Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 28., péntek 08:29

Könyvtári napok: fókuszban a szépkorúak
Az Országos Könyvtári Napok alkalmából idén különösen az idősekre számít a szegedi Somogyi-könyvtár. Bár az országos rendezvénysorozat október 1. és 7. között zajlik, Szegeden a korábbi évek hagyományainak megfelelően egészen a hónap végéig várják különféle programokkal az érdeklődőket.                

Novellákat is várnak az idősektől
Andóczi Balogh Éva, a bibliotéka munkatársa az idei könyvtári napokról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a programok közt szó lesz például az internet használatáról és veszélyeiről, bemutatkoznak az alkotó szeniorok, de foglalkoznak az egészségmegőrzéssel, és a fogyatékkal élőknek is külön programmal készülnek, valamint egy novellaíró-pályázatot is meghirdettek az időseknek. A pályázatra november közepéig várják az alkotásokat – 60 év feletti szegedi írók nevezhetnek a párkapcsolat témakörében készült munkákkal.

Senior fotográfusok állítanak ki
Az idei rendezvény október 2-án kezdődik, ekkor a Dóm téri bibliotékában az idősek biztonságáról tart előadást a megyei rendőr-főkapitányság munkatársa, ezután a kézműves nagyik mutatják meg a fiataloknak, hogyan lehet kreatívan élni, de szó lesz a kirándulásokról és túrákról is. A programok közt bemutatkozik a jóga is. 
Szegedem, Szegedem... címmel kezdődik beszélgetés a Szegedi Írók Társasága tagjaival október 4-én délután 5 órakor az első emeleti folyóirat-olvasóban. Bene Zoltán, Marton Árpád és Sándor János írókat Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke kérdezi kedvenc témáikról, alkotói módszereikről, Szegedhez fűződő érzéseikről, gondolataikról. Ettől a naptól kezdve a Nap-Fény Senior Fotóklub kiállításán olyan alkotók munkáit nézhetik meg az érdeklődők, akik hatvan év felett kezdtek el fényképezni. 

Trolira szállnak a könyvtárosok
Október első hétvégéjén rejtvényfejtő nap és egész napos családi vetélkedő várja a kalandvágyókat.     Október 7-én, a Könyves Vasárnapon ingyenes könyvtári beiratkozásra lesz lehetőség az intézmény mellett az egyik szegedi trolivonalon járó nosztalgia járművön is.
Október 8-án Endrei Judit és szakértő stábja érkezik a Tisza-parti városba trénerrel, életvezetési tanácsadóval és személyi stylisttal. A Kor-határtalanul program keretében a középkorúak és idősödők számára a testi-lelki egészség megőrzéséhez adnak tanácsokat. 
Október 10-én pedig Szigethy Gábor irodalomtörténész előadásában bemutatják a Mezei, Márai, Szerelem című könyvet. Október 15-én Bálint gazda lesz a Somogyi-könyvtár vendége. Ezután pénteken és szombaton A király nyomában címmel városismereti és kulturális sétára invitálják az érdeklődőket.

Bemutatkoznak a fogyatékkal élők
 Október 5-én LátóTér-LátszóTér elnevezéssel a szegedi Indóház téren fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű emberek mutatják meg, hogyan lehet ezzel a körülménnyel boldogan és alkotva együtt élni. A Somogyi-könyvtár által szervezett programok közt lesz jeltolmácsos néptánc, dzsesszkoncert és színházi előadás is.
Egész októberben színes témájú előadásokkal, foglalkozásokkal, játékokkal és pályázati lehetőségekkel várja az érdeklődőket a szegedi Somogyi-könyvtár. 


Egy hónap alatt négy tárlat
Októberben négy kiállítást is megtekinthetnek a látogatók. A hónap végéig látható a Fűben, fában – művészi ábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben című tárlat, majd október 11-én nyílik a 75 éve elhunyt Hubay Jenő zeneszerző emlékére rendezett kiállítás. Ezen a napon látható majd először Véber Noémi festőművész tárlata, amelyet Sejben Lajos kiállítása követ.


Bővebb információk sora és részletes program a Somogyi-könyvtár csatolt honlapján olvasható.



2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.