Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. augusztus 9. vasárnap
Hírek témák szerint

CEGLÉD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 5., szerda 20:40

Újszülöttet találtak a ceglédi inkubátorban
Kihelyezése óta először életet mentett a ceglédi kórház inkubátora. Kedden délben riasztott a speciálisan kialakított rendszer, hogy valaki csecsemőt helyezett el a babamentő inkubátorban. Az újszülötthöz perceken belül megérkeztek az orvosok, a valószínűleg két napos kislány már a csecsemőosztályon kap megfelelő ellátást.
Most már a csecsemőosztályon viselik gondját a kislánynak, aki egyelőre még név nélkül kezdi életét. A 2470 grammos újszülött a szakemberek szerint 1-2 napja jöhetett a világra. Egészséges, mindent rendben találtak az orvosok. Egy-két napon belül a gyámügy ad majd nevet a kicsinek, és gyorsított eljárásban az örökbefogadás is hamarosan megtörténhet.
Az inkubátort egyedülálló összefogással vásárolták a ceglédi Toldy Ferenc Kórháznak az után, hogy épp a kórház szomszédságában tragédia történt. Dr. Pusztai Dezső, a kórház ügyvezető igazgatója elmondta, 2010-ben Cegléden találtak egy elhunyt újszülöttet. Akkor a Ceglédiek a Ceglédiekért Közalapítvány kezdeményezésére egy gyűjtést szerveztek, aminek a vége az lett, hogy egy inkubátort kapott a kórház ajándékba. A kórház is körülbelül egymillió forintot szánt arra, hogy kialakítsa a riasztható, fűtött helyet, ahová elhelyezték ezt az inkubátort, és egy évvel ezelőtt ezt át is adták.
A felhívás után civil szervezetek, egyházak és a polgármesteri hivatal munkatársai is egyként álltak az ügy mellé, így meg tudták vásárolni a készüléket Ez az országban a huszonhetedik ilyen inkubátor, amelybe azok az anyák tehetik gyermeküket, akik lemondanak a gyermekükről, mert nem tudják vállalni a felnevelésé. Ezek az anyák ez által jó helyen tudhatják újszülöttjüket, ugyanakkor megőrizhetik az anonimitásukat.
A kórház igazgatója az inkubátort ismertetve elmondta: egy teljesen elzárt helyen hagyhatja az anyuka a babát, ott megnyom egy piros gombot, ami riasztja a kórház személyzetét, akik perceken belül megérkeznek. Úgy van kialakítva a hely, hogyha a babának ott kellene tölteni egy napot - nyilvánvaló a táplálkozás hiányzik - de a külső tényezők megfelelőek ahhoz, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot - tájékoztatott Pusztai Dezső.
Most azonban a gyönyörű és egészséges pici lánynak csupán néhány percet kellett ott töltenie. A kórház ügyvezető-igazgatója elmondta: Kecskeméten és Szolnokon is van ilyen inkubátor, de tudomása szerint eddig csak a ceglédibe helyeztek el újszülöttet.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.