Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2012. május 18., péntek 14:34

Testületi ülés (1) - rendelet a közösségellenes magatartás szabályozásáról, kedvezőbb piaci díjtételek
Csaknem félszáz napirendi pontot tárgyalt meg csütörtöki ülésén Kispest önkormányzatának képviselő-testülete.
Napirend előtt jelentette be a polgármester, hogy az önkormányzat ünnepi testületi ülését – Kispest önálló településsé válásának tiszteletére – június 9-én tartják a KMO Művelődési Házban. Mint ismeretes minden évben ezen az eseményen adják át a díszpolgári címeket és az egyéb önkormányzati díjakat, elismeréseket.
A zárt ülést követően módosította a testület az idei költségvetésről, valamint a szociális és gyermekvédelmi ellátásról szóló rendelet. Rendeletet alkottak a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások meghatározásáról és az ezek elkövetőivel szembeni bírság kiszabásának szabályairól. Dr. J. Nagy Éva jegyző elmagyarázta a testületnek, hogy a rendeletalkotást az április 15-én életbe lépett új szabálysértési törvény indokolja, amely május 31-ig adta feladatául az önkormányzatoknak, hogy helyezzék hatályon kívül az egyéb rendeletekben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, és új szabályozást alkossanak. A rendelet részletesen taglalja a kirívóan közösségellenes magatartásokat – új elemként ide tartozik például a fák telepítésére vonatkozó kötelezettség nem teljesítése – és ezek szankcionálását. A rendelkezés szerint a kirívóan közösségellenes magatartás 50 ezer forintig terjedő helyszíni, valamint 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal büntethető.
Nevet kapott Kispest legújabb parkosított közterülete: a Fő utca és a Batthyány utca között lévő Match áruház előtti parkosított rész Dr. Tarnai Richárd országgyűlési képviselő javaslatára testületi döntéssel Kemal Atatürk park lesz a jövőben.
Döntött a testület: irodát biztosít Lázár Tamás önkormányzati képviselőnek is (a többi frakció és Gerháth Csaba irodahasználatáról az áprilisi ülésen határoztak), a jobbikos városatya július 1-jétől használhatja új irodáját.
Támogatási szerződést és együttműködési megállapodást köt a nemzetiségi önkormányzatokkal az önkormányzat. A költségvetésben előirányzott 9 millió forintból a szerződés értelmében 2012-ben a bolgár 867 ezer, a cigány 2 049 ezer, a görög 863 ezer, a horvát 910 ezer, a lengyel 957 ezer, a német 871 ezer, a román 812 ezer, a ruszin 795 ezer, a szerb önkormányzat 876 ezer forintot kap.
Határoztak a képviselők: az önkormányzat nyílt, licitálásos pályázaton 88 080 000 forintos áfa nélküli induló árral kívánja értékesíteni az Ady Endre út 114-116 alatti 2180 m2-es felépítményes ingatlant.
Elfogadta a testület a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány beszámolóját a tavalyi évben végzett tevékenységről, és mintegy 2,5 millió forintos támogatást szavazott meg a szervezet számára.
Háromszázezer forinttal támogatja az önkormányzat a Nego Kyokushin Karate Sportegyesületet, amely Kispest Kupa néven az idei súlycsoport nélküli, full kontakt magyar bajnokságot kívánja megrendezni a kerületben.
Döntés született arról, hogy a Reménység Két Tanítási Nyelvű Keresztény Általános Iskola épületének tulajdonjogát átadja az iskolai alapítvány kuratóriuma által meghatározott egyháznak. Gajda Péter polgármester az iskola megmentését, működésének biztosítását hangsúlyozta, ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezzel az évente folyósított mintegy 50 millió forint támogatást is megspórolja a kerület. Kijelentette, az épületnek a jövőben is az oktatást kell szolgálnia, ezért csak olyan megállapodást ír alá, amely garantálja ezt.
Adósságkezelési megállapodást köt az önkormányzat az ELMŰ Nyrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Kft-vel. A szerződés kapcsolódik a szociális és gyermekvédelmi ellátásról áprilisban alkotott rendelethez, amely az adósságkezelési szolgáltatások körét kibővítette a vezetékes áramdíjtartozással.
Elfogadta a testület, hogy negyedévenkénti lebontásban 750 ezer forintos támogatást kap a Misszió Alapítvány, amelyet térítésmentes napi élelmezésre fordítanak majd. Az alapítvány népkonyháján naponta negyven kerületben élő rászorulónak adnak napi egyszeri ellátást.
Az önkormányzati tulajdonban lévő piacok és vásárok rendtartásáról szóló üzemeltetési szabályzatot fogadott el a képviselő-testület. A szabályozás részletesen szól többek között a helyhasználatról és bérletről, a bérleti szerződésről és az albérletbe adásról, valamint a piaci rendről. Határozott a testület a kispesti piacokon alkalmazandó díjakról is: ezek a díjtételek a korábbinál kedvezőbbek lesznek.


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.