Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 15., szombat 23:02

Tokaj és Sonoma testvérváros lett (3) – mi is lenyűgözők leszünk
Kétszáz éve született Haraszthy Ágoston, akit az Egyesült Államokban is a kaliforniai szőlőtermesztés és borászat egyik megalapítójának tartanak. Szerepe több ok miatt is kulcsfontosságú, egyrészt az elsők között ismerte fel Sonoma szőlőtermesztési potenciálját, ennek eredményeként alapította meg itt a máig működő Buena Vista pincészetet, majd egy 1861-es európai útjáról visszatérve 300 szőlőfajtát hozott Kaliforniába, kiépítve a helyi szőlőkultúra bázisát. Többek között a mai napig kulcsszerepet betöltő zinfandel elterjedése is hozzá köthető. Májer Jánost, Tokaj polgármesterét abból az alkalomból kerestük meg, hogy Tokaj és Sonoma testvérváros lett.

- A borászati vagy gasztronómiai látványosságok mellett egyéb helyszínek is érdekesek voltak egy polgármester számára?
- Meglepő volt a városi kórház meglátogatása során, hogy milyen széles palettán folytatnak megelőző és gyógyászati munkát. Feltételezni sem mertük, hogy a 10 000 fős Sonomában többek között baleseti sebészeti osztály, szülészeti osztály, onkológiai osztály található, hogy a többiről ne is beszéljünk. A kis kórház meglepetésünkre fel volt szerelve CT és MRI készülékkel is. Igaz, ahhoz, hogy Sonomában ez a kórház működjön, minden háztartás 300 dollárt fizet különadóként, mert a TB finanszírozása ott sem vastag. Megtekintettük a sonomai rendőrséget is, ahol hat kocsi és két motorkerékpár állt a rendőrök rendelkezésére. Mondanunk sem kell, hogy minden rendőrautó egy kis erődítmény, mesze nem olyan, mint amit a filmekben látunk. A márkájuk Ford, de a teljesítményük másfélszerese a márkára jellemzőnek. Rendszámfelismerő rendszer, laptop, rádiók és telefonok vannak beépítve, hogy az őrssel, a megyei seriffel vagy szükség esetén a szövetségiekkel is fel tudják venni a kapcsolatot. A gépkocsik hátsó ülései rácsozott fogdaként szolgálnak. A rendőrőrs pazarul tágas, kiváló számítástechnikai és egyéb informatikai berendezéssel van felszerelve. Egyébként az egész kaliforniai látogatásunk során alig találkoztunk rendőrökkel. Tulajdonképpen ezek voltak a hivatalos programjaink. Az estéket minden alkalommal egy-egy magyar család otthonában töltöttük vacsorával, valamint George Webberrel, aki a Buena Vista borászat kereskedője, s alkalmanként megszemélyesíti külsejével Haraszthy Ágostont.

- Milyen érzés volt mindezt végigkövetni?
- A dimenziók és az emberi leleményesség rabjai voltunk. Minden olyan nagy volt a Sonoma- és Napa-völgyben: a birtokok, a borászatok, az autópályák, az autók. Mindenhol a szervezettséget és a szakszerűséget tapasztaltuk, pedig nem hiszem, hogy honfitársaimnak alacsonyabb lenne az IQ-ja. A nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a lazaság jellemezte a vendéglátóinkat a hivatalos és a nem hivatalos helyeken is. Valamilyen végtelen nyugalomban élnek, és örülnek egymásnak, mindig kedvesen szólnak egymáshoz. Az egyik legfontosabb tapasztalat az volt, hogy mindent a jó oldaláról szemlélnek, és nem keserednek el a kudarcok esetén sem. A szervezettségre csak egy példa. Annak a városrésznek a főutcáját újraaszfaltozták ott-tartózkodásunkkor. A munka során 10 cm-re marták fel az aszfaltot, hogy ráhelyezzék az újat. Tehát nem 2 cm-re, aminek mi itthon örülnénk, főleg, ha éjszaka végeznék a munkát! Sonomában a munkát éjszaka csinálták: az egyik sávon teljes géplánc felvonultatásával, a teljes építési anyag odakonszignálásával, és reflektorok nappali fényt árasztó seregével. Másnap a második sávval is végeztek, a nappali forgalmat nem zavarták. Első az állampolgárok nyugalma!

- Milyen tervek fogalmazódtak meg a jövőre nézve?
- A város vezetőivel örömmel nyugtáztuk, hogy mindkét településen létrejött a Sonoma-Tokaj, illetve a Tokaj-Sonoma civil szervezet. Amerikai részről már a látogatásunkat is ők szervezték. Dr. Szabolcs István alpolgármesterrel egyetértetünk abban, hogy a civil szervezetek tudják ezeket a kapcsolatokat a legjobban koordinálni. Beszéltünk arról is, hogy a szállást a közös látogatások esetében családoknál képzeljük el. Ez most így volt. Ezzel a költségek mindkét fél részéről csökkenthetők. Arról is szóltunk, hogy a borüzleten és a kulturális kapcsolatokon túl nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a diákok és a szakemberek cseréjére. Nem zártuk ki azt sem, hogy az üzleti élet területén is gondolkodunk együttműködésben.

- Az általános terveken túl láthatóak már a közeljövőben biztosan megvalósuló lépések?
- Természetesen, leghamarabb az amerikai gyerekek rajzkiállítását tekinthetjük meg a Tokaji Paulay Ede Színház aulájában. Itt is megvan a motiváció: az első helyezett 150, a második 100, a harmadik pedig 50 dollárt kap. Küldöttség érkezik Tokajba Sonomából a 2013-as borfesztiválra, 2013 májusának utolsó hetében. Remélem, mi is le fogjuk tudni nyűgözni a partnereinket a magyar, illetve a tokaji borkultúrával, a száraz és az aszúborokkal, a pincekultúránkkal, amely ott majdnem ismeretlen. Ezt akkor tapasztaltuk, amikor ellátogattunk a helyi Molnár Család Borászatába, ahol Tokajhegyaljai tölgyfa hordókban érlelik kiváló borukat, de nincs igazi pincéjük. És bízunk abban is, hogy a város kellemesen meg fogja őket lepni, mert Tokaj májusban a legszebb. Azt hiszem, hogy középtávon már kialakulhat a polgárok közös kapcsolata a baráti társaságokon keresztül. Addig is nagy lehetőséget látok a középiskolások diákcseréjében, a nyelv jobb elsajátítása érdekében, illetve még hamarabb a szakembercserében, amelyre az amerikai és a magyar fél is nyitottnak mutatkozott. Ráadásul erre a közepes és nagyobb borászatok már hazánkban is felkészültek. Végezetül, de nem utolsósorban szeretnénk köszönetet mondani az új Los Angeles-i főkonzulnak, dr. Kálmán Lászlónak, aki velünk tartott a látogatásunk főbb eseményein.

vinoport.hu | Tóth Adrienn


9 csatolt kép 987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.