Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. augusztus 3., péntek 12:17

Hungarikumok a Somogyi-könyvtárban
Több kiállítással is csatlakozik az idei szegedi Hungarikum Fesztivál programjaihoz a Somogyi-könyvtár. A témához kapcsolódó könyvtári dokumentumok mellett iparművészek munkáit is láthatják az érdeklődők. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezett tárlaton Ambrus Sándor fazekasmester, valamint a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Hímzőműhelyének közös kiállítása tekinthető meg a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Kerámiák és hímzések a folyóirat-olvasóban
Ambrus Sándor vásárhelyi fazekasmester, népi iparművész munkásságát hazai és nemzetközi díjak sokaságával ismerték el. Ezek közül az alkotások közül több is látható a következő két hétben. A tárlat mintegy nyolcvan munkát mutat be, köztük koronás korsókat, gyertya csillárt, pálinkás butykost, tálakat vagy a víz tárolására használatos „bugyogát”. 
A kerámiák jellegéhez jól illeszkedő vásárhelyi hímzések a népművészeti ág helyi hagyományait őrzik. A munkák mai készítői a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. hímzőműhelyében dolgoznak. A hódmezővásárhelyi minta jól felismerhető és speciális hímző fonalának köszönhetően egyedül a dél-alföldi településen készül. A fonál alapanyaga ugyanis a racka juh festett gyapja. A vásárhelyiek viszonylag kevés színnel dolgoznak, hiszen csupán barnát, kéket és rózsaszínt használnak, bár annak több árnyalatát. 
Néprajzi gyűjtés eredményeként csaknem ötven ilyen párna maradt fenn, ezek rajzolatait kombinálják a hímzés szigorú szabályai mellett. Mára már terítőkre, kispárnákra, függönyökre, de akár díszdobozokra is felhímezik például a napraforgó, a gránátalma vagy a madaras motívumot. A kiállításon az alkotásokból több tucatot láthat a közönség.

Gyékényszobrok fotói az Internet-Térben
Ugyancsak a Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódik a könyvtár földszinti Internet-Terének fotótárlata, amely Török Gizella gyékényszobrász munkáit mutatja be. A tápéi iparművész a síkbeli ábrázolások, majd domborművek után jutott el a figurális kompozíciók világáig. A „népi emberábrázolások” mellett látható többek között Dankó Pista, Szent István és Gizella királyné alakja is. A gyékényszobrokról készült fotók üzenetét Juhász Gyula-versek gazdagítják, a költő ugyanis gyakran megfordult Tápén, és ismerte az iparművész családját is. Utóbbi kiállítás augusztus 15-ig, míg az előbbiek augusztus 25-ig láthatóak a szegedi Somogyi-könyvtárban, az ötödik Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódva. A rendezvény augusztus 9-12. között olyan minőségi termékeket mutat be és kínál a közönségnek, amelyek a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kötődnek.

Megnyitó
Az Iparművészeti és népművészeti hungarikumok című kiállítás ünnepélyes megnyitója augusztus 7-én, kedden délután fél 5-kor kezdődik a könyvtár első emeletén.
A tárlatot megnyitja Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke, köszöntőt mond Palánkainé Sebők Zsuzsanna a Somogyi-könyvtár igazgatója.
Közreműködik: a Tápéi Török József Hagyományőrző Együttes.


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.