével fokozta az exportot és 1934-ben már a termelés 90%-át külföldön értékesítette. Egyidejűleg gyógyszervegyészeti üvegárúk, ampullák, fiolák, utóbb hőpalackok készítésével is elkezdtek foglalkozni.


 Termelés-ésszerűsítés miatt 1936-ban a rádiókészülékek gyártását az Egyesült Izzó újpesti telepére helyezték át, és az angyalföldi gyárban a készülékek szervizelése maradt meg, egyéb cikkek gyártása mellett (üvegampullák). A Váci út 99-105. sz. alatti orvosi üvegáru- és hőpalacküzemet 1951-ben önálló vállalattá (Ampullagyár) szervezték, míg a megmaradt Orion Kőbányára költözött, ahol egyre inkább a televízió készülékek előállítására rendezkedett be. Ma a külföldi tulajdonú Jászberényi úti Orion üzem szintén tévéket és egyéb elektronikai cikkeket készít.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.