Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. június 30., szombat 08:50

Nők a politikában - Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozója
A tanácskozás során a résztvevők áttekintették a szlovákiai, a lengyelországi, a csehországi és a magyarországi helyzetet. A női városvezetők mellett a terület kutatói tartottak előadásokat.
A tanácskozáson először a szlovákiai tapasztalatokról hallhattak beszámolót a résztvevők
Mária Kadleciková, a Szlovák Mezőgazdaság-tudományi Egyetem professzora, volt szlovák miniszterelnök-helyettes magyar nyelvű előadásában személyes tapasztalatain keresztül vázolta, milyen akadályokkal kell megküzdenie azoknak a nőknek, akik a közéletben vállalnak szerepet. Mint mondta, a politikai, a kulturális és a szociális helyzetből adódó gátak ma is sokakat visszatartanak a politikai pályától. Kitért arra is, hogy ma már egyre többen elismerik a nők vezetői képességeit. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a nők ne a politikus férfiak viselkedését másolják le, hanem maradjanak meg nőknek.
Dana Habanová képviselő Dunaszerdahelyről elmondta, sajnos, Szlovákiában még mindig nagyon alacsony a nők aránya mind a parlamentben, mind a kormányban, s nincs ez másként megyei szinten sem. Bár a kvótarendszer megoldást jelenthetne, ez azonban még a női választókat is megosztja, nem szeretnének ugyanis csupán statisztikai okokból pozícióba kerülni.  
Júlia Bubniaková, aki Dunaszerdahelyen hivatalvezető, problémának nevezte azt is, hogy azok, akik mégis vállalkoznak erre a feladatra, sokszor visszavonulnak a negatív tapasztalatok miatt. A kutatások szerint ugyanis a nők többek között nem vállalják fel a részvételüket a politika sokszor negatív kísérőjelenségeiben, és nem vállalják a magánéletükben bekövetkező radikális változásokat sem, ami ezzel a  pályával jár. 
Kijelentette azonban, az, hogy 2010 júniusában első alkalommal Szlovákia 20 éves történelme alatt a miniszterelnöki szerepet nő töltötte be, példaértékűvé vált sok nő számára.

 

A lengyelországi tapasztalatokról Zywiec alpolgármestere, Malgorzata Bieszczad, és Genowefa Jeziroska képviselő asszony számoltak be. Mint mondták, úgy érzik, Lengyelország a változás jó példája. Egyre több hölgy tölt be vezetői állást, s egyre többen vannak azok, akik vezető szerepet kívánnak vállalni.
A kutatási adatok szerint az egyházi közösségekben, ahol a nők létszáma magasabb, ott magasabb létszámban vannak jelen az önkormányzatban is. Ezeken a helyeken több figyelmet fordítanak a problémás esetek megoldására, melyeket a férfiak kevésbé tartanak fontosnak. Ezek a hölgyek általában pedagógusok, vagy az egészségügyben dolgoznak. A család ereje teszi őket erre alkalmassá és segíti az egyházi közösségeket.

Csehországot három település: Brandys nad Labem–Stara Boleslav, Hlavanec és Prerov nad Labem vezetői képviselték.
Nina Nováková, Brandys nad Labem–Stara Boleslav alpolgármestere érdekes dologra világított rá. Mint mondta, míg a férfiak nehézségek nélkül elfogadják a vezetésben, nőtársai nem egyszer kellemetlen vetélytársat láttak benne.

 

Jarmila Smotkachová, Hlavanec polgármestere 2002-ben, településén első nőként került be az önkormányzatba. Alpolgármesterként, majd polgármesterként kapott bizalmat, s ma
már nem ő az egyetlen nő, aki részt vesz a városi munkában. Eredménynek könyveli el, hogy ma már más nők is aktív résztvevői a faluban működő közösségek életének.

 

Szintén pozitív élményeket osztott meg a hallgatósággal Irena Gregárková, Prerov nad Labem alpolgármestere, aki politikusnőként nem érzi magát hátrányos helyzetűnek. Úgy véli, számukra hatalmas előny, hogy meglátnak olyan jelenségeket, amelyeket a férfiak nem. Jobb érzékük van a szociális kérdések és a harmonikus együttélés mibenléte iránt, jobban meg tudják ítélni a lakosság szociális és társadalmi szükségleteit. Jobban átlátják a problémák mélységeit és meg tudják oldani azok okait is.

 

A magyarországi helyzetről nem politikusok, hanem tudósok, kutatók tartottak előadást.  Elsőként dr. Deáky Zita, a Szent István Egyetem professzora, aki széles körűen tekintette át a nők helyzetét a XVIII. századtól napjainkig. Összefoglalta, hogy lett politikai kérdés a nők szerepvállalása: milyen út vezetett az első lépéstől, a bábaság oktatásnak megindulásától napjainkig, amikor,  akár a miniszterelnöki széket is elfoglalhatják a hölgyek.

Dr. Ilovszky Gabriella, a Corvinus Egyetem professzora az üvegplafon jelenséggel, azaz a nők politikai szerepvállalása előtti láthatatlan korlátokkal foglalkozott önkormányzati, és országos szinten.  Felhívta a figyelmet arra, hazánk a nőpolitkusok számát tekintve az utolsó helyen áll az európai országok között, s az önkormányzati szektorban is alacsony a női vezetők aránya.

 

A rendezvény záró előadásában dr. Pető Andrea többek között azt mondta: „Nem véletlen, hogy politikaelmélettel foglalkozók igyekeztek elkülöníteni a "nőpolitikát", melynek résztvevői csak nők, az adott kultúrára jellemző kulturális szimbólumokat használják és valamilyen formában lázadnak a meglevő uralmi forma ellen az ún. "feminista politikától", melyben elismerik, hogy a nőket nemük miatt megkülönbözető társadalmi intézmények vizsgálatára kell a hangsúlyt helyezni. Ez azért fontos, mert a "nőpolitika" nem a férfiaktól való független és a férfi rendszerek kritikájaként kialakult politikai gondolkodást jelöli, hanem inkább azt a pozitív célkitűzést jelenti, hogy mint nők szerveződjenek meg.”

A konferencia zárónyilatkozatában a résztvevők olyan határokon átívelő uniós programok indítását javasolták, amelyek elősegítik a jó példák bemutatását, és a nők politikai szerepvállalásának növelését.
A konferencia megrendezését a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.