Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 26., szerda 16:09

Méltó helyre került a restaurált Flórián-szoborcsoport
Újraavatták a felújított Flórián-szoborcsoportot, a szentről elnevezett Flórián téren. Az eseményen részt vett Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Bús Balázs III. kerületi polgármester és a Zichy család több tagja. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester mondott beszédet.

Hatvan évnyi várakozás után, a helyreállító munkálatoknak köszönhetően mától eredeti pompájában látható a Bebó Károly alkotás oltárszerű talapzatán a három kőszobor: Szent Flóriánt a tűzvész, Borromei Károly milánói püspököt a pestis, valamint Néri Szent Fülöpöt a földrengés ellen oltalmazó védőszentjének alakja, melyet az avatási ünnepségen Székely János esztergom-budapesti segédpüspök áldott meg. A Fogadalmi oltár, vagy más néven Flórián-szoborcsoport restaurálásának folyamata még 2002-ben, a Braunhaxler Egyesület kezdeményezésére kezdődött el, miután a III. kerületi Önkormányzat haszonkölcsönbe vette a Budapesti Történeti Múzeumtól, ahol a szocializmus alatt őrizték. A munkálatokban Markolt György és M. Gémes Katalin szobrászművészek, valamint Fekete Attila és Kontúr András restaurátorok vettek részt.  Tarlós István főpolgármester a szoborcsoport ünnepi újraavatásán beszédében hangsúlyozta, hogy a szoborcsoport és a Szentek élete és tevékenysége példát mutat a ma emberének is. A főpolgármester így fogalmazott: 
Szent Flórián alakjával a tűzzel való küzdelmet, és az ember győzelmét hirdetjük a pusztító elemekkel szemben. Hiszen egy város, különösen így volt a középkori településeknél, az idegen seregek támadásai mellett leginkább a tűzvészeket, a pestisjárványokat, földrengéseket és az árvizeket szenvedte meg. Ezért övezte kiemelt tisztelet eme, a Fogadalmi oltáron is látható Szentek alakját megannyi kelet-közép európai településen.
Most, egy régi szép szoborcsoportot állítunk méltó helyére itt, a szentről elnevezett téren, Óbudán, ahol hagyománya van Flórián tiszteletének és múltja van szinte minden egyes épületnek. Hiszem, hogy azok, akik fontosnak tartják egy szoborcsoport újbóli felállítását, maguk is vallják az alkotás által megfogalmazott hitvallást. Ez esetben vallják az itt élők is, Szent Flórián példája alapján az állhatatosság, a becsület és a segítségnyújtás fontosságát, erkölcsi parancsát – hívta fel a figyelmet Budapest első embere. Mint ismeretes Bebótól, mint a Zichy család udvari szobrászától, maga Zichy Miklós gróf és neje Berényi Erzsébet rendelte meg a szobrokat, miután azok akkor még különálló kompozíciók voltak. Csak a XIX. század elején, a mai Vörösvári út - Szentendrei  út - Tavasz utca - Pacsirtamező út által határolt területen helyezték egymás mellé azokat. II. világháborút követően az akkor nem kívánatos szoborcsoportot lebontották, és a Budapesti Történeti Múzeum raktárába őrizték egészen 2002-ig.

Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu




16 csatolt kép 11171015161314896543212
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.