Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 28., csütörtök 15:41

Informatorium partnertalálkozó
Leendő és meglévő partnereinek szervezett ma találkozót Szegeden az Informatorium. A projektről szóló előadásokat követően a résztvevők többek között a kooperációs lehetőségekről és az együttműködés előnyeiről tárgyaltak.                
A szegedi József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont a Szent-Györgyi Albert AGORA tagintézménye, az Informatorium partnertalálkozójának. A rendezvényen résztvevők betekintést nyerhettek a szegedi Agora és azon belül az Informatorium projekt különböző fejlődési fázisaiba.
A partnertalálkozó előadásain Dr. Lukovics Miklós, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési igazgatója tájékoztatást adott a fejlesztésekben és együttműködésekben rejlő újfajta lehetőségekről. Ezt követően Dr. Buzás Norbert, az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs igazgatója bemutatta, hogyan ösztönözik az Egyetem intézményeinél keletkező tudományos eredmények minél hatékonyabb hasznosítását, milyen kooperációs lehetőségeket kínál az Egyetem, illetve beszámolt a korábbi ilyen jellegű együttműködések eredményeiről és tapasztalatairól. Utána Z. Karvalics László ismertette az Informatorium gondolatát, s annak megvalósulásában rejlő lehetőségeket.
Végezetül a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tudósai mutattak be néhány látványos kísérletet. 
A résztvevők ezt követően kerekasztal beszélgetésen vitatták meg az Informatorium kapcsán felvetett kooperációs lehetőségeket és az együttműködések előnyeit, majd az építkezés helyszínén tekintették meg az AGORA jelenlegi készültségi állapotát.

A Szent-Györgyi Albert AGORA munkálatai a tervek szerint haladnak, így várhatóan szeptember közepére átadják az épületet. A szegediek által elnevezett Szent-Györgyi Albert AGORA új tudományos és kulturális központja lesz Szegednek, hiszen ebbe a létesítménybe teszi át székhelyét a Százszorszép Gyermekház; a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött méltán világhírű informatikatörténeti gyűjtemény. Továbbá itt alakítják ki a Szegedi Tudományegyetem Informatorium nevű interaktív kiállító terét és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriumát is. A létesítményt várhatóan 2013-ban vehetik birtokba a tudomány és a kultúra kedvelői. A Szent-Györgyi Albert AGORA kivitelezését a KÉSZ Építő Zrt. végzi.

Informatorium: Összeköt és gazdagít
A Szegedi Tudományegyetem tudományos aktivitásának bemutatására létrehozza az Informatoriumot, ami egy kétszintes, 400 négyzetméter összterű, szuperintegrált fizikai tér, ahol a megjelenítő és feldolgozó eszközök, háttér-rendszerek, adatbázisok, valamint az ezekre épülő információs szolgáltatások és az ezek igénybevételéhez szükséges asszisztencia, illetve vizualizációs kapacitás egyszerre érhetők el. Az integráció révén tanárok, diákok, és az egyetem más karainak kutatói, az érdeklődő középiskolások és általános iskolások, Szeged és akár távoli települések lakói egyetlen korszerű, sokfunkciós térben találkozhatnak.


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.