Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 15., szombat 22:58

Tokaj és Sonoma testvérváros lett (2) – lenyűgöző élmények
Kétszáz éve született Haraszthy Ágoston, akit az Egyesült Államokban is a kaliforniai szőlőtermesztés és borászat egyik megalapítójának tartanak. Szerepe több ok miatt is kulcsfontosságú, egyrészt az elsők között ismerte fel Sonoma szőlőtermesztési potenciálját, ennek eredményeként alapította meg itt a máig működő Buena Vista pincészetet, majd egy 1861-es európai útjáról visszatérve 300 szőlőfajtát hozott Kaliforniába, kiépítve a helyi szőlőkultúra bázisát. Többek között a mai napig kulcsszerepet betöltő zinfandel elterjedése is hozzá köthető. Májer Jánost, Tokaj polgármesterét abból az alkalomból kerestük meg, hogy Tokaj és Sonoma testvérváros lett.

- Milyen események zajlottak kint az Egyesült Államokban?
- A legkiemelkedőbb ünnepség a Buena Vista borászat által szervezett Haraszthy 200-as évforduló volt. Számos magas rangú kaliforniai politikus, üzletember, kiemelkedő borász és művész jelent meg. Sajnos mi, magyarok ezzel is melléfogtunk, mert a Duna TV stábja az új épület átadása és a fesztivál előtt egy héttel forgatott a helyszínen, aminek azt hiszem, így sem üzleti, sem egyéb értéke nincs. A fesztiválon kellett volna ott lenni, ahol minket, magyarokat ünnepeltek, és egy emléktáblát is elhelyeztek Haraszthy Ágostonnak. A másik kiemelkedő rendezvény a fesztiválba építve a partnervárosi szerződés aláírása volt, ahol lengett az amerikai zászló mellett a magyar trikolór is. Az ünnepségeket illetően pedig a magyar nap, amikor a kaliforniai (San Franciscóban, Los Angelesben, Sonomában élő) magyarok adtak elő művészi és műkedvelő produkciókat. Azt hiszem, az ott élő magyarok jobban őrzik a magyarságukat, mint mi, és sokkal jobban szervezettek. A műsort Zentay Ildikó fogta össze San Franciscóból. A városka főterén van egy szabadtéri színpad, ahol a magyarok mellett talán 200 amerikai is jelen volt, és lelkesen tapsoltak minden produkció után. A felnőttek mellett gyerekek is felléptek, akik szép magyarsággal szólaltak meg. A kulturális rendezvények között említést érdemel a Vörös és Fehér képkiállítás San Francisco üzleti negyedében, melyet Dárdai Zsuzsa honfitársunk szervezett amerikai és magyar művészek meghívásával. Ezt a rendezvényt is összekötötték borkóstolóval, ahol a magyar borok taroltak. Végezetül a kulturális programok jegyében kivittünk 150 gyermekrajzot, amely Sonoma és Tokaj barátságáról, Haraszthy Ágostonról és a tokaji borról szóltak. Egy nagy iskola aulájában volt a kiállítás. Amerikai partnereink egy 15 000 fős iskolaláncban szintén meghirdették ugyanezt a pályázatot. A rajzok elkészítését őszre várjuk.
 
- A testvérvárosi szerződés aláírásának ceremóniáján túl milyen egyéb események zajlottak még le amerikai látogatása alatt?
- A Sonomai Egyetemen tárgyaltunk a Wine business, azaz Boripari üzleti ismeretek tanszak dékánjával, ahol felvetődött, hogy szívesen fogadnának Tokaj-Hegyaljáról fiatal szakembereket az egyetemen üzleti ismereteket, illetve bormarketinget tanulni. A dékán jelezte, hogy már járt hozzájuk magyar hallgató, ezért semmi akadályát nem látja a folytatásnak. A Kereskedőház vezetői felajánlották, hogy szívesen fogadnának ők is Tokajban az egyetem hallgatói közül diákokat. Látogatást tettünk a Culinary Institute of America, azaz az Amerikai Kulináris Intézetben, ahol – egyebek mellett – séfeket, cukrászokat és sommelier-ket oktatnak nagy számban. Lenyűgöző volt látni, ahogy egy óriási teremben 50 hallgató 50 tűzhely mellett főz, vagy a csokoládérészlegnél titkos receptek alapján egyedi csokoládékat állítanak elő. A sommelier-k előadóterme olyan volt, mintha egy laboratórium lenne az egyetemi padsorokba beépítve. A kóstolás tudományán kívül a bor tisztaságának megállapítására egy különleges lámpa is be van építve. Álmodozásunkban arról beszéltünk, hogy mindezt kis pénzen Magyarországon is meg lehetne csinálni, csak a mások által feltalált dolgokat kellene adaptálni.

vinoport.hu | Tóth Adrienn

15 csatolt kép 101514131112987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.