Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 8., péntek 12:09

Kaput nyitott a könyves város
Az idén már 83. alkalommal rendezik meg országszerte, így Szegeden is a könyv ünnepét. A megnyitón Solymos László alpolgármester köszöntötte a betű barátait a Reök-palota előtti téren, majd Lackfi János, József Attila-díjas író megnyitotta a 83. Ünnepi Könyvhét eseménysorozatát.

Szegedi íróké lesz a tér
Az idén is megrendezik a szegedi írók napját, június 10-én a Reök-palota előtti téren a helyi alkotók – Bene Zoltán, Horváth Dezső, Horváth Péter, Sándor János és Pásthy Júlia – mutatják be legújabb munkáikat és találkoznak az olvasókkal.A megnyitó keretében idén is átadták a városi könyvtámogatásokat és az Év könyve díjat. A szegedi önkormányzat iskolavárosként és művelődési centrumként mindig is elkötelezett volt a kultúra, így a könyvhét támogatásában is, a gazdasági válság idején is igyekszik a város hozzájárulni a szegedi alkotók műveinek népszerűsítéséhez – fogalmazott köszöntőjében Solymos László alpolgármester, aki kiemelte: az idén Szegeden több mint 20 helyszínen közel másfél száz program várja az olvasni szerető felnőtteket és a gyermekeket. 

Lackfi János az irodalom kettősségéről
Lackfi János, József Attila-díjas író – aki a Márai-program olvasásnépszerűsítő pályázatának keretében érkezett a Tisza-parti városba – megnyitó beszédében az irodalom kettősségéről és túléléséről beszélt: – Az irodalom kérném szépen nagy disznóság... Mindannyian bűnrészesek, cinkosok vagyunk ebben a gazemberségben, hiába tagadjuk. Vegyük csak sorra. Az irodalomhoz először is vér tapad, többnyire ártatlanok vére. Dosztojevszkij bölcs és mély filozófia kíséretében szutyok módra agyonveret egy öregasszonyt egy jobb sorsra érdemes diákkal, akire aztán ráhúzza a vizes lepedőt. Shakespeare a halhatatlan szerelem példázatának megírásához kivégzi a világ legédesebb szerelmespárját, és mellékesen csinos gúlát rak köréjük egyéb hullákból. Arany János egymaga ötszáz walesi bárdot végeztet ki, hogy cserébe egy roppant tanulságos és hazafias költeménnyel gyarapítsa irodalmunkat.”
Majd a való világból is hozott példát arra, hogy az irodalom mások élete árán jön létre: azért késett negyven percet a vonattal, mert a szerelvény elgázolt egy embert, vagyis az irodalom ma is követelt egy áldozatot – mondta a József Attila-díjas író.

Lázár Pál albuma lett az év könyve Szegeden
A Reök-palota előtti téren az idén is ünnepélyes keretek között adták át a városi könyvtámogatásokat és az Év könyve díjat. Árpás Károly, Bene Zoltán, Borsi István, Fári Irén és Simoncsics János, Kovács Flóra, valamint a Bába és Társai Nyomdaipari Kft. az idei 15. Szegedtől Szegedig antológia, a Vántus Társaság pedig a Réti Csaba egy univerzális művész élete és művészi pályája című kötet megjelentetéséhez kapott önkormányzati segítséget. Az Év Könyve díjat a tavaly megjelent Lázár Pál című képzőművészeti album nyerte el, az elismerést a szegedi festő, tanár özvegye vette át. 

Könyvkirályt avatnak a városházán
A 83. ünnepi könyvhéten 98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatnak az olvasók. A Reök-palota előtti téren a programok hétfő estig, az intézményekben június 14-ig tartanak.Június 11-ig közel két tucat sátorban találkozhatnak a kiadókkal, a terjesztőkkel, az antikváriumokkal és a szegedi könyvünnepet idén már ötödik alkalommal szervező Somogyi-könyvtár standjával a szegediek. A könyves sátrak reggel 9-től estig várják az olvasni valót keresőket. Az ünnepi könyvhét színpadán a szegedi kiadókon kívül többek között bemutatkozik a Magvető, a Corvina, az Akadémiai és a Pagony Kiadó. Öt nap alatt a városi könyvünnepnek több mint félszáz író, költő lesz a vendége, többek között: Darvasi László, Havas Henrik, Podmaniczky Szilárd, Spiró György, Szabó Pál, Szilasi László, Zalán Tibor és Závada Pál.
Hatodik alkalommal hirdette meg idén fiataloknak szóló olvasásnépszerűsítő versenyét a Somogyi-könyvtár. A bibliotéka most is felavatja az év Könyvkirályát június 8-án, pénteken délután fél 4-kor a városháza dísztermében. Ezt követően ugyancsak itt mutatják be délután 5 órától a Szegedtől Szegedig 2012 című antológiát, amely az idén már 15. alkalommal jelenik meg hetven, a városhoz kötődő író, költő, esszéista 500 oldalon válogatott munkáival.

14 csatolt kép 2311013148761154912
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.