Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BÓDVALENKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. augusztus 5., vasárnap 16:25

Szárító és aszaló - a MOME EcoLab és a Széchenyi István Szakkollégium projektje
Az EcoLab@Lenke egy fenntartható fejlődéssel foglalkozó nyári alkotóhét volt egyetemi hallgatók számára Bódvalenkén, ország egyik legszegényebb településén. A résztvevők olyan termékeket és brandet hoztak létre a helyiekkel, amelyek segítenek a családoknak megnövelni a jövedelmüket.
Az alkotóhéten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem öko- és szociálisan érzékeny designnal foglalkozó fenntarthatósági kutatócsoportja, a MOME EcoLab  és a Széchenyi István Szakkollégium szociológus és közgazdász diákjai működnek közre egymással.

Liszt+víz+só+tűz=„lenkei vakaró”
Elkészítettük Bódvalenke gasztrotérképét. A bódvalenkeiek nyomorban élnek, de olyan értékek birtokában vannak, amit maguk se sejtenek. Ilyen az a képesség is, hogy a legnehezebb helyzetben a semmibo?l is lakomát tudnak varázsolni. A MOME EcoLab az alkotóhét alatt ezeket a tudásokat e´s recepteket gyu?jötte egybe egy kortárs gasztro kiadva´nyba. Míg a csapat egyik fele a helyi gasztrovilág feltérképezésén dolgozott, addig másik felük olcsó, helyben előállítható gyu¨mo¨lcs- e´s fu?szerno¨vény szárítókat tervezett és készített el a lakosok segítse´ge´vel.
A bo´dvalenkeiek kevéske bevételu¨ket a helyben szedett gyu¨mo¨lcso¨k, gombák, gyógyno¨vények eladásából nyerik. Ha ezeket aszalnák, akkor megduplázhatnák bevételu¨ket.


Hosszabb távon
A kreativitás piacot nyit. Csomboros aszalt meggy, me´zes sza´rított varga´nya, kakukkfu¨ves pasztina´k csipsz. A MOME EcoLab az alkoto´hetet követően olyan kreatív e´telku¨lo¨nlegesse´geket tervez helyi alapanyagokbo´l, a helyiek tudását felhasználva, amelyek megdo¨ngetik az elit gasztrovilág kapuit. Minderre egy új márkát is életre hív, amely a helyi értékeken, a falu identitásán alapuló egyedi termékek és csomagolások arculatának megtervezését takarja.


Feljegyzések az alkotóhéten
Reggel néhányan kisimult arccal sétálnak a projektiroda kertjében, megvolt a napi zuhanyzás, sikerült harminc ember előtt beférkőzni a meleg vízhez. A kávévadászat korai nyertesei is önelégült mosollyal kortyolgatják zsákmányukat hálóingben. Harmadik napja ugyanaz a hidegtál reggelire: tömbsajt, margarin, olcsókolbász. Kezdődhet a nap.
A falubeliek a beszélgetések során ma is tartogatnak meglepetéseket számunkra. Persze nekik minden elkészítési mód természetes, a mindennapjaik része, a receptgyűjtő „csak nem lehet olyan bamba, hogy nem ismeri a”… A gyakorlottak nem is értik. Mire kell nekünk a recept? Hát nem szoktunk mi főzni?
A lápsoron élő „kopasz bácsi” egészen személyre szóló recepteket súg a lányoknak, amiket csak kettecskén lehet elkészíteni... A faluvégi halastónál üldögélve aztán elmondja, ő hogyan főzi meg a halat a családnak, ami néhanapján a horgára akad. A lánya nem eszi, az „vegetárius”, csak a parizer kell neki.
Az egyik háznál a férj és a feleség vérre menő harcot folytat a tökéletes recept átadásáért, hiszen nem mindegy, hogy öt vagy tíz percig kell főzni azt a karfiolt a levesben. Aztán hirtelen fontosabbá lesz az inas, a fiuk, aki Egerben dolgozik szakápolóként. Most éppen nyaralni van a barátnőjével, hétvégén látogatnak haza, nagy ebéddel készül a család, hajnaltól sütik a kirántott húst.
A másik házhoz meg húszan jönnek karácsonykor Edelényből. Akkor „egy disznót megeszünk egy nap, én mondom, egy nap!” Ilyenkor a kert közepén álló füstölőből kikerült szalonna darabokat főzik a háromszoros mennyiségű babgulyásba, azt mindenki szereti.
A nap végére megtapasztaljuk, hogy az ördög mindig a részletekben bújik meg: az egyik asszony az ízvarázsra esküszik, a másik szerint csak a delikát8 lehet a nyerő. A csipetke nem ugyanaz, mint a csipdelke. És van zsíros, vizes, pezsgős, aludt tejes vakaró. A masina platniján hamar készre sül.  
*
A helyszíni tervezés után a bódvalenkei projektiroda hátsó épületéhez kapcsolódó gyógy- és fűszernövény szárítót építettünk. A szerkezetre a Lenke környéki szépséges réteken virágzó mezei kakukkfű (vadcsombor), lándzsás útifű, cickafark,  a sokfelé fellelhető szurokfű (oregano), a jótékony csalán mellett gomba is fellógatható lesz. A szerkezet egy fitneszterem és egy kukoricagóré frigyéből született meg, méltó éke a kies hátsókertnek. Semmiképpen nem egy mászóka, hanem haszonobjektum.
*

Pásztor Eszter: Ez annyira szuper volt! Nagyon köszönjük!  
 
Egy kérdés a Facebookon: És mit mondanak a helyiek?

Pásztor Eszter válasza: Egyrészt, hogy ezek gazt esznek salátának… Aztán megkóstolták páran, és akkor már ízlett... A gyógynövényszárító az még csak kuriózum, de majd, ha ebből projekt lesz, más lehet a szerepe. A gombaszárítóról azt, hogy most felvásárolják a gombát, nem kell szárítani, de ha majd nem vásárolják fel, akkor jó lesz, nagyon.
 


16 csatolt kép 41015141116139876512321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.