Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 4., kedd 21:12

Felavatták az első indiai uralkodó, Asóka szobrát az állatkertben
Felavatták Asóka, az első indiai uralkodó szobrát a Fővárosi Állat- és Növénykertben kedd délután. Az emlékművet az Indiai Köztársaság ajándékozta a budapesti állatkertnek. Az avatáson L. Simon László kulturális államtitkár azt hangoztatta, hogy Magyarországnak fontos az Indiához fűződő, szoros baráti viszony. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes pedig arra emlékeztetett, hogy Asóka modern uralkodó volt, aki törvénybe foglalta az állatokkal való méltó bánásmódot.
Asóka eredeti nevén Pijadaszi, az indiai Maurja-dinasztia harmadik császára, unokája Csandragupta Maurjának, aki Nagy Sándor hadjáratát követően meghódította Észak-India nagy részét. Az első olyan indiai uralkodó, aki a belső viszályokat megszüntette és törvényeivel - valamint kezdetben a katonák erejével - kiépítette a szilárd indiai államot. Birodalma a mai Afganisztán nyugati határaitól a Bengáli-öbölig terjedt. Apja halála után foglalta el a trónt, de előtte véres háborúkat vívott saját testvéreivel. Kegyetlen, hírhedt diktátorként ismerték, de a kalingai háború véres mészárlásai után, amikor rádöbbent győzelmének iszonyatos következményeire, jelleme gyökeresen megváltozott.
Elhatározta, hogy lemond minden további hódító háborúról, és ettől fogva az isteni igazságnak szenteli életét. Tanításai formálták egységessé az indiai kultúrát. A buddhizmus lelkes követője és propagátora lett, de birodalmában vallási toleranciát hirdetett. Eszményei a mai kor vágyott eszményei voltak, a tolerancia, a vallási és kulturális egyenlőség, az emberiesség és humánum. Ezek voltak azok az értékek, amelyeknek hirdetésével és tanításával egy új embereszményt hozott létre, a humánus embert. A kultúrtörténet többek között ezért tartja nagyszerűnek Asóka munkásságát. Egy nehéz és háborúkkal terhes időszakban az erőszakmentességet és toleranciát hirdette. Törvényei is ezeken az erkölcsi alapokon nyugodtak, egy igazságos és békés államot tükröztek rendelkezései. Olyan világot alapított a távol-keleten, amelyben még az állatokkal való emberséges bánásmódra is utalt rendelet.
Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntőjében méltatta Asóka királyt, aki véget vetett hazájában a háborúskodásnak és békét hozott az indiai országnak.
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a kulturális kormányzatnak fontos az Indiával meglévő szoros baráti viszony, hiszen olyan dinamikusan fejlődő országról van szó, amely Magyarországnak példát tud mutatni arra, hogyan lehet anyagi erőforrások hiányában felemelkedni. Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester helyettes emlékeztetett arra, hogy Asóka uralkodóként nemcsak az emberekkel, hanem az állatokkal való méltó bánásmódra is nagy hangsúlyt fektetett, ezen intelmét törvénybe is iktatta. Korszerű és modern uralkodó volt, jóval megelőzve a korát – hangsúlyozta a politikus. „Köszönjük Indiának a nagylelkű és nemes ajándékot, és vele az üzenetet is, amely a két nemzet barátságára utal, valamint arra, hogy mindkét nemzet vallja, a tolerancia, a béke, a megértés és az isteni adomány, a természet megóvása része egy emberséges, humánus világ létrejöttének.” – zárta szavait Csomós Miklós.   Jelenleg is folynak a tárgyalások a fővárosi önkormányzat és a szaktárca között a Vidámpark és a Fővárosi Nagycirkusz új helyszínre költöztetéséről - mondta Csomós Miklós. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a két intézmény területén az állatkert bővülhetne tovább, amely a fővárossal közösen számos EU-s projektet valósított meg, legutóbb a Nagyszikla belsejében kialakított interaktív kiállítóteret, a Varázshegyet.


                  Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu


16 csatolt kép 43101514161398761112521
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.