Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. augusztus 16. kedd
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 1., péntek 05:20

A Reök-palota elé költözik idén a könyvünnep
Egy hét alatt több mint húsz helyszínen közel másfélszáz programot szerveznek az idén a 83. Ünnepi Könyvhét alkalmából Szegeden. Az idei könyvünnep újdonsága, hogy most első alkalommal a Reök-palota előtti tér és a Kölcsey utca ad otthont a kiadók sátrainak, a központi programoknak.                                    

Megnyitó díjátadóval
A könyvünnep hivatalos megnyitójára június 7-én délután fél 5-kor kerül sor, a Reök-palota előtti téren. Köszöntőt mond Solymos László alpolgármester. Az idén Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, műfordító indítja útjára a könyvünnepet. Ekkor adják át az önkormányzat idei könyvkiadási támogatásait – hét szerző összesen 1 millió forintot kap alkotásának megjelentetéséhez –, valamint itt kerül sor a 200 ezer forinttal járó Év Könyve Díj átadására is. Június 7. és 11. között közel két tucat sátorban találkozhatnak majd a kiadókkal, a terjesztőkkel, az antikváriumokkal és a szegedi könyvünnepet immár ötödik alkalommal szervező Somogyi-könyvtár standjával a szegediek.  Az egyedülálló kulturális vállalkozás a felnőtteknek több mint száz, a gyerekeknek pedig negyvennél is több programot kínál. A könyves sátrak reggel 9-től estig várják az olvasni valót keresőket. Az ünnepi könyvhét színpadán a szegedi kiadókon kívül többek között bemutatkozik a Magvető, a Corvina, az Akadémiai és a Pagony Kiadó.
Öt nap alatt a városi könyvünnepnek több mint félszáz író, költő lesz a vendége, többek között: Darvasi László, Havas Henrik, Podmaniczky Szilárd, Spiró György, Szabó Pál, Szilasi László, Zalán Tibor és Závada Pál.  

Házhoz viszik az írókat  
A Somogyi-könyvtár az idén két újabb kezdeményezést is felkarolt – jelentette be Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató a könyvheti sajtótájékoztatón. A tavaly nagy sikerrel beindított olvasó- és játszóligetet idén is folytatják a 11. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Céljuk, hogy az olvasóvá nevelés jegyében a gyerekek figyeljenek fel az értékes alkotásokra, megszeressék a betűk világát. A Somogyi-könyvtárban harmadik éve működik a „Házhoz megy a könyv” elnevezésű, személyre szabott szolgáltatás. A könyvünnep idején most nemcsak az olvasnivaló, hanem a szerző is házhoz megy három alkalommal: június 4-én Bene Zoltán, 5-én Szilasi László, 6-án pedig Veszelka Attila vendégeskedik majd olyan szegedieknél, akiknek nem áll módjukban elmozdulni otthonról, de szeretik az irodalmat és az írókat.    

Szegedi szerzőké lesz a tér  
Az idén is megszervezik a szegedi írók napját, június 10-én a Reök-palota előtti téren a helyi alkotók – Bene Zoltán, Horváth Dezső, Horváth Péter, Sándor János és Pásthy Júlia – mutatják be legújabb munkáikat és találkoznak az olvasókkal. Hatodik alkalommal hirdette meg idén fiataloknak szóló olvasásnépszerűsítő versenyét a Somogyi-könyvtár. A bibliotéka most is felavatja az év Könyvkirályát június 8-án délután fél 4-kor a városháza dísztermében. Ezt követően ugyancsak itt mutatják be délután 5 órától a Szegedtől Szegedig 2012 című antológiát, amely az idén már 15. alkalommal jelenik meg hetven, a városhoz kötődő író, költő, esszéista 500 oldalon válogatott munkáival.

Részletes könyvheti program a csatolt webcímen.


4 csatolt kép 3214
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.