Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. május 29. péntek
Hírek témák szerint

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. szeptember 29., kedd 13:38

Attól félünk, megint elszúrják
Segítséget ajánlott Kolber Istvánnak a taszári repülőtér hasznosítására kiírt pályázatok elbírálásában a Somogy Megyei Önkormányzat, illetve Kaposvár városa. Gelencsér Attila megyei elnök és Szita Károly kaposvári polgármester kedden délelőtt bejelentette: véget szeretnének vetni a döbbenetes kudarcsorozatnak, ami több mint öt éve jellemzi a reptér körüli kormányzati munkát. A cél továbbra is az, hogy a Kolber István által 2006-ban megígért 3000 munkahely mielőbb megszülessen Taszáron.

- Ahhoz, hogy megérthessük, miért olyan fontos Somogynak a taszári reptér sorsa, meg kell említenünk: megyénk számos gazdasági mutató szerint az utolsó harmadban szerepel országos viszonylatban, elegendő a GDP-t, vagy a munkaügyi statisztikát felidéznünk - kezdte a kedd délelőtti sajtótájékoztatót Gelencsér Attila.
- Csak akkor javítható a helyzet, ha megkezdődik az elengedhetetlenül fontos infrastruktúra fejlesztése. Mégis pusztulás jellemzi ezt a területet, legyen szó a megszüntetésre ítélt vasúti szárnyvonalakról, a fel nem újított 67-es útról vagy éppen a taszári reptérről. Ez utóbbi kiváló lehetőség, ám nem tudunk élni ezzel, mert a kormány és képviselői a nagy ívű bejelentések ellenére nem tesznek semmit. Ott vagyunk, mint 2004-ben - fogalmazott a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, miközben bemutatta az elmúlt évek Taszárral kapcsolatos kormányzati ígéreteit.

Kaposvár polgármestere szerint rosszabb a helyzet, mint 2004-ben, hiszen a reptér az elmúlt öt évben egyre rosszabb állapotba került, már felveri a gaz.

- Három ok miatt is örültünk Kolber István 2006-os bejelentésének, miszerint legalább 3000 munkahely jöhet létre Taszáron. Úgy véltük, hogy ez a kormányzati terv kapcsolódik a város stratégiai elképzeléseihez, hiszen nekünk is az volt a célunk, hogy egy jelentős, stratégiai központ jöjjön létre Kaposvár közelében, e terv alapján fogalmaztuk meg, hogy a taszári háromezerrel együtt 5000 munkahelyet szeretnénk teremteni ebben a ciklusban - mondta Szita Károly.

- Aztán érkeztek a jó hírek, miszerint spanyol, svájci, olasz, török, és kínai befektetők is érdeklődnek Taszár iránt. Viszont azt tapasztaltuk: a bejelentések után semmi sem történik. 2009. március 12-én azonban újra bizakodni kezdtünk, hiszen bejelentették, hogy buszgyártásba kezdenek a reptér egyik szegletében. Ezúttal 80 munkahelyet ígértek, azóta sem tudunk erről semmit - hangsúlyozta a somogyi megyeszékhely vezetője.

Nemrégiben lezárult a hasznosításra kiírt újabb pályázat beadási ideje.
- Segítséget ajánlunk, hogy Taszáron végre létre jöhessen a háromezer új munkahely. Segítséget ajánlunk az államnak, nehogy megint elszúrja a lehetőséget. Azt kérjük, hogy szakértőinket hívják meg a pályázatokat elbíráló bizottságba, hogy segíteni tudjuk a döntést - fogalmazott Szita Károly.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.