Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2009. szeptember 9., szerda 09:01

Gyerekbarát Újbuda
Újbuda Önkormányzata a kerület gyermekeit és szüleit az országban egyedülálló módon támogatja. Az első és második osztályosok minden évben ingyen tankönyvcsomagot kapnak, az önkormányzat az ötödik és hatodik évfolyamra járó tanulók számára kerékpár, kismotor KRESZ tanfolyamot szervez, idén először pedig anyagi eszközökkel is támogatja a 17. életévüket betöltő, kerületi iskolában tanuló diákok jogosítvány megszerzését. Ez év őszétől a kerületben élő 13 éves leányok ingyenesen részesülhetnek a HPV vírus elleni védőoltásban. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében az önkormányzat átvállalta az idei ÁFA emelés és a gazdasági válság okozta áremelkedést, ezért az étkezésért a szülőknek idén is annyit kell fizetniük, mint tavaly. A szülők a gyorsabb hivatali ügyintézés érdekében évek óta szívesen használják az okmányirodában működő játszósarkot és baba-mama helyiséget. Molnár Gyula polgármester a kerület gyermekbarát intézkedéseiről a XI. kerületi Petőfi Iskola felújított sportudvarán beszélt, mely része a kerület sportudvar fejlesztő programjának. Az önkormányzat a kerület négy iskolájában összesen 152,2 millió forint értékben újította fel a sportudvarokat.

Újbuda Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kerületben élő gyerekek egészségesen, szabadon, boldogan nőjenek fel, és otthon érezzék magukat saját településükön, ezért az országban egyedülálló módon támogatja a gyermekeket és szüleiket. A gyermekek gondtalan, boldog jövője nagymértékben függ a körülményektől, ezért a mi felelősségünk abban áll, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk számukra.” – hangsúlyozta Molnár Gyula polgármester beszédében.

 
Újbuda Önkormányzatának többlet támogatása az óvodások számára:
-         higiénés viszonyok további javítása érdekében WC papírt, papír zsebkendőt, szalvétát, folyékony szappant biztosít, ezáltal is levéve a szülők válláról azt a több évtizedes plusz terhet, hogy ezeket ők vigyék be az óvodákba.

Újbuda Önkormányzatának többlet támogatása az iskolás tanulók  számára:
-         Mindazoknak az első és második osztályosoknak, akik nem jogosultak a tankönyvtámogatásra, ingyen biztosítja a tankönyvcsomagot. 2004 óta az erre fordított önkormányzati támogatás 8,8 millióról 24 millióra emelkedett.
-         Minden első évfolyamos diák a tanévnyitó napján, egy füzetcsomagot kap, mely 1 db füzettartót, 4 db füzetet, 2 db órarendet és könyvjelzőt tartalmaz. Mindegyik termék az Újbuda gyermekei által megválasztott kispanda fényképével van ellátva, ezáltal is kedvet csinálva a tanuláshoz.
-         Az ötödik és hatodik évfolyamba járó tanulók számára kerékpár, kismotor KRESZ tanfolyamot szervez, annak érdekében, hogy a gyerekek az ott tanultak alapján nagyobb biztonsággal vehessenek részt a közlekedésben.
-         A hetedik évfolyamba járók számára elsősegélynyújtó tanfolyamot szervez, hogy felkészültek legyenek a másik ember megsegítésére.
-         Anyagi eszközökkel is támogatja a jogosítvány megszerzésének lehetőségét mindazon tanulók számára, akik 17. életévüket betöltötték és kerületi lakosok.
-         A kerület iskoláinak mosdóhelyiségeiben tovább javítja a higiéniás feltételeket korszerű WC papíradagoló és folyamatos feltöltésük biztosításával.
Többlet szociális juttatások:
-         A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, valamint a kerületi lakóhellyel rendelkező három, vagy több gyermekes családok számára december hónapban egyszeri támogatás folyósítására kerül sor, mely gyermekenként 5000 Ft.
Egészségügy:
-         Ez év őszétől Újbudán minden 1996. január 1. és december 31. között született és a kerületben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező 13 éves leány számára az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a HPV vírus elleni védőoltást. 
Étkeztetés
-         A kerület minden óvodájában és általános iskolájában emeltszintű étkeztetés folyik. A gyermekek napi étrendjét, az egészséges életmódot szem előtt tartva állítják össze. Figyelembe véve, hogy minden gyermek a fejlődéséhez szükséges, megfelelő mennyiségű ásványi és rostanyaghoz jusson.
-         Az idei áfa emelés, és a gazdasági válság okozta árnövekedést az önkormányzat átvállalta, így az étkezésért idén is annyit kell fizetni, mint tavaly.

 Felújított sportudvar a Petőfi Sándor Általános Iskola, Szakiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnáziumban
Az önkormányzat a kerület négy iskolájában összesen 152,2 millió forint értékben újította fel a sportudvarokat. A sajtótájékoztatónak helyet adó Petőfi Iskolában több ütemben zajló sportudvar fejlesztést összesen 57.5 millió forinttal támogatja az önkormányzat. A két évvel ezelőtt kialakított multifunkcionális műfüves pálya mellé idén futópálya, streetball pálya, távolugró gödör és szabadidő park épült. Ezekkel párhuzamosan elkészült az iskolaudvar teljes térvilágításának korszerűsítése, és új ivókutak is kihelyezésre kerültek. Az önkormányzat az iskolában 2010-ben tervezi közel 40 millió forint értékben a kézilabda pálya felújítását és a műfüves focipálya világításának kiépítését, valamint az iskola kerítésének újjáépítését, a gazdasági bejárat felújításával együtt

 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.