Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2012. május 12., szombat 08:31

Kispesten épült meg az első közösségi kert - galéria
A polgármester és az országgyűlési képviselő együtt avatta fel ma délután az ország első közterületi közösségi kertjét az Irányi és a Bem utca sarkán, Kispesten. A kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre az önkormányzat: az összefogást mintaprogramnak szánják más közösségek, kerületek, városok számára is. Több önkormányzati képvelő mellett Vinczek György, Ékes Gábor és Dr. Kovács Bence alpolgármesterek is részt vettek a rendezvényen.    

Köszöntőjében arról beszélt Kispest polgármestere, hogy a kerület az elmúlt időszakban élen járt a kisebb-nagyobb zöldterületi fejlesztésekben. Elmondta, hogy a Zöldprogramnak 2006-os indulása óta fontos eleme volt, hogy nagyobb beruházások mellett legyenek kisebb, a kispestieket is megmozgató, kerületszépítő programok: ilyen a Fogadj örökbe egy közterületet!, valamint a Te is fogadj örökbe egy fát gyermekednek! akció, és ilyen az új kert is. Ez is egy kis lépés, ám példaértékű, hiszen közel 3 millió forintot költött arra az önkormányzat, hogy a 26 parcella kiépüljön – fogalmazott Gajda Péter, aki európai szintű kezdeményezésnek nevezte az első közösségi kertet. Mint mondta, nem csupán a zöldgondolatot, hanem a közösséget is erősíti ez a kispesti lakótelep tövében, Magyarországon és Budapesten elsőként, önkormányzati támogatással létrejött kert.
Kispest országgyűlési képviselője gyermekkorát idézte, amikor az akkori hatalom arra próbálta ösztönözni az embereket, hogy költözzenek be a városba, és hagyják el a vidéki életformát, hiszen a kapálás nem illik a városi emberhez. Azt mondta, nagyon örül annak, hogy sok-sok évtized elteltével ez a szemlélet megváltozott, és megteremtődött annak a lehetősége a lakótelepi környezetben is, hogy emberek akár csak egy félórára, órára is lemehessenek kertet gondozni, s közben kapcsolatokat építhetnek, gondolkodhatnak. Dr. Tarnai Richárd külön megköszönte Gerháth Csaba önkormányzati képviselőnek, hogy felkarolta a kert ötletét. Azt mondta, ha abba az irányba tud menni Kispest és az ország is, hogy a jó dolgokat egymástól, illetve a lakosságtól átvesszük, akkor jó dolgokat tudunk megvalósítani.
Rosta Gábor, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke azt mondta, külön hálás a kerületek közül Kispestnek, amely elsőként és egyedüliként képes volt létrehozni a kertet. Mint hangsúlyozta, azért is mintakert, mert az önkormányzat és a lakosság együttműködésének eredményeként egy nagyon jövőbemutató, valódi közösségépítő akció valósult meg. A jövő valahol az, hogy mind a 23 kerületben hasonló kertek sokasága jöjjön létre, mert ebben a társadalomban közösségekre és kertekre van szükség – jelentette ki, majd a kertészekkel együtt fűszernövényeket és egy, a közösséget ábrázoló fotót adott át a polgármesternek.
Európában és a tengerentúlon több mint százéves hagyománya van a közösségi kertek építésének. A zöldterület megnyugtató látványán túl az ilyen kertnek közösségteremtő, közösségmegtartó szerepük van, jó hatással vannak az egészségre, megóvnak az elmagányosodástól. A közösségi kert lehetőséget ad az öngondoskodásra és az önellátásra, elősegíti a környezeti nevelést is. Különösen fontosak panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, és akár az ablakból is rálátni a veteményesre.
Az Első Kis-Pesti Kertben a huszonhat, mintegy 5m2-es ágyás között vannak hagyományos, kiemelt, és lesznek mobil ágyások is. Van egy közös használatú rész a fűszer- és gyógynövényeknek, terveznek pihenőhelyet, van kerti csap, a szomszédos családi ház ereszrendszere két esővízgyűjtő ciszternába fogja vezetni a vizet, a kert kerítése mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. A kertet körbekerítették, és a környezetét is rendezték kiemelt évelőágyással, fogadótér kialakításával, faültetéssel, füvesítéssel. A kertet a használókkal egyeztetett időpontban bárki meglátogathatja – egyébként zárva lesz. A közösségi kert működését, a terület használatát, mindezek jogi hátterét az önkormányzat és az egyesület közösen dolgozták ki. A kispesti közterületi közösségi kert mintaprogramként szolgálhat más kerületek, települések számára is.


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.