Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2009. szeptember 21., hétfő 12:17

Híres irodalmárok Újbudán a TérFelfedő Fesztiválon
Híres irodalmárok – Krúdy Gyula, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond –korteskedtek Újbudán azért, hogy a Gárdonyi szobor környéki kis tér méltó nevet kapjon. Az 1929. szeptember 19-én játszódó irodalmi párbaj résztvevői Csontváry Kosztka Tivadart, Hadik Andrást, Gárdonyi Gézát és a „jövőbe látók” a majd megszületendő Latinovits Zoltánt javasolták.
Azonban az irodalmárok végül úgy döntöttek, hogy a szavazást a jövő nemzedékére bízzák, így 80 évvel később, 2009. szeptember 19-én, a Térfelfedő fesztiválon az idelátogatóknak nyílik lehetőségük arra, hogy az irodalmárok által javasolt négy név közül a számukra legkedvesebbre szavazzanak, akinek a nevét viseli majd a tér 2010 őszétől. A fesztivált a BARTÓK program központi helyszínén, a kulturális negyed szívében, a Gárdonyi szobor környékén rendezték meg.
A veterán autó mobilon érkezett híres irodalmárokat Molnár Gyula, Újbuda polgármestere fogadta.

 
Újbudán a Gárdonyi szobor környéke a 20. század első felének hangulatát idézte fel a Térfelfedő fesztiválon, melyen az idelátogatók szavazhattak arról, hogy a Krúdy Gyula, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond által javasolt négy híres ember közül kinek a nevét viselje a tér. Az 1929. szeptember 19-én, a Hadik kávéház teraszán játszódó irodalmi párbajon Móricz Zsigmond Gárdonyi Géza mellett érvelt, Rejtő Jenő Csontváryt éltette, Karinthy Frigyes a Hadik tér mellett tette le a voksát, Krúdy Gyula álmában pedig Latinovits Zoltán jelent meg, mellyel az író azt sugallta, hogy az irodalmárok inkább a jövő nemzedékére bízzák a választást. Az egész napos fesztiválon tematikus sátrak elevenítették fel a négy híres ember életútjához kötődő korszakot. A Hadik sátorban a huszárélettel lehetett közelebbről megismerkedni, a Gárdonyi sátorban az Egri Csillagok hangulatát élhettük újra át, a Csontváry sátorban interaktív festészeti program mellett Szkok Iván festőművész is „újraalkotott” egy Csontváry művet, a Latinovits sátorban pedig a maszkkészítés rejtelmeibe kukkanthatott bele a látogató. A szavazás nem zárult le a nap végén, hiszen az interneten, Újbuda honlapján  is lehet még szavazni október 12-ig. Eredményhirdetés idén novemberben, a kerület hetében lesz. A fesztiválra látogatók a színpadon bábszínházi előadást, kabaré jeleneteket, zenei kívánságműsort, operett slágereket hallgathattak, a téren pedig korabeli járművekben gyönyörködhettek, és a B32 Galéria udvarán divatbemutatót is láthattak. A programot a Budapest Jazz Orchestra koncertje zárta.

 
Firka-party a szakmai sátorban
A szakmai sátorba látogatók, a kerületben élő és alkotó építészek és képzőművészek részvételével Firka Party-n engedhették el a fantáziájukat. Bárki papírra vethette, hogy milyennek szeretné látni a Bartók Béla utat, Buda leendő „kultutcáját”.

 
BARTÓK Ötletzápor pályázat
Szeptember 15-én zárult le a BARTÓK Ötletzápor pályázat, melyre 25 pályamű érkezett be. A pályázat célja az volt, hogy a kerület vezetése és képviselő testülete megismerje a Bartók Béla út megújításával, funkcióváltásával kapcsolatos fiatalos, kreatív ötleteket, meglátásokat. A pályaműveket egy szakmai Bíráló Bizottság értékelte és díjazta, valamint a helyi vállalkozók profiljuknak megfelelő felajánlásaikkal támogattak egy-egy elképzelést. A beérkezett ötletek Újbuda honlapján tekinthetők majd meg.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.