Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. szeptember 5., szombat 09:47

Tornádó szerű vihar vonult végig Tokaj város felett az éjjeli órákban
Éjfél és két óra között eddig soha nem tapasztalt szélvihar pusztított Tokajban, úgy a belvárosban, mint a kertvárosi területeken.
A Katasztrófavédelem, a Biztosítótársaság és a Városi Kincstár (Városgazdálkodás) szakemberei a helyszínen vannak és elkezdték a károk felmérését, illetve a kidőlt fák, leszakadt faágak felaprítását és elszállítását.
Megsérült számos lakóház mellett, ahol elsősorban az ereszcsatornákat és a cserepet fújta le a szél, a Városi Színház, amelynek réz tetőborítását kezdte ki a „tornádó”, a Városi Kincstár telephelyén egy épületet egy kidőlt fa, szinte ketté szelte, szerencsére az ott tárolt gépkocsik csak részben sérültek meg. Sérült az Általános Iskola héjszerkezete, és számos középület is, amit most ellenőriznek a szakemberek. Azoknál a létesítményeknél, ahol még a garanciális javítás feltételei fennállnak, oda az egykori kivitelezőt is mozgósították.  
A kidőlt fák eltávolítása folyamatban van és a városgazdálkodás szakemberei, illetve a tűzoltóság elkezdte a legnagyobb károk megszüntetését illetve szigetelését fóliával.  A Városi Kincstár a kora reggeli órákban nagyobb mennyiségű fóliát is beszerzett, hogy a jövő hét minden napjára várható eső miatt, az elhúzódó helyreállítás nagyobb beázásokat ne okozzon. A problémát súlyosbítja, hogy a városi Önkormányzat nagy számú Intézményhálózattal rendelkezik, ahol a hétfői zavartalan iskolakezdés- és egyéb működés, érdekében a legszükségesebb munkálatokat el lehessen végezni.
A Paulay Ede színház esetében a kárt az is okozta, hogy vele összeépített, egy üresen álló felújításra és hasznosításra váró épület, amely épületről hiányoznak a nyílás záró szerkezetek,  a nagynyomású levegő szabadon áramolhatott a színház tetőszerkezete alá és megrongálta azt. Mindemellett nagy szabású rendezvény kezdődik „Nemzedékek találkozása” címmel, ahová 300 – 400 nyugdíjas  embert várnak egész napos programra, amelyet a Városi Színházban és Kulturális és Konferencia Központban fognak lebonyolítani. Maga a rendezvény is akadályozza a helyreállítási munkálatokat, amelyet már egy félévvel ezelőtt meghirdettek. Az első csoportok busszal már meg is érkeztek a hegyaljai városba.
Bár végleges becslések még nincsenek, a Tokajt ért kár értéke 100 millió Ft. összegre prognosztizálható, elsősorban az önkormányzati intézmények esetében. Pontos adatok a Biztosítótársaság kárfelmérőjének műszaki felmérése után várható.
A város pénzügyi helyzete súlyos likviditási zavarokkal küszködik, mint általában valamennyi magyar önkormányzat esetében így van. Ezért a Képviselő Testület a regionális visz- maior alaphoz fordul kárenyhítés céljából.


Májer János




11 csatolt kép KárokA békés Tokaj még tegnapVendéglátó helyekSaágak törtek leÖnkormányzati bérlakások rongálódtak megUtakat zártak el a kidőlt fákHázakró fújta le a szél a cserepetFakidőésekRomai Katólikus templom tornyának sérüléseSzínház hélyszerkezet és szigetelés sérüléseSzínház héjszerkezet sérülése
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.